20 éves az újvidéki emigráció - kiállítás

A kiállításon vajdasági alkotók, Bada Dada, Baráth Ferenc, Bálind István, Csikós Tibor, drMáriás, Dudás Szabolcs, Igor Lazin, Kerekes László, Kis Endre, Markulik Balázs, Péter László, Sinkovics Ede, Slavko Matković és Szombathy Bálint műveiből láthatunk válogatást az A38 kiállítóterében. A tárlatot Lévai Balázs nyitja meg, majd bemutatja Rátgéber Lászlóról és drMáriásról, az egykori padtársakról az újvidéki iskolájukban készített filmjét. Ezt követően Czabán György Kelet-európai zombi című filmje lesz látható, amelyben archív-felvételek felhasználásával és számos érintettel készített beszélgetésén keresztül rajzolódik ki az utóbbi bő két évtized hozadéka a Tudósok zenekar történetére felfűzve.

Emigrantski - 20 éves az újvidéki emigráció - kiállítás

A vajdasági magyar képzőművészek, írók és szellemiségiek legtömegesebb emigrációját ugyan a délszláv háború váltotta ki, de már jóval korábban kezdetét vette, még a hetvenes években. Az elvándorlás okai különbözőek voltak.

Benes József neves grafikusművész 1978-ban azért települt át Magyarországra, mert egy koncepciós per következtében ellehetetlenítették, bebörtönözték, és csak nemzetközi nyomásra helyezték szabadlábra. A nyolcvanas évek közepén hagyta el Jugoszláviát és jött át Budapestre Siflis András szabadkai képzőművész, őt követte az Újvidékről 1986-ban Nyugat-Berlinbe emigrált Kerekes László, aki elsősorban nemzetközi kifutást remélt az új környezetben. Több alkotói ciklust szentelt a délszláv háború következtében hazájukat, otthonaikat elhagyni kényszerülő menekülteknek, akiknek tömegeivel személyesen is találkozhatott a német főváros utcáin.

A kilencvenes évek elején többen is az anyaországba menekültek a katonai mozgósítás és a háborús pusztítás elől, így például drMáriás Béla, Bada Tibor és Sinkovics Ede képzőművészek, Lazin Igor filmes, Baráth Ferenc plakátművész, Markulik Balázs iparművész és Dudás Szabolcs újságfotós. Az életükben bekövetkezett törés lelki nyomai markánsan kitapinthatóak munkásságuk magyarországi szakaszában.

Szkárosi Endre csak tiszteletbeli magyarként emlegette az 1994-ben fiatalon elhunyt szabadkai Slavko Matkovicot, aki korabeli munkáiban érzékenyen reagált a kilencvenes évek balkáni tragédiájára. Ugyancsak Jugoszlávia véres szétetesése a témája Szombathy Bálint számos alkotásának. Ő már 2000-ben települt át Magyarországra, miután Újvidéken közvetlen szemtanúja volt a NATO bombatámadásainak.

A szöveg mellett látható illusztrációk:

1. Szar a jövő - Markulik Balázs alkotása

2. Szombathy Bálint performansza az A38 kiállítóterében

3. Baráth Ferenc plakátja

4. Igor Lazin A Kistehén című rajza

5. Slavko Matkovic A polgárháború előérzete című kollázsa

6. Kerekes László Pittura Erupta című festménye

7. Sinkovics Ede: Hommáge a Kitáj
 

Az A38 Hajó területére való belépéssel hozzájárulsz, hogy rólad a közönség részeként felvétel készüljön, és ez a felvétel nyilvánosságot kapjon. Részletek a házirendben.