Kortárs szerzői estek Tv-felvétellel: Frankie Cosmos

Kortárs szerzői estek Tv-felvétellel: Frankie Cosmos

Kortárs szerzői estek Tv-felvétellel: Frankie Cosmos
szeptember
18
vasárnap 20:00
kiállítótér

Kortárs szerzői estek Tv-felvétellel: Frankie Cosmos

Az A38 hajó kortárs szerzői est sorozatában elsősorban olyan kortárs hazai előadókat lát vendégül, akik egyéniségükkel, előadásmódjukkal beazonosítható alkotói jegyekkel bíró egyéni művészi világot teremtettek maguknak, ám most kivételesen a sorozat vendége nem más mint  Frankie Cosmos, azaz polgári nevén Greta Kline, aki nem mellékesen az Oscar-díjas Kevin Kline és Phoebe Cates leánya. A szerzői esteken a hangsúly a személyességen van: narratív és improvizatív elemekkel egységbe foglalt szerzői repertoárok hangzanak el.
 

Galéria

Frankie Cosmos (US)

Ha van valaki, aki tökéletesen megtestesíti a a kortárs értelmiségi hálószobapopot, akkor Frankie Cosmos, azaz polgári nevén Greta Kline biztosan. A Porches egykori basszusgitárosa, aki nem mellékesen az Oscar-díjas Kevin Kline és Phoebe Cates leánya már tizenkilenc éves korában megjelentetett első lemezével komoly figyelmet keltett. Olyannyira, hogy a Pitchfork a mennybe menesztette, és jó pár magazin 2014 legjobb lemezei között llistázta a Zentropyt.

Eddigre Greta Kline már jókora rajongótáborral büszkélkedhetett. "Csináld magad", DIY-esztétikáját tökéletesre csiszolva szinte hetente dobálta fel a Bandcampre újabb és újabb EP-it. A felvétellel nem sokat vacakolt: a dalok többsége igazi "hálószobapop", a szó szoros értelmében. Egyetlen mikrofonnal, rosszul hangolt nejlonhúros gitárral felvett, durván háttérzajos, alig másfél-kétperces szerzemények, amikben Greta csúszkáló-mutáló hangján a világ "nagy dolgairól", elsiratott kiskutyákról, a művészeti iskolák borzalmairól, szülinapokról és hasonlókról énekel.

Ugyankkor ezekben a naivnak tűnő, múló hangulatokat megéneklő szerzeményekben hatalmas perspektívák villannak fel: a Pitchfork kritkusa egyenesen "impresszionista minimalizmust" emleget. Frankie Cosmos hálószoba-dalaiban a legapróbb részletekből fantasztikus távlatok bontakoznak ki, emlékek és élmények áradnak ‒ valószínűleg ez ragadja meg egyre növekvő rajongótáborát is.

A mindössze 22 éves dalszerző-előadó alig pár hete jelentette meg legfrissebb albumát. Az album itt azt jelenti, hogy a Bandcampre naplószerűen felpakolt DIY-dalokkal szemben a lemezen szereplő számokat zenekarral, rendes stúdióban, komoly produceri munkával rögzítették. A Next Thing turnéján Frankie Cosmos Európába is eljut, és fellép az A38 Hajón.

A zenekar tagjai
Frankie Cosmos (Greta Kline): ének, gitár
David Maine: basszusgitár
Lauren Martin: billentyűsök
Luke Pyenson: dob

Lemezek
Zentropy, 2014
Next Thing, 2016
 

Galériák

  • Frankie Cosmos
    Frankie Cosmos
    3

A helyszín

kiállítótér