Chapelier Fou (FR), Ialaz

Chapelier Fou (FR), Ialaz

Chapelier Fou (FR), Ialaz
április
13
péntek 20:00
Koncertterem

Chapelier Fou (FR), Ialaz

 • Elektronikus
 • Hiphop, Funk, Soul
 • Komolyzene

Az Őrült Kalapos, azaz Chapelier Fou a francia downtempo elektronika egyik legegyedibb hangú, páratlanul változatos zenét komponáló alakja. A „komponálás” kifejezés nem véletlen – a klasszikus zenei végzettségű multiinstrumentalistát tavaly megjelent negyedik nagylemeze után a kísérletező elektronikus zene legnagyobbjai között emlegetik, valahol Amon Tobin és Yann Tiersen között.

Zenéje azonban ellenáll mindenféle összehasonlításnak, Chapelier Fou teljesen egyedi úton jár, kompromisszumok nélkül valósítja meg zenei elképzeléseit. Kedves blődlik, vidám sanzonok, hiperbonyolult ritmusképletek, a legkülönbözőbb hangszerek páratlan gazdagsága, elektronikus hangszőnyegek, sűrű atmoszféra, vad hangulatváltások – ezekből áll össze a francia producer dús, minden pillanatban új és új meglepetéseket tartogató muzsikája.

Esemény a facebookon

Galéria

Ialaz

IALAZ, azaz Zalai Richárd Balázs a nyugodt atmoszférateremtés specialistája.  Sokrétű hangszeres tudása révén könnyedén navigál az összetett hangzások között. Főként a downtempo, a trip-hop és a chillout vezérfonalán haladva, egy különleges belső utazásra viszi a hallgatót.  2014-ben élete első-Manoyának készített-remixével megnyerte a közönségdíjat, melynek köszönhetően a dal világszerte is megjelenhetett és nemzetközi ismertséget hozott számára. Ezt követően saját dalok írásába fogott, melyek 1 évvel később egy nagylemez formájában a közönség számára is hallhatóvá váltak.  Az élő fellépések során zenekarral erősítő produkció 2015-ben a “Flow” c. lemez megjelenése után (amelyet a német Diventa kiadó gondoz), hamar a Toldi Klub színpadán találta magát, olyan vendégénekeseket is megnyerve magának, mint Stahl Barbara aka Babé Sila.  A Lángoló Gitárokon megjelent kritika szerint: “IALAZ sokféle hangzást, hangszert használ annak érdekében, hogy olyan komplex zenei jelenséget hozzon létre, mint amilyen a szivárvány a természetben. “  A remek fogadtatást szokatlan módon másfél évnyi önreflexió és elvonult zeneszerzés követte Máltán, de annál sikeresebb volt a visszatérés. Hiszen kijött az első videóklip a “Go with the Flow” amelynek operatőri munkáját a 2. Klipszemle zsűrije is méltatta.  Ezután pedig következett az A38 színpada, ahol a nagy amerikai példakép, az Emancipator (USA) előtt léphetett fel a zenekar.  Az aktivitás továbbra is fontos szerepet játszik a project életében, hiszen bemutatásra került egy werkfilm a videóklip készítéséről és a stúdióban is új dalok rögzítése kezdődött.  Ennek előfutáraként egy új dal is megjelent, amit Klein Dávid expedíciója inspirált.  2017-ben a zenekar figyelme külföld felé irányult. Meghívást kaptak az egyik legnagyobb litván fesztiválra, a Galapagai-ra, ahol a helyi közszolgálai televízió élő adásban közvetítette a koncertet így a közel 500 fősre duzzadt közönség mellett több ezren követhették a TV-n keresztül. A nyarat követően 1 hónapos amerikai körutazás következett, ahol leforgatta legújabb videoklipjét, Speed of Light c. dalhoz, mely a Petőfi TV-ben debütált, majd a Rádió is játszotta, illetve a neves hazai blogok is méltatták.  2018-ban meghívást kapott a prágai Palác Akropolis-tól, hogy egy warm up showt csináljon a francia Chinese Man előtt egy exklúzív live act keretein belül.

Galériák

 • Ialaz
  3
 • Emancipator Ensemble (US), IALAZ live

  2016. október 9.

  24

A helyszín