Caliban (DE), Lionheart (US), Bad Omens (US)

Caliban (DE), Lionheart (US), Bad Omens (US)

Caliban (DE), Lionheart (US), Bad Omens (US)
december
19
szerda 20:00
Koncertterem

Caliban (DE), Lionheart (US), Bad Omens (US)

  • Metál

11 év után visszatér az A38 Hajó fedélzetére az európai metalcore-hullám egyik legnagyobb hatású zenekara, a Caliban! Az esseni zenekar azonban nem éri be a nosztalgiával: lemezről-lemezre igyekeznek megújulni felvételeken és élőben egyaránt, miközben arra is ügyelnek, hogy turnévendégeik mindig aktuálisak lehessenek. Legfrissebb lemezük, a modern életvitel és napjaink társadalmi problémái ellen felszólaló Element a természeti elemekhez társítja a megfelelő érzelmeket, ezekből pedig az A38 fedélzetén sem lesz hiány, hiszen december 19-én a Lionhearttal és a Bad Omensszel mozgatja majd meg a hajótestet a német metalcore-legenda.

Caliban (DE)

2001-es bemutatkozásával a Caliban szinte azonnal ki tudott törni nemcsak a német, hanem az európai undergroundból is: a Heaven Shall Burn testvérzenekaraként ismertté vált esseni zenekar első három lemeze mindmáig biztos helyet tudhat magáénak az újkori metalcore-hangzás megkerülhetetlen albumai között. A hangsúlyos groove-ok, az érzéssel adagolt breakdownok és a dallamos refréntémák persze a korszellem sajátjai voltak, de a Caliban nem is érte volna be annyival, hogy önmagát ismételje, így a zenekar tagjai folyamatosan kísérleteztek saját határaikkal és hangzásvilágukkal. Mélyre hangolt, groove-okkal kipontozott megszólalásuk az Element dalainak is azonnal felismerhető karaktert biztosít, az énekdallamokról nem is beszélve. Az alkotási folyamatban a dalszerző-gitáros Marc Görtz kizárta a világot, hogy ne hasonlítsanak a témái más zenekarokéra: „folyamatosan gyűjtöm az ötleteket, nálam nem létezik a dalszerző időszak fogalma. Biztosan tudom, hogy minden témának meg lesz a helye, csak tudni kell összepárosítani őket – emiatt sem szerettem volna más zenét hallgatni az Elements írása közben, és ezért érződik a lemezen, hogy nincs a dalokon közvetlen hatás vagy ismerős érzés.” – mondta a gitáros. A folyamathoz hozzájárult az is, hogy a zenekart a stúdióban saját barátaik, ha úgy tetszik, tanítványaik vették körül: a felvételekben segédkezett Sebastian Biesler (Eskimo Callboy) és Andy Posdziech (Any Given Day) is, akik magánemberként is sokat köszönhetnek a zenekarnak. Azonban a legnagyobb meglepetés feltehetően így is az, hogy az albumon vendégként felbukkan CJ McMahon (Thy Art is Murder), valamint Brian Head Welch, a Korn meghatározó tagja is vendégénekel a Masquerade c. dalban.

A Caliban, ahogy mindig, most sem bízta a véletlenre a vendég kiválasztását: a zenekar előtt a Lionheart tüzeli majd fel az embereket, akik 2016-os szünetre vonulásuk után sem bírtak sokáig tétlenek maradni, és visszatérő albumukkal (Welcome to the West Coast II) karrierjük eddigi legfeszesebb, legdühösebb metalos hardcore dalait írták meg. A tavaly novemberben a Nasty vendégeként ismét Budapesten fellépett zenekar mindig örömmel tér vissza hazánkba, és kétség sem férhet hozzá, hogy decemberi koncertjük is az év egyik legfülledtebb, újkori metalos hardcore bulijának ígérkezik.

  

A helyszín