Cradle of Filth (GB), Moonspell (PT)

Több mint 2 év után tér vissza Magyarországra a szeptemberben új lemezzel jelentkező Cradle Of Filth. A koncert különleges vendége az idei Rockmaratonon is fellépő portugál Moonspell lesz.

Cradle of Filth (GB)

A zenekar 1991-ben Angliában alakult, a Londontól 70 kilométerre található Suffolk városban. Az együttest Daniel Lloyd Davey ismert nevén Dani Filth énekes alapította, aki korábban olyan helyi bandákban is megfordult, mint a " PDA", a "Lemon Grove Kids", vagy a "Feast On". Az énekest akkoriban a heavy metal zene mellett Lord Byron, Percy Shelley, HP Lovecraft művei is inspirálták. Ezek - továbbá a horrorfilmek - hatására úgy döntött, hogy egy saját zenekart alapít. Így Dani Filth Paul Ryan gitáros, John Richard basszusgitáros, és Ben Ryan Darren White dobos/billenytűs társaságában felvette a Cradle of Filth nevet.

Az extreme metal zenék egyik legismertebb képviselője, mely zenéjét általánosságban szimfonikus black metalként szokás meghatározni. Az eredeti black metalnál egy lényegesen dallamosabb/kommerszebb ágát képviselik, melyben nagy szerep jut a billentyűs hangszereknek, monumentális és epikus zenei megoldásoknak. Ezenkívül a gothic metal is hangsúlyosan jelen van, így az extrém gothic metal jelzőt is rájuk szokták aggatni. A zenekart számos tagcsere sújtotta pályafutása során, ennek ellenére mindvégig megőrizték jellegzetes stílusukat.

Dalszövegeiket, megjelenésüket, albumborító és pólómintáikat erősen befolyásolja a gótikus irodalom, a költészet, a mitológia és a horrorfilmek. Általánosságban sátánista zenekarként vannak elkönyvelve, ezenkívül azonban inkább a sokkolás és a mitológia jellemző rájuk, semmint az egyházellenesség. Eddigi pályafutásuk során kilenc nagylemezt adtak ki, melyeket a rajongók és a kritikusok is nagyrészt pozitívan fogadtak, és zenekarok százaira voltak inspiráló hatással. A zenekar a kezdeti underground black metalból a mainstream világba fejlődött (mely révén sok régi rajongó elfordult tőlük). Ennek köszönhetően gyakran szerepeltek a Kerrang! magazinban és az MTV zenecsatornán, továbbá olyan neves fesztiválok nagyszínpadain is, mint az Ozzfest, a Sziget, a Download Festival, a Wacken Open Air, vagy a Gods of Metal. Koncertjeik állandó kelléke a pirotechnika használata, továbbá a vámpírszerű, gótikus megjelenés és arcfestés, tűzfújás, melyeket gyakran kísérnek táncosok, előadóművészek. A brit Metal Hammer 2006-ban kijelentette, hogy a Cradle of Filth a legsikeresebb brit metalzenekar az Iron Maiden után.

Moonspell (PT)

A Moonspell egy portugál heavy metal banda, mely 1992-ben alakult. A zenekar 1994-ben adta ki első EP-jét, Under The Moonspell néven, majd egy évvel később az első albumuk is megjelent, mely a Wolfheart címet kapta. A zenekar gyorsan nevet szerzett magának, és Portugália egyik leghíresebb metal bandája lett.

A Moonspell a Sin/Pecado albumukkal hódította meg a portugál listák csúcsát, majd a 2006-os Memorial lemezzel egy olyan elismerést szerzett, amit hazájukban csak a Metallica és az Iron Maiden ért el.  A Memorial album egyébként az első metal album, mely aranylemez lett Portugáliában. A zenekar nagyon népszerű Németország, ahol a Memorial, a Top100-as lista 68. helyén nyitott. A Wolfheart era alatt, Fernando Ribeiro azt nyilatkozta a Moonspell-ről, hogy az Inchiuvatu és a Nightfall mellett ők a mediterrán black metal képviselői.

Az A38 Hajó területére való belépéssel hozzájárulsz, hogy rólad a közönség részeként felvétel készüljön, és ez a felvétel nyilvánosságot kapjon. Részletek a házirendben.