KOOP Oscar Orchestra (SE), perpētuum

KOOP Oscar Orchestra (SE), perpētuum

KOOP Oscar Orchestra (SE), perpētuum
augusztus
5
péntek 20:00
Koncertterem

KOOP Oscar Orchestra (SE), perpētuum

  • Elektronikus
  • Jazz
  • Pop

Oscar Simonsson diadalmasan visszatér új bandájával, a hattagú Koop Oscar Orchestra-val, amellyel ikonikus Koop-dalokat és új, kiadatlan anyagokat adnak elő. A Waltz for Koop második kiadása után a svéd Koop duó gyorsan elérte a kultikus underground státuszt, olyan ikonikus számokkal, mint a „Koop Island Blues”, a „Come To Me” és a „Summer Sun”, amely teljesen új hangzást teremtett a jazz világában. Az Oscar Simonssonból és Magnus Zingmarkból álló páros innovatív zenét alkotott, amely nagyrészt a jazzben gyökerezik, de a hip-hop és a tánc elemei is jócskán keveredtek bennük. Az Orchestra az eredetileg Simonsson által írt Koop zenéit játssza, új, kiadatlan számok mellett újraértelmezve a duó ikonikus anyagait. A színpadon a csoport újragondolja a Koop gyönyörű elektronikus tájait, amelyeket több ezer lemez mintáinak összerakásával hoztak létre, élő hangszereléssel és hipnotikus előadásban. Simonsson nagy jelentőséget tulajdonít a zene „összetartozásának”, és egy ilyen várva-várt élő show-val a Koop Oscar Orchestra egyesíteni fogja a régi és új rajongókat.

Az estet felvezeti a perpētuum zenekar.

A pop és rock alapokra épülő, experimentális zenét játszó perpētuum zenekar 2019 óta alkot ebben a felállásban. Dalaik több műfajból táplálkoznak, melyekben jazzes, pszichedelikus és elektronikus elemek is megtalálhatóak. A zenei sokszínűség filozófiáját dalszövegeikkel is igyekeznek követni, ennek jegyében angol és magyar nyelven is megszólalnak. A perpētuum működése olyan, mint egy kísérleti konyha, mindenki hoz valamit és végül izgalmas dolgok sülnek ki belőle. Az utóbbi két évben nemcsak különböző magyarországi klubokban, fesztiválokon, hanem a nemzetközi érában is meg tudtak jelenni. 2020 januárjában a holland közönség előtt is lehetőségük nyílt fellépni. Dalaik izgalmas zenei utazásra invitálnak bennünket: megszólítják a könnyűzenéért rajongókat, de a jazz-t kedvelő hallgatóságot is. Debütáló albumuk, a White Canvas 2022 tavaszán jelent meg.

Galéria

KOOP Oscar Orchestra (SE)

Oscar Simonsson a Koop zeneszerzőjeként ‒ akkori társával, Markus Zingmarkkal ‒ 1997-­ben jelentette meg első, éteri szépségű lemezét. A Koop az új évezred elejére kialakította világsikert hozó, egyéni stílusát: egyfajta dallamos, táncos, szvinges nu­jazzt, amivel hamar meghódította a táncparketteket és a közönség szívét. A Koop második lemeze már eladási rekordokat döntögetett, épp így a harmadik is, érthető módon általános meglepetést okozott, amikor a Koop ‒ ami akkoriban kétszer is fantasztikus hangulatú, teltházas koncertet adott az A38­on ‒ váratlanul feloszlott.

A Koop zenei agya, Oscar Simonsson több mint hat évig hallgatott. Blogjában leírja, hogy gyereket nevelt, ezernyi dologgal foglalkozott, de a zenével való viszonya mindig is lezáratlan maradt. Aztán egy napon egy ügynök bemutatta neki a sugárzó litván énekesnőt, Jazzut, és pár próba után Oscar úgy döntött, hogy újjáalakítja a Koopot, ezúttal már tisztán akusztikus együttesként. Az egykori kütyüparkot zogorára cserélő Simonsson régi­új zenekara most sem okoz csalódást: tisztán csengő énekhangok, laza latinok, sodró szvingek, régi nagy slágerek és ígéretes új szerzemények váltogatják egymást, folyamatos extázisban tartva a közönséget. A Koop, azaz a Koop Oscar Orchestra újjáalakulása a legjobb dolog, ami a közönségbarát, táncolható dzsesszben az utóbbi időben történt.

A zenekar tagjai
Oscar Simonsson: zongora, tangóharmonika
Jazzu: ének
Niklas Barnö: trombita
Love Meyerson: tangóharmonika, vibrafon, ütőhangszerek
Niklas Fernqvist: bőgő
Ulrik Ording: dob

  

Linkek

Galériák

  • KOOP Oscar Orchestra
    2

A helyszín