GO_A (UA), Helka

GO_A (UA), Helka

GO_A (UA), Helka
július
7
csütörtök 20:00
Koncertterem

GO_A (UA), Helka

  • Elektronikus
  • Pop
  • Világzene, Népzene

  

Az egyik legnagyobb ukrán pop-szenzáció, a tavalyi Eurovízión zajos sikert arató elektro-pop-folk GO_A a Hajón!

A Go_A egy ukrán elektro-folk zenekar, amely a lenyűgöző autentikus ukrán éneket, a modern elektronikus dance ütemeket, az afrikai dobokat és az erőteljes gitárjátékot ötvözi egy ragyogó, heves és felejthetetlen hangzásban.

A Go_A az ukrán folklór modern újraértelmezését készíti elektronikus hangzásba csomagolva. A zenekar neve a „Go” szóból „mozgás”, az „A” pedig egy ógörög „alfa” betűből áll, amely a kulturális gyökereket és mindennek a kezdetét szimbolizálja. Zenéjük pedig éppen ez köré összpontosul: a kezdet, a hagyományos ukrán történetek újramondása, amelyek generációkon át öröklődnek. A csoport énekesnője, Kateryna még az ősi kelet-európai folklórtechnikát, a fehér hangot is alkalmazza, amely nyitott torkon és szabad hangerőn alapul.

A zenekar története 2012-ben kezdődött, amikor Tarasz Sevcsenko hangproducer találkozott Kateryna Pavlenko etnikai énekesnővel. Az ukrán népdalokkal való kísérletezés után rájöttek, hogy a folklór és az elektronikus zene tökéletesen illeszkedik egymáshoz, így az érzelmek és az energia tökéletes kombinációját alkotják. Ugyanezen év decemberében megjelent az első „Koliada” (Коляда) dal. Először kísérletképpen szerettek volna közös dalt írni, de miután látták, hogy működik, a banda azóta is együtt dolgozik.

A zenekar tagjai:
● Kateryna Pavlenko – ének  
● Taras Shevchenko billentyűs/ütős hangszerek
● Ihor Didenchuk népi hangszerek
● Ivan Hryhoriak gitár

Eurovízió:
2020 elején bejelentették, hogy Go_A a 2020-as Eurovíziós ukrán nemzeti válogatón a „Solovey” című dallal részt vett azon 16 szereplő között. Február 22-én, a nagydöntőben a közönség és a zsűri szavazatait is megnyerték. Ezért ők képviselték Ukrajnát a májusi versenyen. 2020. március 18-án azonban az eseményt a COVID-19 világjárvány miatt törölték. Ugyanezen a napon az UA:PBC bejelentette, hogy a banda képviseli az országot 2021-ben. 2021. február 4-én bejelentették, hogy a „SHUM” lesz az a dal, amelyet a Go_A ad elő Rotterdamban. Az Eurovíziós döntőn a „SHUM” Go_A-nak az összesített eredmények alapján az 5., a távszavazás alapján pedig a 2. helyet hozta el. Ez az első alkalom az Eurovíziós Dalfesztivál történetében, hogy Ukrajna teljes egészében ukrán nyelvű dalt adott be.

Ami ezután következett:
Az ukrán elektro-folk együttes, a Go_A az Eurovíziós ötödik helyezése óta a Google kereséseinek élén maradt abban az évben. A „SHUM” a Spotify világméretű trendjévé vált, és a legtöbb európai slágerlisták élére került, a Spotify Viral USA-ban a 2. és a Spotify Viral Worldwide 1. helye lett. A „SHUM” egyben az első ukrán dal lett, amely valaha felkerült a Billboard Top 200-as listájára.

2021 végén a GO_A megnyerte az Eurovíziós Díjat a „Leginnovatívabb színpadi produkció” kategóriában, és megnyerte a Wiwibloggs által szervezett Vision Music Awards díját két jelölésben: „Legemlékezetesebb színpadra állítás” és „A kellékek legjobb felhasználása”!
Szintén az Eurovíziós Dalfesztivál szerint a Radio Go_A „SHUM” című dala a dalverseny történetének legjobb három helyezettje között van. Szintén a Solovey című daluk a 128. helyen áll az Eurovízió legjobb dalai között. A történelem során először két ukrán nyelvű dal került fel egyszerre erre a listára.

A Go_A koncertezett és fellép, számos nemzetközi fesztiválon vett részt és ukrán zenét mutatott be világszerte (Belgium, Lengyelország, Hollandia, Litvánia, Izrael).

Jelenleg a Go_A folyamatosan élőben koncertezik Ukrajnában és Európában, és stúdióban is dolgozik a hamarosan megjelenő megjelenésükön.


Most háború van Ukrajnában. A háború első napjaiban a banda minden tagja kénytelen volt elhagyni otthonát, és rokonaival együtt elmenekülni Kijevből. Zenészeink jelenleg átmenetileg Nyugat-Ukrajnában vannak, ahol viszonylag biztonságban vannak. Kateryna Pavlenko frontnőnk most Olaszországban tartózkodik, mert ott lehetősége van tovább dolgozni és megvédeni az ukrán kulturális frontot.

Kateryna Pavlenko: „Nagyon szeretném hinni, hogy a mostani teljesítményünk jobbá teheti a helyzetet. A háború alatt fontos, hogy bizonyos dolgokat tudatosan csináljunk, ne csak felmenjünk és énekeljünk. Most minden koncertünk célja Ukrajnára felhívni a figyelmet. A háborúra fordítani a figyelmet. Ami Európa szívében történik, az igazi háború. Emberek halnak meg. Gyerekek halnak meg. 220 000 ember vesztette el otthonát. 11 millió ember kénytelen volt mindent elhagyni és elhagyni szülővárosát. De akkor is énekelünk, ha nagyon szeretnénk sírni. Az ukránok nagyon erős nemzet. A háború valósága borzasztó és hihetetlenül fájdalmas, de a zenénk mindennek ellenére zengeni fog, mert harcolunk

  

Esemény a facebookon

Galéria

A helyszín