Braindogs

Tom Waits zseniális számai, zenéje, őrülete a világ egyik legkitűnőbb soul-blues énekesével, Ian Siegal-lal, Ripoff Raskolnikovval, Kiss Tiborral és Varga Líviusszal, Frenkkel és Nagy Szabolccsal.

The Braindogs

A zenekar egyszeri tisztelgésként indult, néhány éve Tom Waits születésnapján léptek fel először az A38-on. A koncertnek viszont olyan elsöprő sikere volt (mind a közönség – mind a résztvevők oldaláról), hogy évente megismétlésre került. A tavaszi turné során egy megújult programmal lép színre a jól ismert csapat.

A tagok egytől-egyig komoly tisztelői a mesternek és ami kiemeli ezt a produkciót a többi tribute band közül az az, hogy a résztvevők nagy része saját jogán is hasonló kvalitású dalszerző-előadó. A londoni Ian Siegal-t többen a legtehetségesebb fehér soul-blues énekesként tartják számon (maga Tom Waits is elismerőleg nyilatkozott róla az egyik lemeze kapcsán, ami valahogy a kezei közé került), a grazi Ripoff Raskolnikov több mint húsz éve visszatérő vendége a hazai színpadoknak, egyike közép Európa legjobb dalszerzőinek.

Kiss Tibor és Varga Livius a Quimby szerzőpárosaként tette le a névjegyét, míg a dobos–énekes *Frenk* nemrégiben jelentette meg második lemezét. A zongorista *Nagy Szabolcs* személyében jó eséllyel a legjobb hazai blues zongoristát tisztelhetjük.

Ian Siegal (UK)

Ian Siegal Dél-Angliában született 1971-ben. Első zenei emlékei Buddy Holly, Jerry Lee Lewis, Elvis és Chuck Berry nevéhez kötődnek. Majd következett a legnagyobb hatású kedvenc: Muddy Waters és Howlin´ Wolf, akiknek zenéje mély hatást tett rá. 16 évesen „road-olni” kezdett unokatestvére zenekaránál, majd egy alkalommal a mikrofonhoz kéredzkedett és ezzel kezdődött énekesi karrierje. Két évvel később gitárt fogott és magától kezdett játszani. Első zenekarát Nottingham-ben alakította, ahol öt évet töltött. Londonba költözve felvette a kapcsolatot a helyi blues közösséggel. Saját zenekarán kívül játszott a hazánkban is koncertezett szájharmonikás Lee Sankey együttesében is.

Zenéje a ma élő blues-zenészek között sok kritikus szerint a leghűbb lenyomata olyan zenészek örökségének, mint Howlin' Wolf, Son House, Junior Kimbrough, de legfőképpen Tom Waits, akinek nagy tisztelője.

Hosszú ideig az angol blues élet aktív tagja volt, néhány éve pedig elindult, hogy nevet szerezzen magának leginkább Európa más országaiban is, főleg legutóbbi albuma, a Swagger és előzménye, a szakma által is sokat méltatott Meat & Potatoes óta. Ezeken a felvételeken szerepel Matt Schofield gitáros is, és számtalan dicséretet kaptak a zenei lapoktól, például egy bejegyzést a Penguin Book of Blues Recordings c. kiadványban.

A rekedtes hangú énekeslegenda, Tom Waits születésnapját megünneplendő, a mester tisztelőiből állt össze pár éve a Braindogs. A nemzetközi együttesben olyan régi ismerőseink játszanak, mint az osztrák Ripoff Raskolnikov, az angol blues-énekes, Ian Siegal, a magyarok képviseletében Kiss Tibor és Varga Líviusz a Quimbyből, Laca és Frank a Hiperkarmából, és Nagy Szabi a Hobóból.


Diszkográfia:
Meat & Potatoes (Nugene Records, 2005) CD
Ian Siegal Band: Standing In The Morning (Nugene, 2002) CD

Ripoff Raskolnikov (A)

Ripoff Raskolnikov jól ismert figura. A blues osztrák mestere lssan húsz éve rendszeres vendége a hazai kluboknak, fesztiváloknak. Az utóbbi időkben főleg szólólemezeket adott ki így külön öröm, de például az A38 Hajón volt Everything Is Temporary című lemezének bemutatója is. Ezúttal Big Daddy Wilsonnal közös projektjére kerül sor.


szólj hozzá: Ripoff Raskolnikov A38 Hajón 3

Az A38 Hajó területére való belépéssel hozzájárulsz, hogy rólad a közönség részeként felvétel készüljön, és ez a felvétel nyilvánosságot kapjon. Részletek a házirendben.