A38 Night/Life

Shigeto (USA) Lord Raja (USA), Heathered Pearls (USA), Iamyank live

Három nagyszerű producer, három új lemezzel, ugyanattól a kiadótól. A májusban már az A38-on járt japán-amerikai Shigeto, az afgán-amerikai Lord Raja és a lengyel-amerikai Heathered Pearls mindhárman idén jelentették meg friss nagylemezüket az elegáns és okos downtempók ikonikus kiadójánál, a Ghostly Internationalnél. A januárban fellépő Com Truise után pontosan egy hónappal újabb Ghostly labelnightnek beillő este az A38 Hajón!

A rendezvényt a 17. életévüket betöltött személyek látogathatják.


www.iamshigeto.com
http://ghostly.com/artists/shigeto
https://www.facebook.com/ShigetoMusic

 

Shigeto (JP)

Zach Saignaw, azaz Shigeto a 2010-es évek elején tűnt fel az úgynevezett „post-dubstep” szcénában, hogy aztán a Ghostly International jóvoltából alaposan megszórja közönségét remekbe szabott EP-ivel és immár négy nagylemezével. A Detroit-környéki egyetemvárosból, Ann Arborból származó, japán nagyszülőkkel bíró, de Londonban is több évet eltöltő, jelenleg Brooklynban élő művész igazi műfajok közötti-feletti produkcióján jócskán nyomot hagynak Detroit fémes ritmusai, a brit főváros folyton új utakat kereső kísérletezőkedve, a keleti part absztrakt hiphopja. Mindehhez, a családi hagyományból merítve, némi élő dzsessz – Shigeto gyerekkorában dobolni tanult, eredetileg dzsesszdobosnak készült New York-ban –, hiszen Shigeto élő fellépésein a laptopok-kütyük mellől előszeretettel ül be a dobszerkó mögé, hogy némi hozzáadott beattel dobja fel az amúgy sem egyszerű ütemeket.


Shigeto japánul annyit tesz: "nagyra nőni". Ez nem csupán arra utal, hogy koraszülöttként alig fél kilós testsúllyal látta meg a napvilágot, hanem arra is, hogy folyamatosan kísérletező, már-már experimentális művészről van szó. Shigeto állandóan keresi az egyensúlyt az élő és elektronikus zene között, live actjei elbűvölően kiszámíthatatlan, gazdag szövetű produkciók: az ambienttől az űrjazzig, a dubsteptől az absztrakt hiphopig terjed a skála.


Shigeto új, nagylemez-hosszúságú EP-je, az Intermission alig pár hete jelent meg.


Lemezek

Full Circle, 2010

Lineage, 2012

No Better Time Than Now, 2013

Intermission, 2015

Lord Raja

A nagyon fiatal, alig 23 éves Chester Raj Anand, azaz Lord Raja már második LP-jét jelenteti meg a Ghostlynál. A csodagyerekként indult, hatévesen már bátyjának rap-alapokat gyártó producer első kísérleteit még InfinitiRock név alatt adta ki Sufjan Stevens kiadója, az Asthmatic Kitty.

Lord Raja absztrakt hihopból, darabokra szabdalt groove-töredékekből, akusztikushangszer-mintákból, amorf ritmusokból és ambientes háttérzajokból barkácsol komplex szerkezeteket. Ezek mégsem lesznek elidegenítő hatású, rideg struktúrák. Ahogy Raja is fogalmaz új lemezének címéről: "a PARA nyitott szó, azt jelenti: NEKED vagy BÁRMINEK, aminek szeretnéd. Mindenkit bele akartam írni ebbe a lemezbe."

Lemezek
A Constant Moth, 2014
PARA, 2015

Heathered Pearls

A lengyel születésű, de jó ideje Brooklynban élő jakub Alexander, azaz Heathered Pearls szintén idén jelenteti meg második nagylemezét. Ezer szállal kötődik a Ghostly-körhöz, többek között a labeltárs Tycho híres blogjának, az ISO50-nek a kurátora, és saját munkái mellett évek óta a Ghostly A&R menedzsere, azaz egyfajta művészeti vezetője.

A három Ghostly-fellépő közül talán ő áll a legközelebb a klasszikus detroiti technóhoz. Persze ez az ő esetében is azt jelenti, hogy találunk néhány felismerhető négynegyedet, de az egész gyönyörűen oldódik bele a visszhangos-effektezett, laza kézzel skiccelt ambient-tájképbe.

Lemezek
Loyal, 2012
Body Complex, 2015

iamyank

Tíz év dobos, zenekaros múlt után 2011-ben indította el szóló projectjét, amire a kezdetektől fogva a műfaji határok tágítása, átlépése volt a jellemző. Az imPro School Zenei Producer képzésének elvégzését, DJ szettek (főleg budapesti klubok, Volt, Balaton Sound, Sziget), remixek (Anima Sound System, Péterfy Bori & The Love Band), single megjelenések (ausztrál Adapted Records, CHI) követték.

2013 őszén jelent meg a bemutatkozó EP-je “Cold Summer” címmel. Elismerően írt róla a hazai zenei sajtó. Az EP-t nyitó Hegyi Dórival közös "Aurora" c. dal, az Index.hu "A Szám 2014" című versenyén a döntőig jutott. Második EP-je a “City of Nobody” az Index saját zenei rovatában debütált 2014 tavaszán.

A mostanra kiforrott zenei világa az aktuális trendektől távolabbra invitál. Különböző tempójú, energiájú, ritmusú hangulatokat olvaszt egybe. Saját definíciója szerint: "Háttérzene ahhoz, amikor csak bámulsz a semmibe, elgondolkozol, és reménykedsz hogy senki nem zavar meg."

2014 nyarán egyszemélyes live act performanszával fellépett többek között a Campus, Volt, Sziget, MO:DEM (HR) fesztiválokon, és meghívást kapott Kolozsvárra is. Élőben dob és gitár mellett elektronikai eszközöket, kontrollereket is használ, ezzel gondolva újra az egyszemélyes színpadi előadást.

iamyank - Flow from iamyank on Vimeo.

Az A38 Hajó területére való belépéssel hozzájárulsz, hogy rólad a közönség részeként felvétel készüljön, és ez a felvétel nyilvánosságot kapjon. Részletek a házirendben.