13. Újbuda Jazz Fesztivál

Grencsó István & Bolcsó Bálint, 1724 (H/A/PL), Killah Tofu (A)

Grencsó István legújabb kísérletei és szárnyalása Bolcsó Bálinttal, fiatal formabontók, belső utazók, építkezők, valamint friss energiákkal mindent újrafogalmazók és újrateremtők egy csodálatosan gazdag és jó hangulatú estén az Újbuda Jazz Fesztiválon.

Grencsó István–Bolcsó Bálint Duó

Grencsó István évek óta kísérletezik a különböző elektronikus hangszerek, kütyük integrálásával a szabad zenébe, és úgy tűnik Bolcsó Bálinttal emberére akadt. Ez már a sokadik közös koncertjük lesz, az első, nem mellesleg a Lumenben történt duózásuk hanganyagából két lemez is született Fejtörés, illetve Előrejelzés címen. Most ismét nekivágnak az ismeretlennek!

A duó tagjai
Grencsó István: szaxofon
Bolcsó Bálint: billentyűsök, elektronika

1724 (H/A/PL)

Az 1724 különböző zenei hátterű zenészek triója akik a reggae, jazz, punk, avantgard jazz, pszichedelikus vagy a szabad improvizáció önkifejezési területeiről érkeztek.
Ez a három zenész a legkülönbözőbb zenei projektekben működik közre. Les Tomek fő zenekara a 100nka Lengyelországban, Kézdy Luca a Santa Diverből ismert, Emil Gross pedig homlokegyenest eltérő stílusú zenekarokban dobol a reggaetől az avantgardig. A magyar-lengyel-osztrák trió a közép-európai avantgárd hagyományok folytatója, szélesen hömpölygő elektronikai támogatással. Zenéjük középpontjában az improvizávió áll, egyszerre friss, vad és bátor. Időnként undergroundos, pszichedelikus magasságokba csapnak, néhol magyar és lengyel folk utalásokat tesznek, ami hirtelen afrikai sémákba vagy éppen húzós, grúvos ütemekbe fordulhat át.

A trió tagjai
Kézdy Luca: hegedű, elektronika
Tomek Les: gitár, elektronika
Emil Gross: dob, elektronika

Killah Tofu (AT)

A Killah Tofu zenéje erőteljes, bátor és szuggesztív. Az elmúlt három évben a trió komoly figyelmet kaptt az osztrák, szerb és német élőzenei színtéren, és most itt a továbblépés: az első nagylemez. A Killah Tofu zenéje a jazz, funk és punk vad keveréke (ők maguk “jazzpfunknak” nevezik), amely kirángatja a közönséget komfortzónájából. Erős ritmusváltások találkoznak atmoszférikus szintihangzásokkal, amelyeket kavargó és izgalmas hangszerelés egészít ki. Jelszavukhoz híven (“a zene legyen érdekes és veszélyes”) a zenészek éppoly szabadon dolgoznak a stúdióban, mint a színpadon, és az egész lemezt átjárja laza és nyitott szellemiségük.

Their music is powerful, bold and evocative. For over three years the band Killah Tofu has been present in the young scene as an esteemed Live Act in Austria (f.e. Zoom! Festival der Jazzwerkstatt Wien), Germany and Serbia. As the next step, the young musicians are now drawing attention to themselves with their debut album Do The Pump. Ten original compositions - a wild mix of jazz, funk and punk or ‘jazzpfunk’ as they like to say - all aim at pushing their audience out of their comfort zone. Turns in rhythm meet atmospheric synthesizer sounds in unsettling but exciting arrangements. True to their motto ‘music must be interesting and dangerous’ the musicians also worked very freely in their studio sessions (Tentakel and Chicken in the Kitchen) and infused their entire album with their easy-going and open-minded spirit.

A zenekar tagjai
Aaron Steiner: billentyűsök, ének
Joachim Huber: basszusgitár, ének
Michael Naphegyi: dob, ének

Az A38 Hajó területére való belépéssel hozzájárulsz, hogy rólad a közönség részeként felvétel készüljön, és ez a felvétel nyilvánosságot kapjon. Részletek a házirendben.