A 25 éves Pesti Est bemutatja

Akkezdet Phiai, NB "Belépő" lemezbemutató

Szédületes költészet hiphopba csomagolva, avagy szédületes hiphop kiváló szövegekkel, egy szó, mint száz, a kiváló műfajteremtő Akkezdet Phiai visszatér, s egy páratlanul ütős estén, ahol vissza- és előretekintenek a legjavával, s garantált lesz az ütős szó, a sodró hangzás, s a boldogság egy hatalmas katarzisban. Az estet felvezeti az NB lemezbemutató koncertje.

Akkezdet Phiai

Saiid és Újonc 1996-ban kezdték közös zenei pályájukat. Saiid ebben az évben már DJ-ként gyakorolt otthon, és az elkövetkező időszakban sorra járta a pesti hiphop klubbokat, sport- és rap-rendezvényeket lemezjátszóival. Ez idő tájt kezdett zenei alapokat, ütemeket is fabrikálni.

A korai demóból kinőtt debütáló album “Akkezdet” címmel – az első szövegkönyves magyar hiphop lemez – 2004 áprilisában jelent meg, a WacuumAirs -az első magyar független hiphop kiadó – címkéjével. A hanganyag szó szerint egy szerkényben lett felvéve, a házi stúdióban készült lemez maszter-munkálatait a csapat Bobakrome-mal közösen végezte – az „Akkezdet” szerzői kiadásban látott napvilágot. Az albumot azóta a magyar hiphop egyik legmeghatározóbb mérföldkövének titulálják számos fórumon, az album többször is fellelhető a “2004 Legjobb Albumai Zenészek és Újságírok Szerint” elnevezésű kollektív listán, szintén megtalálható a „303 magyar lemez, amit hallanod kell, mielőtt meghalsz” c. könyvben.

A csapat hivatalos fellépő lemezlovasa -és ezzel harmadik tagja- 2004 óta DJ Frequent (Havas Patrik), akivel Saiid a kezdetektől fogva együttműködik olyan állandó rendezvényeken, mint a legendás WacuumEst a volt Kultiplexben és az AKPH Klub a Dürer-Kertben -utóbbi a legmeghatározóbb budapesti underground hiphop partysorozat, ami jelenleg Goodfellaz néven fut a Frequent, Saiid és más dj-ket magába foglaló kollektíva alapján.

A lemez révén a csapat eljuthatott külföldi fesztiválokra, és itthon a folyamatos turnézás mellett olyan neves előadóknak nyithattak, mint RZA a Wu Tang Clan-ból, Method Man, Snoop Dogg, a De La Soul, a House of Pain, a Das EFX, a Lootpack, Psycho Realm, vagy a Cali Agents. Szintén az album hatására elindultak a vendégeskedések a hazai underground rap csapatok lemezein, felkérések érkeztek freestyle rap és tehetségkutató, valamint slam poetry versenyek zsűrizésére, valamint a duó állandó fellépővé vált honi és külföldi fesztiválokon:

Sziget (2003-2011), SportSziget, Volt Fesztivál, Hegyalja Fesztivál, Balaton Sound, SZÍN, EFOTT, East Fest,Offline Sport Games (2005-2010), Campus, KEXX, Puma Jam, Garancsi-tó Fesztivál, Krime City Jam, Millenáris StreetArt Fesztivál, Magyar Dal Napja, Swatch This Day, XAFT, Hírös Underground Fesztivál, FEZEN, Hoopz and Hiphop Kosárlabda Fesztivál, Hanuka Fesztivál, Easter Jam, Hiphop Kemp /Csehország/, Aquabeats Fesztivál /Szlovákia/, Babylon Jam /Milánó/, MetalBros Snowboard Jam (2005-2008) /Ausztria/, Múúvi Feszt /Erdély/ valamint több éve 2 koncertet is ad nyaranta Akkezdet teltház előtt a Zöld Pardonban.

Időközben a csapat felkérést kapott, hogy elkészítsék Császi Ádám és Tóth Zoltán Gábor „1 Hét” c. kisjátékfilmjének zenéjét, amivel a 35. Budapesti Független Filmszemlén elhozták a Legjobb Filmzenének járó díjat. A film főszereplője Horváth Kristóf "Színész Bob", aki évekkel később szintén főszerepet játszik a csapat első klipjében, a "Zenebuddhizmusban".

A debütáló lemez utáni 6 év alatt a korai beharangozók ellenére a csapat végül nem dolgozott saját albumon, viszont a számos vendégeskedés mellett irodalmi oldalukat is megmutatták. Saiid 2009-ben szövegíróként közreműködött Nagy Andrea koreográfus-táncművész Silentium című, tételekre osztott darabjában, melyet közösen adtak elő Michael Mehlmann színművésszel és Kallai Nóra csellóssal. A duó részt vett a Műcsarnokban többször is megrendezésre került Budapest Slam esteken, ahol meghívásos alapon hazai és külföldi mc-k illetve magyar, kortárs költők adták elő verseiket élőzenére. A második rendezvényről DVD kiadvány készült 2007 novemberében. Azóta Saiid és Újonc állandó résztvevői/szervezői kisebb-nagyobb slam poetry rendezvényeknek, és saját élőzenés versesteket is tartanak olyan neves hazai zenészek, muzsikusok közreműködésével, mint a Balázs József trió, a Szőke Quintet, saját állandó csapatuk az Amoeba, vagy Lamm Dávid. 2009-ben zenés workshop-ot tartottak Berlinben a legnagyobb európai Slam Poetry esemény, a European Poetry Slam Days keretein belül. Saiid többszörös magyar slam győztes és dobogós, részt vett a "100.000 költő a változásért" rendezvényen, míg Újonc 2011 januárjában nyert a Millenárison az Aqua Slam-en az Európa Pont nyitófesztiválon. Kiállítás megnyitók, könyvillusztrációk és színházi előadások fűződnek még ezen a vonalon a csapat nevéhez, Újonc pedig a Jelenkor, a Holmi, az Irodalmi Jelen Online és a Litera című irodalmi és művészeti folyóiratokban publikált verseket tudhat magáénak.

A második lemez 6 évvel a debütáló anyag után, 2010 április 4-én jelent meg „Kottazűr” címmel. 2db, ezúttal már videoklipeket is tartalmazó korongot adott ki Saiid és Újonc a DDK gondozásában, a felvételek immár csúcsminőségben, a Pannonia Stúdióban (Róbert Balázs keze alatt) készültek, mégis megőrizve a „koszos”, utcai hangzásvilágot. A 15-15 számot tartalmazó dupla album 2 világot tükröz, rávilágítva a hiphop és az irodalmi közeg párhuzamaira és különbözőségeire egyaránt.

Saiid és Újonc 2008-ban megkapták a Hiphop.hu „Legjobb magyar koncertjéért” járó díját Zöldpardonos fellépésükért, 2010-ben pedig az „Év Albuma” és az „Év Klipje” díjakat vihették haza a Kottazűr albumért és a Hisztory/Kiskece c. videóért, melyben Spáh Károly operatőr és Kiss Vanda aranyollós vágó is közreműködött.

2012 júniusában a csapat az autentikus hiphop formációk közül először, teltház előtt lépett fel a Művészetek Palotájában, ahol eddigi munkásságuk gyümölcsét mutatták be kronológiailag fordított sorrendben egy több mint 2 órás koncert keretein belül, ahol a kísérő zenészek a Szőke Quintet, a Balázs József Trió az Amoeba és Dj Frequent voltak.

Jelen pillanatban a csapat egy verses, zenés lemez elkészítésén dolgozik- tervüket kiváló zenészek segítségével kívánják megvalósítani. 2012-ben megjelent Závada Péter első verses kötete "Ahol megszakad" címmel.

NB

NB egy szentendrei fiatalember, akinek zsenge kora ellenére már most számos elismerés van a birtokában: a 2013-as Talentométer Hiphop kategóriájának győztese, a hiphop.hu közönségdíjának nyertese, a 2014-es KiMiTube legkedveltebb hiphop videója, és megannyi dobogós helyezés.

2015-ben már a Redbull Pilvaker egyik szereplőjeként üdvözölhettük a Magyar Televízió élő adásában, az 1. Magyar Klipszemlén pedig a Legjobb Koncepció kategóriában válogatták a top-ötös fogatba a 220 BPM Felett c. dal audiovizuális változatát, mely az AM:PM Music kiadó gondozásában látott napvilágot, akárcsak az év végén megjelenő első, NB1 mixtape c. lemez.

Az azóta 5 tagú liveact zenekarrá nőtt csapat töretlenül járta a fesztiválok és kisebb/nagyobb események színpadait, kiegészülve Péterffy Lili énekessel, Kiss Péter gitárossal, Wakacorp szkreccser dj-vel és Fekete János “Jammal” dobossal. Formációjukkal a Cseh Tamás Programot meghódítva 2016 óta tartozik a felfedezettjei közé.

A produkcióra jellemző a nyakatekert, olykor szarkasztikus humorral vegyített, rímekben gazdag, egyedien gyors szövegelés, az élőhangszerekkel kombinált sampling, valamint félelmet nem ismerve, a megannyi zenei stílusba, (pop, DnB, break) bele bele nyúló hiphop zene.

Az estén bemutatásra kerülő 9 számos Belépő c. korong szeptember 13-án kerül a világhálóra, olyan közreműködőkkel mint Tink, a Mulató Aztékokból, a Fish! zenekar, vagy LoT a Rímbiózisból.

Az A38 Hajó területére való belépéssel hozzájárulsz, hogy rólad a közönség részeként felvétel készüljön, és ez a felvétel nyilvánosságot kapjon. Részletek a házirendben.