Animals As Leaders (US), Car Bomb

Animals As Leaders (US), Car Bomb

Animals As Leaders (US), Car Bomb
július
31
szerda 19:45
Koncertterem

Animals As Leaders (US), Car Bomb

 • Metál

Három évvel legutóbbi koncertje után újra az A38 Hajón lép fel a modern progmetál egyik legfontosabb zenekara, az Animals As Leaders! Kerek évfordulót ünnepelnek aktuális turnéjukon: Tosin Abasi és zenekara idén 10 éves. A nigériai-amerikai gitárvirtuóz 2009-ben adta ki első szólólemezét az AAL néven, és menetelése azóta töretlen: a stabilan trióra berendezkedett formációjával négy további remek albumot adott ki, köztük a sikert meghozó debüt kibővített-újragondolt változatát is. A 2016-os The Madness of Many folytatására még várnunk kell,  de a jubileum pont remek alkalom, hogy megünnepeljük a modern metál történetének egyik kihagyhatatlan karrierciklusát.

Az estet felvezeti a New York-i metál-kísérleti-progressziv kvartett: a Car Bomb.

Esemény a facebookon

Galéria

Animals As Leaders (US)

Amikor 2009-ben a nigériai-amerikai gitáros, Tosin Abasi megjelentette első szólólemezét Animals As Leaders néven, még kevesen gondolták volna, hogy a modern progmetál egyik legmagasabbra ívelő karrierje kezdődik meg. Abasi korábban ugyan szerzett némi hírnevet a washingtoni metalcore együttes, a Reflux gitárosaként (a zenekarral 2005-ben járt is már az A38 Hajón), de amikor virtuozitását látva a kétezres évek közepén a Peripheric Records szólólemez-egjelenést ajánlott neki, akkor dalszerző képességei hiányosságaira hivatkozva visszautasította azt. Abasi legendás szerénységére, maximalizmusára és elmélyültségére jellemző, hogy csak több év zenei tanulás után jelentkezett a Periphericnél – akkor viszont azonnal szerződést kapott. Így jött létre az eredetileg egyszemélyesnek induló, majd a Periphery-gitáros Misha Mansoorral kibővülő, később trióvá váló projekt, az Animals As Leaders.

A második lemezre már szinte teljesen felállt a zenekar: Abasi megtalálta Javier Reyest, akinek virtuozitása közelíti az övét, illetve Navene Koperweis dobost – akit később az elképesztően inveciózus Matt Garstka váltott. Eddigre már komoly rajongótábora alakult a triónak, mindenekelőtt azért, mert amit ez a három ember tizenhat húron (mind Abasi, mind Reyes speckó nyolchúros gitáron játszik, Abasinek az Ibanez pár éve adott ki limitált példányszámú szériát) és egy dobszerkón művelt élőben, azt nehezen lehetett elfelejteni.

Matekmetál, fúziós dzsessz, metalcore, progresszív metál – nevezzük bárhogy, az Animals As Leaders messze kiemelkedik a mezőnyből, nem is annyira a virtuozitás, hanem Abasi elmélyült spiritualitása miatt (maga az Animals As Leaders, azaz Állatok Mint Vezetők név is egy irodalmi utalás Daniel Quinn Izmael című, magyarul is olvasható filozofikus-spirituális regényére).

Abasi és Reyes közben másik projektbe is fogott a Mars Volta szaxofonosával, Adrián Terrazas-Gonzálezzel, illetve a Suicidal Tendencies-dobos Eric Moore-ral. És közben felgyorsultak az események, a trió a Sumerian Recordshoz szerződött, ahol két éven belül már a második nagylemezét jelenteti meg. 2014-ben a Joy of Motion turnéján már járt az A38 Hajón, most pedig már új – egyelőre cím nélküli – albumot vesz fel. Bár a megjelenés pontos időpontjáról egyelőre nincs hír, de nehéz elképzelni, hogy az Animals As Leaders nem az új lemezét mutatja be nyári európai turnéján, aminek az A38 Hajó is állomása lesz.

A zenekar tagjai
Tosin Abasi: gitár
Javier Reyes: gitár
Matt Garstka: dob

Lemezek
Joy of Motion, 2014
Weightless, 2011
Animals As Leaders, 2009

Linkek

Galériák

 • Animals As Leaders
  1
 • Animals As Leaders (US), Intervals (CA), Plini (AU)

  2016. augusztus 10.

  16
 • Animals As Leaders (US)

  2014. október 11.

  19

A helyszín