Árstidír (IS)

Árstidír (IS)

Árstidír (IS)
december
13
csütörtök 20:30
Koncertterem

Árstidír (IS)

 • Indie
 • Komolyzene
 • Pop
 • Világzene, Népzene

Visszatér a Hajóra egyik nagy kedvencünk, a rendkívüli sokoldalúságáról híres Árstíðir, amely Európa egyik legkülönlegesebb társulata. Az északi folk-elemeket elektronikával, középkori gregoriánnal, klasszikus operával, dzsesszel, progresszív rockkal elegyítő kvartett éppúgy ad elő a cappellát, középkori izlandi himnuszt, angol népmesét, mint napjaink műveit. Előadásaik az elegancia, mély érzelmek, és perfekcionizmus jellemzi.

Árstidír (IS)

Az izlandi elektronikus-akusztikus hangszeres-vokalista együttes, az Árstíðir Európa egyik legkülönlegesebb zenekara. A zenéjében északi folkelemeket elektronikával, középkori gregoriánnal, klasszikus operával, dzsesszel, progresszív rockkal elegyítő kvartett pár éve járt már Budapesten. Akkor a Pain Of Salvation akusztikus koncertjének előzenekaraként éppen azzal az Anneke van Giersbergennel (a Gathering ex-énekesnőjével) lépett fel, akivel alig egy hónapja adott ki közös lemezt. A Verloren Verleden fantasztikusan erőteljes és eredeti lemez, egészen különleges számlistával, amin Irving Berlin- és Bersnstein-sztenderdektől Grieg- és Purcell-darabokon angol népdalokig és középkori izlandi himnuszokig sok minden szerepel.
 Ez a sokoldalúság nagyon jellemző az Árstíðirre (a név azt jelenti: Évszakok, és valahogy "arsztithirnek" kell ejteni). A tavaly ötödik albumát megjelentető együttes elképesztően éneklő tagjai éppúgy adnak elő a cappellát (lásd legsikeresebb videójukat, a wuppertali pályaudvaron előadott középkori izlandi himnuszt, amit több mint ötmillióan néztek meg), mint zongorára-csellóra épülő artpopot, de a programozott elektronikus dobalapok használatától sem riadnak vissza.
 Az Árstíðir az északi-izlandi, Björk utáni folkos artpop legszebb hagyományait követi: elegnacia, mély érzelmek, perfekcionizmus, muzikalitás és páratlan zenei gazdagság.

Galériák

 • Árstidír
  1
 • Solstafir (IS), Myrkur (DK), Árstídir (IS)

  2017. december 7.

  43

A helyszín