Allah-Las (US), Mapache & Tim Hill

Allah-Las (US), Mapache & Tim Hill

Allah-Las (US), Mapache & Tim Hill
október
20
vasárnap 20:00
Koncertterem

Allah-Las (US), Mapache & Tim Hill

  • Rock

Szörfrock, pszichedélia, beat-korszak: amellett, hogy hangzatos szavak, még a budapesti underground gitárzenében is reneszánszukat élik. Akit ezek közül bármelyik is felcsigáz, már most piros betűsre festheti 2019. október 20-át: ezen a napon újra Budapesten, az A38 Hajón lép fel az Allah-Las! Az említett zsánerek egyik legfelkapottabb (és legjobb) kortárs zenekara – akik éppen túl vannak egy szupermenő szörfös film, a Self Discovery For Social Survival Los Angeles-i premierén – eddigi albumuk kulcsdalait, és a mozihoz készült filmzenéiket veszik elő aktuális turnéjukon. Az este az Allah-Las tagokból álló Reverberation Radio DJ szettjével indul, amit a Mapache és az első szólólemezére készülő szintén Allah-Las tag Tim Hill közös koncertje követ. Innentől már csak a kaliforniai homok hiányzik a teljes feeling megéléséhez, ugyanis az előzenekar és Hill is a nyugati partról meríti minden inspirációját és hangszerelési megoldásait.

Galéria

Allah-Las (US)

Az Allah-Las sok más együtteshez hasonlóan zenemániás lemezbolti dolgozókból alakult 2008-ban. A kvartett már az első pillanattól kezdve a tökélyre fejlesztette azt a nem túl bonyolult, de annál hatásosabb receptet, ami azóta védjegyévé vált. Hangszerelésben, dalszövegekben, megszólalásban a lehető legtökéletesebben megidézni a hatvanas évek közepének szörfrock- és beatkorszakát.

Nehéz elhinni, hogy egy Allah-Las szám hallgatása közben nem a Zombies vagy a Kinks szól. Visszhangos, csilingelő, ide-oda hajlongó gitárszólamok, kristálytiszta bojgrupp-vokálok, gyönyörű refrének, édes-bús dalszövegek, a számok végén rendes, másfél percig tartó halkítások és ezernyi retróelem. Mindehhez egy jó adag befelé autókázós pszichedélia ‒ az Allah-Las koncepciója annyira tökéletes (és tökéletesen kivitelezett), hogy lehetetlen rajta fogást találni.

Csoda-e hát, hogy a zenekart az első percektől kezdve kultikus tisztelet övezte? Az Allah-Las rendületlenül halad előre a pszichedelikus retrobeat szivárványszínű ösvényén, két nagylemezzel, rengeteg csodás slágerrel ajándékozva meg a világot. És persze leforgatták a Tökéletes Pszichedelikus Videóklipet is: a zenekar No Werewolf című számához Mihail Szadovnyikov homokművész készített hipnotikus hatású videót.

A 2008-ban lemezbolti eladókból alakult formáció három évvel ezelőtti vizitjén tényleg a hatvanas évek kellős közepébe repítette a megtelt Koncerttermet, ami az őszi bulin sem lesz másképp. Jönnek a régi kedvencek és megkóstolhatjuk az Allah-Las új irányait is, amelyekhez a fenti filmben bemutatott szörfösökkel szerzett élményeikből merítettek inspirációt.

A zenekar tagjai
Miles Michaud: ének, gitár
Pedrum Siadatian: gitár
Spencer Dunham: basszusgitár
Matthew Correira: dob

Lemezek
Allah-Las, 2012
Worship the Sun, 2014

 

Linkek

A helyszín