Carpenter Brut (FR), Youth Code (US)

Carpenter Brut (FR), Youth Code (US)

Carpenter Brut (FR), Youth Code (US)
március
7
szerda 20:00
Akvárium NagyHall

Carpenter Brut (FR), Youth Code (US)

Az Akvárium NagyHall-ban lesz megtartva

  • Elektronikus

Visszatér a Kavinsky-követő retrowave-mester, aki EP-trilógiájával már rég kultikussá vált: a matektanár-kinézetű producer Carpenter Brut a Heavy French Touch egyik legjelesebb képviselője, aki élő fellépésein pedig nem veti meg az “igazi” hangszereket sem, ismét szédületes koncertet ad majd. Az estet felvezeti az amerikai Youth Code.

Galéria

Carpenter Brut (FR)

"Hogy ki vagyok, az egyáltalán nem érdekes" - mondja egy interjúban Carpenter Brut, a matektanár-kinézetű francia producer. Ha azt mondjuk: olyan, mint egy rosszkedvű Kavinsky, akkor nem járunk messze az igazságtól. Carpenter Brut zseniálisan és kellő önirónával idézi meg a retrowave összes stílusjegyét, és gyúr belőlük egyedi világot. Döngölő new wave alapok, csilingelő, tökéletesen 80-as évek-beli szintihangzások, mindehhez egy kis ipari fíling, darkwave, sátánizmus, slasher horror, szoftpornó (bocsánat: erotikus művészfilm). Nem véletlen a névválasztás sem: mintha a francia producer egész életében egy John Carpenter-film modernizált és durvára láncfűrészelt kísérőzenéjét írná.

Mindehhez remek ötletek és igazi franciás nagyvonalúság társul. Carpenter Brut első nagy sikere Le Perv című száma volt, amit igencsak feldobott a hozzá készült Flashdance-paródiaklip ("slashdance", azaz "mészártánc", mondják róla). Azóta is jobbnál jobb - természetesen valami obskurus hetvenes-nyolcvanas évekbeli trash műfajból táplálkozó - klipeket készít. "Monica Bellucci, mindkét kezében láncfűrésszel" - válaszolja arra a kérdésre, hogy ki lenne a kedvenc videoklip-hősnője. Ráadásul a YouTube-vizuálbrigád, a Corridor Digital szintén egy Carpenter Brut-számot választott kisérőzenéül elképesztő sikerű, 12 milliós megnézéssel bíró klipjéhez, amiben a való világban játsszák újra a GTA néhány ismertebb jelenetét.

És Carpenter Brut mindezt a színpadon nem egyszerű kütyütekergetéssel, hanem élő hangszeres kísérettel adja elő. Így aztán van helye a laza groove-oknak, de még a 80-as évekből ittragadt gitárhősködésnek is, úgyhogy nem kétséges, hogy az évad egyik legizgalmasabb elektronikuszenei eseménye lesz ez a koncert.

Lemezek
EP I, 2012
EP II, 2013
EP III, 2015
 

Galériák

  • Carpenter Brut
    Carpenter Brut
    3

A helyszín

Akvárium NagyHall