Programjaink a jogszabályoknak megfelelően magyar védettségi igazolvánnyal / EESZT applikációval vagy EU-s Covid-igazolvánnyal, valamint érvényes személyi igazolvány vagy útlevél együttes felmutatásával látogathatóak. Ezek mellett kiemelten javasoljuk mindenki számára a maszkhasználatot is.

Téka, Falkafolk, Kanizsa Csillagai, Kalyi Jag, Lejla

Téka, Falkafolk, Kanizsa Csillagai, Kalyi Jag, Lejla

Téka, Falkafolk, Kanizsa Csillagai, Kalyi Jag, Lejla
augusztus
24
kedd 19:00
Koncertterem

Téka, Falkafolk, Kanizsa Csillagai, Kalyi Jag, Lejla

  • Világzene, Népzene

Nagyszabású háromnapos fesztivál keretében mutatjuk be a magyarországi nemzetiségek bőséges zenei és kulturális palettáját azok vezető, kiemelkedő, meghatározó előadóival a Kalyi Jag együttes társszervezésében.

Téka együttes (magyar népzene)

A Téka együttes 1976-ban alakult. Elhivatottságuk, hogy a magyar népzene eredeti értékeit összegyűjtsék, megőrizzék és továbbadják. Falun élő zenészmesterektől tanulták a dallamokat, a játékstílust. Együtt muzsikáltak lakodalmakban, táncházakban, miközben óhatatlanul rájuk ragadt a faluközösségben még élő, íratlan törvények betartásának fontossága, az adott szó és a becsület megtartása. Fontos számukra, hogy a dallamok és a játékstílus megőrzése mellett átadják tudásukat a fiatalabb generációnak. 

Tanítanak művészeti iskolákban, zeneiskolákban, valamint segítik a magyar népzenei élet utánpótlásának kialakítását. Nevükhöz kötődik a népművészeti táborok kialakítása, lebonyolítása, a legendás Téka Népművészeti Táborban ezrek váltak a magyar kultúra elkötelezettjeivé. 1977 óta működtették klubjukat, táncházukat, melyet 2010-ben átadtak a fiataloknak. Táncházas Tájékoztató Füzetet adtak ki, melyben felhívták a figyelmet népművészeti értékeinkre, utat mutattak annak megőrzésének fontosságára.

A „Magyarok Muzsikája” című ismeretterjesztő koncertsorozatukkal számos iskolában és óvodában adtak teljes képet a magyar nyelvterület táncairól, zenéiről.

27 lemezükkel, saját műsoraikat, zenészmestereik repertoárját örökítették meg, tisztelegve előttük. Munkájukat a Népművészet Ifjú Mestere, az Erdélyi Világszövetség Becsületrend Rubinja, a Magyar Művészetért és a Bartók Emlékdíjjal ismerték el. Muzsikájukkal bejárták majdnem egész Európát, képviselték a magyar kultúrát Mexikóban, Kanadában, az Egyesült Államokban, Indiában, Kínában, Japánban és Ausztráliában.

Falkafolk együttes (balkáni népzene)

A Falkafolk együttes a hazai nemzetiségeink, illetve a balkáni népek zenéjével foglalkozik. Eredeti hangszereken játssza ezeket a dallamokat, melyeket többnyire saját maguk gyűjtenek. Vallják, hogy a Balkánon élő népek - görögök, bolgárok, törökök, albánok, makedónok, horvátok, szerbek, románok - zenéi minden különbözőség, nemzeti sajátosság ellenére egy családba tartoznak. Nem múzeumba való dísztárgynak tekintik a népzenét, hanem eleven, még a mai ember számára is gazdag érzelmi és gondolati töltést hordozó közösségteremtő erőnek. A tánccal együtt, azzal szervesen egybeforrva olyan élményt, örömöt jelent, melyet nem pótol semmilyen modern terápia.

Munkájukat egyfajta nyitottsággal végzik, sok zenésszel, énekessel kerültek már eddig is kapcsolatba, dolgoztak együtt bulgáriai harmonikással, isztambuli zenésszel, görögországi lírással, várnai török klarinétossal, vagy itthoni kiváló zenészekkel, énekesekkel. Keresik, tanulmányozzák és őrzik a zenék régi rétegeit, egy még tetten érhető, elmúló félben lévő kultúra morzsáit. 

Kanizsa Csillagai (roma / beás Népzene)

A Kanizsa Csillagai együttes 1993-ban alakult nagykanizsai oláh és beás cigány fiatalokból. Jelenlegi felállásban Horváth Zoltánné "Ibi" énekel, Jobbik Laura „Lola” énekel és táncol, ifj. Horváth Zoltán „Zotya” gitározik és táncol, Havasi Attila kannázik és szájbőgőzik, Horváth Zoltán az együttes vezetője gitározik, táncol és énekel.

 Az együttes fellépésein, a Magyarországon élő cigányok kultúrájából lovári, beás és romungro népdalokat, szatmári, erdélyi és zempléni cigánytáncokat ad elő cigány hagyományőrző népi viseletben. Jelenleg azon kevés együttesek közé tartoznak az országban, akik a beás népcsoport dalait, táncait is ápolják, és megismertetik a világgal. 

Kalyi Jag együttes (roma népzene)

A Kalyi Jag Együttes a roma világzene kiemelkedő úttörője.  Zenei stílusuk folyóként árasztja el a világot és a muzsikájuk fogalommá vált. Több mint négy évtizeddel ezelőtt, Varga Gusztávnak volt egy álma: egyszer dalokat énekelni és írni Európában elsőként saját anyanyelvén, cigány nyelven. Létrehozta a Kalyi Jag (Fekete tűz) Együttest, melynek híre futótűzként járta be az egész világot, egy csapásra világsikereket értek el. 

Számos világkörüli turné és platina lemez után, is tovább dolgoznak, folytatják küldetésüket a legeredetibb cigány népzene nagyköveteiként. Dalaikat rajongók ezrei dúdolják szerte a világon. A világon számtalan muzsikusa játssza és dolgozza fel dalaikat, melyek egyedi „Kalyi Jag” stílusként élnek az emberekben, ma már igazi Hungarikumként. 

A legendás Kalyi Jag Együttes egy olyan összetéveszthetetlen sajátos stílust alakított ki, mely megkülönbözteti őket az összes többi cigány együttestől. Nemcsak a kiváló vokális adottságok, az utánozhatatlan virtuóz hangszeres technikák különböztetik meg őket, hanem a nem mindennapi 40 éves tapasztalataik a színpadokon.

A Kalyi Jag együttes egy új projekttel indult el a zenei iparban. A Gipsy Gold Sounds felejthetetlen élményt nyújt a közönség számára.  Az Andrea, a Krisztina és az Ilona, a Zsigmond és a Guszti  énekhangja visszavezeti a hallgatót a múltban élő cigányság romantikájába és előre röpíti a 21. századi világzenei hangzásba. Józsi őshangzású artikulált szájbőgője, a Laci kifinomult hangszerismerete, és virtuozitása, Gyurinak a harmonika, billentyű, vagy nagybőgő játéka csodás hangulatot teremt.  

Az együttes jelenlegi felállásával már Ferenc Pápa meghívásának is eleget tett, hiszen az Együttes megalkotta az első Gipsy Gospel produkciót is. 2016-ban Ferenc Pápa Őszentsége felszentelte az Együttes Hanganyagát a Vatikánban, a Nervi hallban, 5000 ember előtt. Mára a pasztorált dalokat a templomokban is énekelik a hívek roma és magyar nyelven. 

A Kalyi Jag Együttes a legelismertebb és legméltóbb képviselője az autentikus cigány kultúrának Magyarországtól Hollywoodig, Sao Paolótól Washingtonig és New Yorktól Tokióig.

Lejla (Roma Popzene)

'' Csak egy dolgot tudok adni, önmagamat: énekes vagyok, aki a saját életéről, gondolatairól, érzéseiről énekel. ''  Lejla a magyarországi és a környező országok bulijainak rendszeres fellépője. Bulis, fiatalos dalaival óriási rajongótábort szerzett magának az évek alatt, melyet a „Rátyijicá” című dal közel 17 milliós nézettsége is bizonyít.

A helyszín