Elnézést kérünk, éttermünk a mai napon nem fogad vendégeket zártkörű rendezvény miatt. Csütörtökön 11:00-től várjuk ismét vendégeinket!

Ihsahn (NO), Ne Obliviscaris (AU), Astrosaur (NO)

Ihsahn (NO), Ne Obliviscaris (AU), Astrosaur (NO)

Ihsahn (NO), Ne Obliviscaris (AU), Astrosaur (NO)
november
11
vasárnap 19:15
Koncertterem

Ihsahn (NO), Ne Obliviscaris (AU), Astrosaur (NO)

  • Metál

Hetedik nagylemezével végre Budapestre is eljut a norvég black metal színtér egyik leginkább ikonikus frontembere és dalszerzője, Ihsahn! Az Emperor legendás vezéregyénisége az elmúlt tizenkét évben nemcsak saját zenei világot alkotott, hanem új időszámítást is nyitott a progresszív extrém zene hangzásvilágában. November 11-én, első magyarországi koncertjén a Ne Obliviscarisszal és az Astrosaurral lép majd fel az A38 Hajón, a koncertprogram javát pedig a nemrég megjelent Ámr album dalai teszik majd ki a pályafutás nagy szerzeményei mellett.

Galéria

Ihsahn (NO)

Ihsahn életművének leghálátlanabb tulajdonsága, hogy csak szuperlatívuszokban lehet beszélni róla, hiszen az Emperor mindmáig időtlen hagyatékában meghatározó szerepet vállalt a frontember, nemcsak szövegeivel, hanem szerzeményeivel, és monumentális, nagyzenekaros hangszereléseivel. Mindez alapjaiban változtatta meg az ezredforduló metalhangzását. Mai szemmel nézve a zenekar legutolsó lemeze, a 2001-es Prometheus: The Discipline of Fire & Demise is előrevetítette Ihsahn szólópályafutását, egyben belső igényét a dalszerzésre – öt évvel később pedig az Adversary című bemutatkozó szólóalbuma csak megerősítette ezt. A saját démonjaival küzdő frontember nemcsak múltjával nézett szembe ezen a lemezen, hanem tovább is gondolta az utolsó, zenei szabadsága miatt kissé megosztó Emperor-album zeneiségét. Így aztán új utat nyithatott egy jóval progresszívebb hangzásvilághoz, amiben megfér az avantgárd jazz, a kortárs komolyzene, a dark ambient és a kísérleti elektronika is – bár gyökereiben Ihsahn mindmáig a black metalhoz, és általában a nyolcvanas évek extrémzenei szubkultúrájához tartozik. 

Ahogy nincs két egyforma Ihsahn-lemez – bár az elemi váratlant és a folytonos határfeszegetést tekinthetjük közös vonásoknak –, úgy az új album, az idén májusban megjelent Ámr dalaitól is távol áll az önismétlés. Az új albumnál a frontember visszanyúlt régi analóg szintetizátoraihoz, és ahhoz a dalszerző gyakorlathoz, ami a korai Emperor-albumokat jellemezte. "Ahelyett, hogy a vonósokra és a nagyzenekari kíséretre összpontosítottam volna, inkább az analóg szintetizátoraimat vettem elő a leghamarabb, hogy megtaláljam a leginkább kifejező hangképeket. Ez az Emperornál sem volt másképp, amikor a vonósokat és rézfúvósokat a folyamat részeként illesztettük a dalokra" – mondja Ihsahn, aki mindmáig büszkén vállalja zenéjében is Jerry Goldsmith vagy John Carpenter hatását. A nyolcvanas évek hangulata alapjaiban határozza meg Ihsahn munkáit, és ez alól az Ámr sem kivétel, sőt, dallamvilágát tekintve talán az eddigi legkönnyebben befogadható lemezét írta meg korának egyik legkreatívabb szerzője, aki 2018 novemberében végre, először Magyarországon is fellép majd, az A38 Hajón.

A zenekar tagjai

Ihsahn (Vegard Sverre Tveitan): gitár, ének

Robin Ognedal: gitár

Nicolai Tangen Svennæs: billentyűsök

Tobias Ørnes Andersen: dob

Lemezek

The Adversary, 2006

angL, 2008

After, 2010

Eremita, 2012

Das Seelenbrechen, 2013

Arktis, 2016

Amr, 2018

  

  

Galériák

  • Ihsahn
    4

A helyszín