Haken (UK), Vola (DK), Bent Knee( US)

Haken (UK), Vola (DK), Bent Knee( US)

Haken (UK), Vola (DK), Bent Knee( US)
február
28
csütörtök 19:30
Koncertterem

Haken (UK), Vola (DK), Bent Knee( US)

  • Metál

Régi álmunk vált valóra azzal tavaly, hogy Budapesten láthattuk a Hakent, amit 2019-ben ismét megélhetünk: a progmetál szcéna egyik leginnovatívabb zenekara újra az A38 Hajóra érkezik, ősszel megjelenő új nagylemezével! A formáció ötödik albuma, a Vector október 26-án jelenik meg, mellyel egyből amerikai és európai turnéra is indulnak. Így már egy alaposan bejátszott, és - remélhetőleg - újabb kedvenc lemez tételeit élvezhetjük élőben 2019. február 28-án a Hajón. Amit elöljáróban tudhatunk róla: a zenekar tovább folytatja a nagybetűs progresszív hagyományokat - a Haken ezúttal metálosabb, minden eddiginél riffközpontúbb albumot ígér.

Az estet felvezeti a Vola és a Bent Knee:

Esemény a facebookon

Galéria

Haken (UK)

  

Progmetál-ügyben nehéz látványosabb bemutatkozást mondani az utóbbi időből a hatfős brit együttes, a Haken első lemezénél. A 2010-ben megjelent Aquarius elképesztően invenciózus, hatalmas, többtételes, ezernyi hangszert, témát és ritmusváltást felsorakoztató lemez volt, amelynek rögtön az első száma, a 11 perces Point of No Return összefoglalt mindent, de tényleg mindent, amit a progresszív rock/metál fejlődése során elért. Minden volt ez, csak nem egy pályakezdő zenekar első szárnypróbálgatása. Nem csoda, hogy a kritika és a közönség meghökkenve fogadta a lemezt, hogy aztán annál nagyobb eufóriával ünnepelje.

A Haken azóta is tartja a debüttel magasra emelt tétet. Idén már az ötödikilemezét jelenteti meg. A korábbiakhoz hasonlóan már-már ez is konceptlemez, de anélkül, hogy a műfajban azért elég gyakori önismétlés vagy túlgondolás csapdájába esne. Úgy retró, hogy közben korszerű marad. Úgy nyúl vissza a hetvenes évek nagy progrock-hagyományához (főleg a Yeshez), hogy közben jellegzetesen egyedit nyújt. A nagyszabású, zakatoló matekriffek, Ross Jennings briliánsra csiszolt, nagyívű énekszólamai tökéletesen megférnek a nyolcvanas évekből áthozott szintiszólamokkal, a triggerelt dobokkal (amik helyenként nem átallnak diszkóalapokat hozni!). A lemezt átszövő elektronika azonban nem takarja el a Haken jellegzetes hangzását, és legfőképpen elképesztően kidolgozott, szimfónia-gazdagságú dalait. A billentyűs Diego Tejada például két héten át bütykölte a szintiszólamait.

Az alig nyolc éve feltűnt Haken legújabb lemeze tehát igazi mestermunka, erről Budapesten is meggyőződhetünk, hiszen végre itt is fellép az utóbbi évek egyik legegyedibb progmetál zenekara.


A zenekar tagjai
Ross Jennings: ének
Charlie Griffiths: gitár
Richard Henshall: gitár, billentyűsök
Diego Tejeida: billentyűsök
Conner Green: basszusgitár
Ray Hearne: dob

Linkek

Galériák

  • Haken
    3

A helyszín