Laslo Ratgeber and his Magnificent City Rebels, Tudósok + vendégek: Lévai Balázs, efZámbó István és mások

Húsz éve tört ki a jugoszláv háború, amelynek százezrek estek áldozatául, s amely elől százezrek kényszerültek elmenekülni. drMáriás húsz évvel ezelőtt ezen a napon lépte át a határt, s kezdett új életet, ahogyan valamivel később egykori padtársa Rátgéber László és még sokan mások. Ez az est rőluk szól, azokról, akik húsz éve itt élnek velünk. Az est az újvidéki emigráció magyarországi húsz évéről szóló dokumentumkiállítással nyit, majd Lévai Balázs alkalmi előadásával folytatódik, hogy azután ősbemutató koncertet adjon Rátgéber László zenekarával, a Magnificent City Rebels-szel, amit a Tudósok jubileumi koncertje követ majd, hogy az est végül egy hatalmas közös jammelésbe torkolljon efZámbó Istvánnal és más vendégekkel.

Laslo Ratgeber with his Magnificent City Rebels - ősbemutató koncert

Bár Rátgéber Lászlót nem csak az ország, hanem a fél világ ismeri és tiszteli, ez alapvetően nem az eddigi zenei pályafutásának köszönhető, hanem annak, hogy női kosárlabdaedzőként megnyert mindent, amit csak egy edző megnyerhet, hazai bajnokságtól az Euroligáig, az Év Edzője nemzetközi titulustól a magyar válogatott legsikeresebb vezetőjéig.

Persze minden megnyilvánulásában eddigi is bőven volt zenei utalás, s egy pillanatra sem tűnt úgy, hogy a munkáját nem színtiszta rock’n’roll-ként fogja fel, sőt, sokszor a pályán is igazi punkos viselkedést mutatott, főleg azokkal a bírókkal szemben, akiknek nyilvánvaló volt a rosszindulata.

S, ahogy egyes nagy emberek életében olykor elkövetkezik a pillanat, hogy egyes régi terveiket is megvalósítsák, miután a nagyobbakat már kipipálták, így most végre a neves edzőt első ízben hallhatjuk saját zenekarával, amely tudatosan az egyik legnagyobb punk és újabb kori zenekar, a Clash mintájára formálódott. Kedvenc együttes sokszor Clash City Rockers néven lépett fel és vonult a zenetörténelembe, így most hazánk Joe Strummer-jeként ő áll a Magnificent City Rebels formáció élére, s száll a zúzós, tiszta, őszinte gitárszólamok, sodró basszusvonalak és az agyrakétákat beindító doblüktetés szárnyán.

Rátgéber Lászlónak persze nem ez az első zenei megnyilvánulása, hiszen megannyi alkalommal lépett már fel a Kispál és a Borz, valamint a Kiscsillag formációkkal is többek között, s mára az utóbbinak jóformán nélkülözhetetlen énekes-showman-jévé nőtte ki magát a sokezres közönségek nagy örömére, valamint éneke hallható az eddigi, valamint a hamarosan megjelenő Kiscsillag lemezen is.

 

Tudósok

Tudósok 30! - Alzheimer Karaoke Opera Party

Központi Ünnepség Lemezbemutatóval

Fellépnek: Ricsárdgír - Tudósok-feldolgozások, efZámbó - űropera orgona, Pándi Balázs - kozmikus ritmusok, Tövisházi Ambrus - Jaj de szép ez a nap szett, Walter Hollinetz - szaxofon, Szabó Enikő - citera, ének, Rátgéber László - ének a szerelemről + a Tudósok, akik bemutatják vadonatúj Alzheimer Karaoke című lemezüket - mindezt egy hatalmas szédületes opera keretén belül, amelyben a Tudósok fenállása során volt valamennyi korszaka így vagy úgy megidésésre kerül!!!

A Tudósok a magyar underground legpatinásabb ékköve, amely három évtizedes fennállása során számtalanszor újult meg érintve, átalakítva, hasznosítva, újraértelmezve a punk, a jazz, a funk, a pop, a dadaista színház, a költészeti perfomansz, a fekete színház és egyéb műfajokat felállásában a duótól a nagyzenekarig.

A Tudósoknak Budapest mellett Londonban, Moszkvában és Ljubljanában is kiadták egy-egy lemezét, emellett számos nemzetközi turnéjukon felléptek olyan patinás klubokban, mint a New York-i Knitting Factory, az amszterdami Paradiso, a moszkvai Dom, a berlini Supamolly, a londoni Bull’n’Gate, a párizsi Instants Chavirés, a ljubljanai Cankarjev Dom és még sok más.

A Tudósok története a Nem élhetek Milosevic nélkül c. kötetben olvasható.

Felállás
drMáriás: ének, alt szaxofon, trombita
Gulyás Levente: gitár
Endrei Dávid: basszusgitár
Dezső Tóni: bariton szaxofon
Jeli Gergely: dob

 

Az A38 Hajó területére való belépéssel hozzájárulsz, hogy rólad a közönség részeként felvétel készüljön, és ez a felvétel nyilvánosságot kapjon. Részletek a házirendben.