Duna Pudzsa 2013

Duna Pudzsa 2013

Duna Pudzsa 2013
január
14
hétfő 16:00
kiállítótér

Duna Pudzsa 2013

tradicionális Duna-szentelés indiai tánccal

  • Világzene, Népzene

A Duna Pudzsa az indiai és magyar kulturális kapcsolatokat ápoló összművészeti fesztivál immár hagyomány. Miközben Indiában az északra forduló Napot és a Gangeszt ünneplik, Budapesten, a hagyományosan hideg januári napokban a Duna újra és újra gangeszi színeket ölt.

Duna Pudzsa 2013 – tradicionális Duna-szentelés indiai tánccal

A 2009 óta megszervezésre kerülő Duna Pudzsa Indiai szertartással és indiai klasszikus táncművészet csemegéivel tiszteleg a Duna és a Földanya előtt. Leveles Zoltán hindu szerzetes levezetésével történő hindu szertartás során többek között a Gangesz forrásvizét, a Duna saját vizét, tisztított vizet, mézet és tejet csorgatnak majd a Dunába a Petőfi-híd budai hídfőjénél, az A38 Hajó előtt. A szertartás végén a résztvevők szabadon csatlakozhatnak, s maguk is eregethetnek virágot szállító levéltányér-hajócskákat Európa második legnagyobb folyamának tiszteletére.

A Duna-parti áldozat után, a A38-on forró ájúrvédikus tea mellett Leveles Zoltán a Gangesz kultúrájáról beszél. A hajót körbeölelő Duna is tanúja lesz a Gangeszt bemutató képvetítésnek. Az estet az indiai klasszikus tánc két jeles magyar képviselője zárja. Bittner Meenakshi Dóra bharata natyam, és Túri Virág Réka odisszi táncművészek tánccal tisztelegnek a Duna előtt.

A Duna Pudzsa a Kumbha Méla első napján kerül megszervezésre Budapesten.  Az évezredek óta folyamatosan szerveződő Kumbha Méla spirituális találkozó a világ legnagyobb rendezvénye, melyre idén 100 millió vendéget várnak.

A „púdzsá” szanszkrit szó, jelentése imádat, szertartás. A Himalája csúcsaiban eredő Gangesz fáradhatatlanul mossa el milliónyi hódolójának bánatát. Kultúrák átörökítője, világok összekötője. Az életet jelentő folyamot a hinduk anyaként tisztelik, s forrásától torkolatáig naponta milliók mutatnak be neki hálaadó áldozatot. 
A DUNA – PUDZSA kifejezés játékosan idézi az egyik legelterjedtebb hindu ünnepet, a „Durga pudzsát”. A rendezvény tisztelgés Európa világait összekötő, életet jelentő folyam előtt; a világ legtiszteltebb folyama előtt, szentéletű tudósunk, Kőrösi Csoma Sándor előtt, s minden humánus törekvés előtt.

Kapcsolat: Bharata Kultúrtér 06 70 40 88 108

Galériák

  • Duna Pudzsa 2013 – tradicionális Duna-szentelés indiai tánccal
    Duna Pudzsa 2013 – tradicionális Duna-szentelés indiai tánccal
    1

A helyszín

kiállítótér