Programjaink a hatályos jogszabályoknak megfelelően magyar védettségi igazolvánnyal / EESZT applikációval vagy EU-s Covid-igazolvánnyal, valamint érvényes személyi igazolvány vagy útlevél együttes felmutatásával látogathatóak.

Kalyi Jag, T'Rakija, Khamoro Budapest Band, Kolo zenekar, LL Junior, Csillogó Gyöngyszemek Tánccsoport

Kalyi Jag, T'Rakija, Khamoro Budapest Band, Kolo zenekar, LL Junior, Csillogó Gyöngyszemek Tánccsoport

Kalyi Jag, T'Rakija, Khamoro Budapest Band, Kolo zenekar, LL Junior, Csillogó Gyöngyszemek Tánccsoport
augusztus
25
szerda 19:00
Koncertterem

Kalyi Jag, T'Rakija, Khamoro Budapest Band, Kolo zenekar, LL Junior, Csillogó Gyöngyszemek Tánccsoport

  • Világzene, Népzene

Nagyszabású háromnapos fesztivál keretében mutatjuk be a magyarországi nemzetiségek bőséges zenei és kulturális palettáját azok vezető, kiemelkedő, meghatározó előadóival a Kalyi Jag együttes társszervezésében.

Kalyi Jag együttes (roma népzene)

A Kalyi Jag Együttes a roma világzene kiemelkedő úttörője.  Zenei stílusuk folyóként árasztja el a világot és a muzsikájuk fogalommá vált. Több mint négy évtizeddel ezelőtt, Varga Gusztávnak volt egy álma: egyszer dalokat énekelni és írni Európában elsőként saját anyanyelvén, cigány nyelven. Létrehozta a Kalyi Jag (Fekete tűz) Együttest, melynek híre futótűzként járta be az egész világot, egy csapásra világsikereket értek el. 

Számos világkörüli turné és platina lemez után, is tovább dolgoznak, folytatják küldetésüket a legeredetibb cigány népzene nagyköveteiként. Dalaikat rajongók ezrei dúdolják szerte a világon. A világon számtalan muzsikusa játssza és dolgozza fel dalaikat, melyek egyedi „Kalyi Jag” stílusként élnek az emberekben, ma már igazi Hungarikumként. 

A legendás Kalyi Jag Együttes egy olyan összetéveszthetetlen sajátos stílust alakított ki, mely megkülönbözteti őket az összes többi cigány együttestől. Nemcsak a kiváló vokális adottságok, az utánozhatatlan virtuóz hangszeres technikák különböztetik meg őket, hanem a nem mindennapi 40 éves tapasztalataik a színpadokon.

A Kalyi Jag együttes egy új projekttel indult el a zenei iparban. A Gipsy Gold Sounds felejthetetlen élményt nyújt a közönség számára.  Az Andrea, a Krisztina és az Ilona, a Zsigmond és a Guszti  énekhangja visszavezeti a hallgatót a múltban élő cigányság romantikájába és előre röpíti a 21. századi világzenei hangzásba. Józsi őshangzású artikulált szájbőgője, a Laci kifinomult hangszerismerete, és virtuozitása, Gyurinak a harmonika, billentyű, vagy nagybőgő játéka csodás hangulatot teremt.  

Az együttes jelenlegi felállásával már Ferenc Pápa meghívásának is eleget tett, hiszen az Együttes megalkotta az első Gipsy Gospel produkciót is. 2016-ban Ferenc Pápa Őszentsége felszentelte az Együttes Hanganyagát a Vatikánban, a Nervi hallban, 5000 ember előtt. Mára a pasztorált dalokat a templomokban is énekelik a hívek roma és magyar nyelven. 

A Kalyi Jag Együttes a legelismertebb és legméltóbb képviselője az autentikus cigány kultúrának Magyarországtól Hollywoodig, Sao Paolótól Washingtonig és New Yorktól Tokióig.

T’Rakija együttes (balkáni népzene)

A T’Rakija együttes 2005 eleje óta tevékenykedik, repertoárjuk merít szinte a Balkán-fésziget egészének zenei világából. Megszólalásuk az autentikus népzene irányvonalát követi, melyet személyes gyűjtések felhasználásával és mélységes elhivatottsággal tolmácsolnak az érdeklődőknek, emellett gyakran teret engednek saját feldolgozásaiknak. Eredeti népi hangszereik megszólalásukkal valódi balkáni hangulatot teremtenek: a tamburák, kaval, hegedű, tapan, furulyák mind-mind egyedi hangzásával fokozza az izgalmas dallamvilágot.

Khamoro Budapest Band (roma népzene)

A Khamoro Budapest Band nevű formáció 2007-ben egyszerű, baráti közösségként indult, ám végül egy zenés-táncos produkció is született az összejövetelekből.

A lelkes,  fiatalokból álló csoport célja a magyarországi és közép-európai, autentikus cigány kultúra gyűjtése, megőrzése, áthagyományozása, színpadra állítása; de ezzel együtt XXI. századi, modern gondolkodású világpolgárokként betekintést nyújtanak a távolabb élő cigányság zenei és tánckultúrájába is.

Műsorukon egyaránt szerepelnek szatmári és dunántúli hallgatók, pergetők és táncnóták, vagy erdélyi, szerb és orosz cigány dallamok és táncok; ezt egészíti ki a makedón és keleti hastánc, az indiai és a flamenco koreográfiák. Az utóbbi időkben modern, tematikus összeállításokkal is sikeresen próbálkoznak.

KOLO zenekar (délszláv népzene)

A KOLO zenekar elsődleges célja a magyarországi délszláv népek, a horvátok, a szerbek és a szlovének népzenei hagyományainak gyűjtése, feldolgozása és színpadra állítása. Az együttes emellett természetesen foglalkozik az anyaország, a volt Jugoszlávia népeinek zenéivel és más déli népek, így a bolgárok és görögök népzenéjével is.

A megalakulás előtt a zenészek többsége évekig együtt játszott idős népzenészekkel, és ezek az évek nagyon jó iskolának bizonyultak, hiszen az akkor tanultakból szinte a mai napig – bizonyos formában – táplálkozik a zenekar. A kezdettől aktív és állandó résztvevője a hazai táncház mozgalomnak és több mint 20 éve budapesti és vidéki klubokkal rendelkezik. Turnék keretében többször bejárta Magyarországot, külföldi útjai során pedig számos országban öregbítette a délszláv népzene jó hírét.

LL Junior (Roma R&B, Rapzene)

Lesi László (L.L. Junior, született Bp., 1981.01.03) zenei karrierje a 90-es évek elején kezdődött, amikor megalakította a „Fekete Vonat” nevű formációt. L.L. Junior nevéhez kötődik 2001-ben a „Raggamuffin” jamaikai dallamos-rap stílus behozatala Magyarországra A Magic Worldel (2010-től SKYFORCE Team) kötött exclusive szerződést, és 2015-ig megjelentetett 14 albumnyi anyaggal felülmúlta volt csapata sikereit is. Junior igen sok oldalú, kinek raptechnikája egyedi és nemzetközileg elismert. Ő volt az első előadóművész, aki roma nyelven adott ki RAP lemezt. Rendkívüli mozgáskultúrájával, előadó készségével, rap és ének tudásával Magyarország legismertebb előadói közé küzdötte fel magát. L.L. Junior eddig több mint 220.000 db hanglemezt adott el összesen Magyarországon és az internetes eladások, letöltések élén áll. Többszörös arany és platina lemezes, államilag elismert művész.

A helyszín