Karl Vento (SE), Laiho solo

Karl Vento (SE), Laiho solo

Karl Vento (SE), Laiho solo
július
7
péntek 20:30
orr stúdió

Karl Vento (SE), Laiho solo

  • Jazz
  • Pop
  • Világzene, Népzene

Karl Vento

   


   

Karl Vento több mint egy évtizeden át olyan művészek nélkülözhetetlen háttérzenészeként volt ismert, mint Anna von Hausswolff és Sumie. Most végre debütált lenyűgöző Rainbow Lights lemezével egyéni dalszerzőként.

Az album álmodozó és lendületes hangzásvilágát Karl Vento lefegyverző éneke jellemzi, a remek dalszövegeinek fő témái az önvizsgálat és a saját múlt sötét oldalától való megszabadulás.


Laiho

  

„Alkotás közben szeretek bízni az ösztöneimben, kibújni a 

klasszikus műfaji értelmezések keretei közül. Szeretem magam 

átadni annak a hangzásvilágnak, ami az adott pillanatban a legjobban

képes magával sodorni. Ezen keresztül próbálom a bennem lévő érzéseket

és képeket egy stílusokon átívelő zenei kontextusban megszólaltatni.”

A titokzatos nevű LAIHO Lajhó Dorka egyszemélyes alkotói projektjeként indult 2018-ban, majd idővel négytagú zenekarrá formálódott. Dorka dalszerző-énekesként saját, személyes történésekből, érzésekből merít inspirációt dalaihoz, melyeket először aprólékos odafigyeléssel rögzít otthon, általában éjszaka, ezzel kialakítva sokszínű, egyedi hangzásvilágát. Dalait nehéz  egyetlen műfaji jelzővel körülírni - a hangulatot a befelé forduló, sokszor melankolikus alternatív art pop és indie-folk határozza meg, mely időnként teret enged a jóval vadabb, rockos és néha jazzes kísérletezésnek is. 

2019 óta zenésztársaival közösen alkotnak és formálják ezt a zenei atmoszférát, a személyes  szövegvilágot pedig közösen alakítják a főként filmrendezőként ismert Szimler Bálinttal, akinek a produkció vizuális világának építésében is kiemelt szerepe van. A formáció első EP-je, az Evolve (2020) kiemelkedően pozitív visszhangot kapott számos szakmabelitől, kritikustól és a közönségtől is.

A LAIHO 2021 végén bekerült a Hangfoglaló Program támogatott tehetségei közé, a HOTS Magyar Zenei Exportiroda Songlab programjában pedig Marc Urselli háromszoros Grammy-díjas producer és hangmérnök választotta ki Dorka egyik dalát - a közös munka olyan inspiráló volt, hogy végül a megjelenés előtt álló lemez teljes anyagának hangzásáért ő felelt. A We Are What We Hide című debütáló album 2022 májusában jelent meg. 

Lajhó Dorka fő zenei inspirációi: Big Thief, Radiohead, PJ Harvey, Aldous Harding, Nick Drake

Laiho @ YouTube

Laiho @ Spotify

Laiho @ Instagram 

Laiho @ Facebook


A koncert a LivEurope támogatásával valósult meg.


Esemény a facebookon

Galéria

A helyszín

orr stúdió