The Devin Townsend Project (CA) - Transcendence tour, Between The Buried And Me (US), Leprous (NO)

A Barba Negrában lesz megtartva!

A nagy érdeklődésre való tekintettel új, nagyobb helyszínre, a Barba Negra klubba került a koncert. Dátum, kezdési időpont változatlan. A már megváltott jegyek természetesen érvényesek.

 

A tar kanadai operametál-zseni, Devin Townsend elképesztő időszakot futott az elmúlt két évben, de nem pihen. Szeptember 2-ára várható új nagylemeze, a Transcendence megjelenése, és az azt követő turnén jövőre visszatér Budapestre, ezúttal az A38 Hajóra. A jegyelővétel július 8-án indul!

The Devin Townsend Project (CA)

Kevés nagyobb formátumú alakja van a progresszív metálnak, mint a karakteres kanadai gitár-, zeneszerző- és színpadi zseni, Devin Townsend. Talán csak Frank Zappáéhoz mérhető az az áradó kreativitás, humor, lazaság és mélység, amivel Townsend a zenéhez közelít. Komponistaként, zenészként, énekesként és producerként elképesztően gazdag életművet épített az elmúlt közel húsz évben. Gyakran több lemezt is kiad évente, megszámlálhatatlan együtt- és közreműködését talán még a legvadabb rajongók sem képesek követni.

Bármihez nyúl Townsend, biztosan arannyá válik a kezei között. Rockopera? Jöhet. Extrém metál? Simán. Rádiósorozat? Magától értetődik. Konceptelemez? A legnagyobb könnyedséggel. Letaglózó erejű színpadi show? Valósággal lubickol. Diszkó? Belefér. Indusztriál? Együttműködés a Front Line Assembly-jal. Thrash? Ott van korábbi zenekara, a Strapping Young Lad. Elképesztő munkabírás, áradó ötletek, perfekcionista játékstílus, teátrális előadások, vendégeskedések a Stuck Mojo, Steve Vai, a Soilwork, a Gojira, a Lamb of God, a Skinny Puppy vagy a Gwar lemezein... Devin Townsend kétségkívül zseni, amit két éve is bizonyított két zseniális lemezével, és legalább olyan zseniális budapesti koncertjével. Most úton az új nagylemez, aminek turnéján visszatér Budapestre, ezúttal az A38 Hajóra!

A zenekar tagjai
Devin Townsend: gitár, ének
Dave Young: gitár, billentyűsök
Mike St-Jean: billentyűsök, programozás
Brian Waddel: basszusgitár
Ryan Van Poederooyen: dob

Szólólemezek
Punky Brüster, 1996
Ocean Machine, 1997
Infinity, 1998
Physicist, 2000
Terria, 2001
Accelerated Evolution, 2003
Devlab, 2004
Synchestra, 2006
The Hummer, 2006
Ziltoid the Omniscient, 2007
Ki, 2009
Addicted, 2009
Deconstruction, 2011
Ghost, 2011
Epicloud, 2012
Causalities of Cool, 2014
Z2, 2014
Transcendence, 2016
 

Between the buried and me (US)

Leprous (NO)

A tizenkét évvel ezelőtt megalakult Leprous 2006-ban jelentette meg az áttörést meghozó második nagylemezét, a Tall Poppy Syndrome-ot, amelynek dalai a méltán legendás svéd The Abyss falain belül kerültek rögzítésre Jonas Kjellgren (Scar Symmetry, Katatonia) irányítása mellett. A kiadvány formabontó mivolta előre is vetítette a zenekar útját, hiszen a Leprous zenéjében lételem a határfeszegetés: legyen szó a műfaji-zenei határok átlépéséről, vagy úgy általában a hangulati játékokról, az alapvetően progresszív metalzenei közegben tökéletesen megférnek a hetvenes évek progresszív rockjának és fúziós jazz-életének sajátos dallamszerkezetei, gazdag hangszerelése, és mindez egy Mr. Bungle-i cabaret-hatással elegyedik.

Nem is véletlen, hogy a zenekar három legnagyobb kortárs hatásként a Porcupine Tree-t, az Opeth-t és általában Mike Pattont jelöli ki – hiszen bármilyen sajátos atmoszférát is teremtsen a Leprous kalandozó jellegű, sokfelé bolyongó zenei világa, az előbbi hármas tagjai tényleg valós referenciát adnak azok számára, akik korábban az Amorphis, a Therion vagy Devin Townsend vendégeként nem látták a Century Media szárnyai alatt ténykedő formációt.

A zenekar ősszel már új, ötödik nagylemezével tér vissza vissza, amelyről az énekes-billentyűs Einar Solberg a következőt nyilatkozta: "Ez a lemez tökéletes példája annak, hogy van egy elképzelésed, a végeredménynek viszont semmi köze hozzá. Úgy indultunk neki, hogy tökéletesítsjük a The Congregationt jellemző hangzást és munkamódszert. Utóbbi hasonlóan zajlott, de ahogy haladtunk, egyre inkább azt érztük, hogy vannak olyan megoldások az előző lemezen, amit most másképp csinálnánk. (...) Rájöttünk, hogy ennek az albumnak élőbbnek, dinamikusabbnak és organikusabbnak kell lennie. Minél tovább voltunk próbateremben, annál inkább ezt éreztük. Egyeztettünk David Castilloval és beköltöztünk a Ghostward stúdióba. (...) Úgy érezzük, hogy a Malina egy természetesen hangzó, organikus album lett, remek dalokkal, ami mégis modernnek hat. Az organikus nem feltétlenül jelent egyet a "retróval". Bár a zenénk még mindig inkább önmagunkra hasonlít leginkább, szerintem a Malina inkább egy rockzenekarként definiál minket, nem metálbandaként."

Ezt pedig a magyar közönség az elsők között tapasztalhatja majd meg, hiszen a Leprous november 19-én ismét Budapesten bizonyítja majd, hogy miért ők  a kurrens progresszív színtér egyik legtöbbre hivatott zenekara.

A zenekar tagjai
Einar Solberg - ének, billentyűk
Tor Oddmund Suhrke - ének, gitár
Øystein Landsverk - ének, gitár
Baard Kolstad - dob

Lemezek
Malina, 2017
The Congregation, 2015
Coal, 2013
Bilateral, 2011
Tall Poppy Syndrome, 2009

Az A38 Hajó területére való belépéssel hozzájárulsz, hogy rólad a közönség részeként felvétel készüljön, és ez a felvétel nyilvánosságot kapjon. Részletek a házirendben.