Crime and City Solution (AU), Jozef van Wissem lemezbemutató

Crime and City Solution (AU), Jozef van Wissem lemezbemutató

Crime and City Solution (AU), Jozef van Wissem lemezbemutató
június
24
péntek 20:00
Koncertterem

Crime and City Solution (AU), Jozef van Wissem lemezbemutató

 • Punk
 • Rock

  

10 év után új felállásban, berlini bázisából érkezik Simon Bonney és Bronwyn Adams formációja, a punk-hullám egyik meghatározó formációja, a Crime and the City Soluton. Előtte a nyugati világ leghíresebb lantművésze, Jozef van Wissem mutatja be új lemezét.

A Crime and the City Solution ausztrál rockegyüttes poszt-punkot, art punkot és punk blues-t játszik. 1977-ben alakultak meg Sydney-ben. 

Pályafutásuk alatt öt nagylemezt dobtak piacra. Többször is feloszlottak: először 1977-től 1979-ig működtek, majd 1985-től 1991-ig, végül 2012-től mostanáig. Egy koncertjelenetben szerepeltek Wim Wenders Berlin felett az ég című filmjében. A 80-as évek második felében felléptek a budapesti Fekete Lyukban is.

A zenekar tagjai:
Bonney - ének
Bronwyn Adams - hegedű, vokál, loopok és hangok
Chris Hughes - dob
Georgio Valentino - gitár, szintetizátor
Baron Anastis - basszusgitár
Donald Baldie - gitár, zongora

A jegyértékesítés február 25-én délben indul.

 

Esemény a facebookon

Jozef van Wissem (NL)

"A nyugati világ talán legismertebb lantművésze" - mondja róla  nemes egyszerűséggel a Quietus magazin, és Jozef van Wissem esetében nem  is téved nagyot. Ez a különös, magába forduló, groningeni kocsmáját  előbb New York-i belső emigrációra, majd prágai és rotterdami  letelepedésre cserélő autodidakta művész élete már jó ideje a lant körül  forog. Az egykor újhullámos és kísérleti rockzenekarokban gitározó van  Wissem 1993-ban gondolt egyet, szakított a rock and rollal és az általa  vezetett bárral, eladta mindenét és az Egyesült Államokba költözött.  Szinte teljesen magába fordulva évekig ki sem mozdult otthonról, csak  speciális, hatalmas méretű, kétnyakú, huszonnégyhúros lantjain  gyakorolt. "Első éveimet úgy töltöttem New York-ban, mint egy szerzetes"  - mondja van Wissem. Aztán később, első lemezei után sokkal nyitottabbá  vált, és rengeteg duóban vált szerzőtárssá. Leghíresebb zenésztársa nem  is "igazi" zenész, hanem filmrendező: a kétezres évek közepén  találkozott Jim Jarmusch-sal, akivel azonnal egymásra hangolódtak. 2019  elején is közös lemezt adtak ki van Wissem korábbi munkáinak  újragondolásaiból, együttműködésük csúcsa azonban így is Jarmusch öt  évvel ezelőtt bemutatott filmje, a Halhatatlan szeretők zenéje volt,  aminek a holland lantos szerezte a film atmoszféráját alapvetően  meghatározó, rendkívüli intenzitású zenéjét, amiért Cannes-ban díjat is kapott. Ebben az egyedülálló zenei világban sötét, melankolikus univerzum bontakozik ki.

  

Linkek

Galériák

 • Jozef van Wissem
  2
 • Jozef van Wissem (NL) & Víg Mihály

  31
 • Jozef van Wissem (NL), Elephant & the Moon (HR)

  17

A helyszín