Dubioza Kolektiv (BiH)

Dubioza Kolektiv (BiH)

Dubioza Kolektiv (BiH)
december
15
szombat 20:00
Koncertterem

Dubioza Kolektiv (BiH)

  • Hiphop, Funk, Soul
  • Rock
  • Világzene, Népzene

Újra az A38 Hajón Bosznia-Hercegovina legcsibészebb zenekara, a Dubioza Kolektiv! Legutóbbi, 2011-es koncertjük óta van mivel készülnünk a decemberi visszatérésükre, ugyanis azóta kétévente szállították jobbnál jobb nagylemezeiket. A tabufeszegető, polgárpukkasztó attitűd mit sem változott a kezdetek óta, olyannyira, hogy legújabb, „Pjesmice za djecu i odrasle”, címe szerint éneklő gyerekek és felnőttek számára készült albumuk lett a legprovokatívabb kiadványuk. A balkáni fenegyerekekből álló kollektíva decemberben érkezik Budapestre, hogy ismét a legvadabb kelet-európai energiákkal mozgassa meg az A38 Hajót!

Dubioza Kolektiv (BiH)

A boszniai Dubioza Kolektiv történelmi fontosságú zenei formáció, amelynek friss hangzásában a hiphop, a reggae, a dub és a rock hatásait ötvözi a bosnyák népzene elképesztő elemeivel. A zenekar komoly nemzetközi sikertörténetté nőtte ki magát az utóbbi években az egyik leghíresebb kelet-európai jelenségként, akiket leginkább a hazájukban vágyott társadalmi változások és a haladás notórius motorjaiként és rugóiként ismer a nagyvilág. Ideológiai, lírai és zenei eszköztárukat szarajevói óvóhelyeken érlelték a város ostroma alatt, így ezek a fiúk valóban tudják, mi az igazi fegyver a negatív energiák ellen.

A DK a hazájában is komoly kultusznak örvend, hisz a legelső helyi civil szervezet, a Dosta (Elég volt) megalapításában közvetlen szerepet vállaltak a 2006-os választások előtt, amikor lemezbemutató koncertjüket a Boszniai Parlament előtt tartották a korrupció ellen tiktakozva. Később egész koncertsorozattal sarkallták a fiatalokat, hogy jelöltessék magukat és szavazzanak a 2010-es helyi választásokon, melynek következtében a Time Magazine és a BBC is a zenekart Bosznia legitim hangjaként emlegette.

Máig változatlan erővel, s fáradhatatlanul harcolnak a nacionalizmus és a nemzeti sztereotípiák és előítéletek ellen, valamint a béke és a tolerancia mellett. Masszív, szuggesztív zenéjük egyszerre megdöbbentően eredeti és tömény, szellemes és minőségi. Messze áll a gangszta és macsó sztereotípiáktól, amelyeket a zeneipar manapság favorizál. Egyéni, eredeti, húsba maró és a saját bőrükön megélt igazságtalanságokból fakadó elképesztően eredeti energia ez, amely bárkinek az életét jobbíthatja, s pozitív irányban változtathatja meg.

Galériák

  • Dubioza Kolektiv
    Dubioza Kolektiv
    1

A helyszín