Chelou (UK), Barkóczi Noémi

A júliusi Cigarettes After Sex koncert után ismét egy olyan friss fellépőt láthatunk vendégül az A38 Hajó fedélzetén, aki sokat köszönhet a YouTube-nak: a mindmáig anonimitásba burkolózó Camdeni trubadúr, Chelou október 5-én adja majd első hazai koncertjét. A Bloc Party előzenekaraként, valamint Thurston Moore turnévendégeként egyaránt bizonyító brit énekes-dalszerző saját nemzedékének egyik legizgalmasabb karaktere, aki koncepciózusan hárítja el magáról a figyelmet, miközben nehéz figyelmen kívül hagyni Maya Jane Colesszal közös kollaborációját, vagy azt, hogy a BBC már most a Bon Iver, Cat Power és Alt-J közötti hiányzó láncszemként hivatkozik rá. Chelou koncertjét felvezeti a bájos Barkóczi Noémi fellépése.

Chelou (UK)

Bár névválasztása félrevezető lehet (a francia ‘chelou’ jelentése gyanús), a 25 éves Chelou ízig-vérig európai zeneszerző, aki saját személyét leválasztja dalaitól. “Azt szeretném, hogy az embereket a zeném kösse le, az önkifejezés rendeljen alá mindent. Nem tettetném, hogy egy rejtélyes fantom lennék, vagy ilyesmi, csak nem szeretném, hogy az arcom fontosabbá váljon a zenémnél. Az emberek esendőek, de a zene időtlenül szilárd, és túlél mindannyiunkat.” - nyilatkozta egy interjúban. Gyermekkorában színésznek készült, de apja lemezbolti munkája hamar megváltoztatta az életét - először Nirvana és Hendrix-dalokat tanult meg, aztán hamar újradefiniálta magát PJ Harvey lemezeit hallgatva. Már első dalaiban is önállóságot tanúsított: Chelou mindmáig maga rögzíti és keveri minden dalát hálószoba-körülmények között, és ez nem volt másképp a viral videóvá vált The Quiet esetében is. Az M-Magazine Finkhez és a Cloud Boathoz mérte a bemutatkozó kislemezt, annak törékenysége és minimalista kifejezőereje pedig hamar a szigetország térképére lőtte a gitáros-énekest. Chelou hamarosan egy turnén találta magát Thurston Moore-ral és az All We Are-ral, később pedig a Bloc Party brit koncertsorozatán nyithatta az estéket - így már látható figyelem alakulhatott ki körülötte, miközben a BBC Radio is rotációban kezdte el játszani dalait. Ez tökéletes alapot adott neki arra, hogy minden korábbinál nagyobb hangsúlyt fektethessen a vizualitásra: egy mentorprogram finanszírozásából a Don’t Hate On Me közel másfél milliós, a Polly Nor rajzait felhasználó Halfway to Nowhere pedig ötmilliós megtekintéseivel végképp bebizonyította, hogy többé nem hivatkozhatnak csupán reménységként a névtelenségbe burkolózó dalszerzőre. 2017 így könnyen lehet Chelou éve: az már biztos, hogy az idei év egyik legszerethetőbb slágere hozzá kötődik, és joggal sejtjük, hogy októberi, A38-as koncertje után már viszonylag nehéz lesz ilyen intim klubhangulatban találkozni Anglia következő nagy durranásával.
 
Lemezek
Halfway to Nowhere (single), 2016
Mothership EP, 2015
The Quiet EP, 2014

Barkóczi Noémi

Barkóczi Noémi még tizenkét évesen kezdett klasszikus gitárt tanulni, ám hamar átnyergelt a coverekre, majd pár év múlva már belefogott a saját dalok írásába is - általában az aktuális szerelmeihez, töménytelen tinédzseres világfájdalommal. 2016 tavaszán jelent meg Nem vagyok itt című első lemeze, és időközben a kezdeti egyszálgitáros formáció dobbal (Gulyás Kristóf - mïus, Hó Márton és a Jégkorszak), basszusgitárral (Günsberger Ákos – Szabó Benedek és a Galaxisok, Antonia Vai) és vokállal, hegedűvel (Tóth Dóri – Nunky Bay Starship) kiegészülve zenekarrá bővült. Első videóklipjével, ami a Köd a Nappaliban című dalhoz készült, pár hete jelentkezett Noémi, és közben - már a zenekari felállásban - novemberben érkezik egy új EP is. 

Lemezek
Szerda 5, 2011
Nem vagyok itt, 2016

Az A38 Hajó területére való belépéssel hozzájárulsz, hogy rólad a közönség részeként felvétel készüljön, és ez a felvétel nyilvánosságot kapjon. Részletek a házirendben.