Technokunst

A38 presents Technokunst - Sandwell District (Regis & Function) (UK), Isu, Dork

Ezen az esten a Technokunst megmutatja a techno igazi arcát, s azt, hogy az elektronikus zene alapvető műfaja a mai napig tud művészi, okos, elegáns és szép lenni, ha értő kezekben van: egy extra hosszú live act erejéig együtt lép színpadra a brit techno két legendás alakja, Regis és Function, azaz a Sandwell District!

Sandwell District (Regis & Function) (UK)

Az A38 Hajó koncerttermében egy extra hosszú live act erejéig együtt lép színpadra a brit techno két legendás alakja, Regis és Function, azaz a Sandwell District!

A formációt úgy lehet igazán leírni, ha a tagok munkásságát külön-külön is látjuk. Regis, vagyis Karl O’Connor a brit elektronikus zene „fekete” eminenciása, aki hírnevét többek között megalkuvást nem ismerő természetével, valamint elképesztően termékeny és minőségi munkájával szerezte. A ’90-es évek elején kezdett aktívan zenélni, ’93-ban pedig megalapította a legendás Downwards labelt –egy kiadót, amelyet a sajátjához hasonló, sötét, hipnotikus, már-már ipariba hajló zenék támogatására hozott létre. Mivel ilyenből nem sok volt, nyitni pedig O’Connor nem volt hajlandó, a Downwards megmaradt pálya- és zenésztársainak (Surgeon, Female, Function, Raoul Delgado) – és ezzel a kemény maggal szépen, lassan, észrevétlenül Európa egyik legbefolyásosabb kiadójává nőtte ki magát (jellemző, hogy amikor a Tresor kiadta Against Nature című EP-jüket, Regis annyira elégedetlen volt a németek által kevert „lágy” hangzással, hogy az egész lemezt újra megjelentette a Downwardson, saját szájíze szerint). Regis egyszerűen nem áll meg: Surgeonnel a 2000-es évek elejétől működteti aggresszív, törzsi-ipari „mészárszékét”, a British Murder Boys formációt, jelentet meg anyagokat Kalon és CUB álnevek alatt, Sandra Electronics néven dolgozik a Silent Servant egyik felével, és még sorolhatnánk…

A new yorki Function, vagyis Dave Sumner Regis régi zenésztársa, számos formációban játszottak együtt (Portion Control, Diversion Group). Karrierje a ’90-es évek elején kezdődött a híres Limelight klubban, ahol Jeff Mills-szel együtt volt rezidenciájuk. 2007-es Berlinbe költözése óta Európában is egyre több figyelmet kap minimalista, hideg, karcos, furcsa mód mégis fülbemászó technója – nem csoda, hogy egy-egy EP-je 5-6 hétig is szerepelt már a Beatport első helyein!

A Sandwell District 2002-es megalakulása óta kettejük és közeli zenésztársaik új játszótere – egy kiadó, egy művészeti kollektíva és egy színpadi produkció egyben, a világ egyik legforróbb és legaktuálisabb elektronikuszenei történése (fesztiválok 2010-ben: Elevate, Sónar, Code, Redrum, stb.), az underground zenei média jelenlegi kedvence. A színpadon Regis sokszor kíméletlenül döngölő sötét elektronikáját jól ellensúlyozza Function deep minimálba hajló, finom, elegáns játéka. Reggelbe nyúló live act egy rakás régi analóg Roland kütyüvel, kontrollerekkel, almás laptopokkal; egy pulzáló gépezet, hipnotikus, egyben felszabadító és nagyon-nagyon táncoltató halál-pop!

Az estet pedig természetesen ismét a két kiváló Technokunst-rezidens, Isu és Dork vezeti majd fel- és le. Óriási bulit fognak csinálni, érdemes tehát korán érkezni és későn hazamenni - aki hallotta Dorka mindent verő zárását Len Faki után, vagy Isu egészen elképesztő szettjét Joey Beltram előtt, az bizonyára egyetért!

Isu

Isu, vagyis Kántor István története a magyar földalatti zeneipar könyvében a kilencvenes évek első fele táján kezdődik, szervezői tevékenységével és “kazettalovas” szettjeivel igen korán hírnevet szerezve magának az általános iskola újdonságra éhes közönsége közt.

Miután megkapta első Michael Jackson kaziját, a Badet, azáltal megismerkedvén a fekete elektronikus zenével, többé nem volt visszaút: zsebpénzének teljességét indusztriál-, EBM- és technogyűjteményének növelésére költötte. Középiskolában Kalttal és Dexterrel, két hasonszőrű jóbarátjával váltak lemezfüggőkké és kezdték el járni a budapesti éjszakát. 1998-ban polgári szolgálatosként Magyarország elismert underground Tilos Rádiójához került technikusként, itt kapott először műsoridőt Tizsótól; rádióműsora, az Eat da Beat azóta is kitartóan fut minden szombat estétől vasárnap hajnalig, majd nemsokkal ezután csatlakozott a műsort jegyző Minimalheadz kollektívához.
A Minimalheadz-csapatnév alatt ismerteti meg a minőségi elektrót és technót a budapesti közönséggel, olyan fontos külföldi előadókat hívva meg, mint DJ Assault, DJ Godfather és Matthew Herbert.

Ezzel egyidőben, az azóta már csak legendákban élő I&I Records-nál kezdett dolgozni, tapasztalatot szerezve az üzletágban - jelenleg Akt Records néven Magyarország egyik legnagyobb elektronikus zenei lemezboltját igazgatja, mely a budapesti és vidéki technós/minimalista közönség és szakma kedvenc gyűjtőhelyévé vált.

Legnagyobb vállalkozása a Téglával életre hívott teljesen egyedülállóan misztikus Labirintus party-k a budai vár alatt húzódó útvesztőrendszerben, valamint 2003-ban a keszthelyi testvérpárral, Fibával és Wukival megvalósított, évről évre egyre sikeresebb és  több érdeklődőt vonzó családias Balaton-környéki minifesztivál, az Alkotótábor.

2005-ben Chrom-mal és Crimsonnal való találkozását követően karöltve alapítják meg a Lick the Click! formációt, mely az elkövetkezendő öt évben a magyar minimal/techno/house közeg legőszintébb rendezvénysorozatává nőtte ki magát, olyan külföldi fellépőket vonultatva föl, mint Matthias Tanzman, Frivolous, a Noze,

Dapayk Solo, Deadbeat, Moritz von Oswald ft. Tikiman és sokan mások. Ezidőtájt kezdi szervezni a Lick The Click!-be és később a Technokunstba is besegítő Lednitzky Szilviával az Akt Records presents... bulikat, bemutatván a Modeselektort, Mr. Oizót, Apparatot, vagy Marko Fürstenberget, Monolaket a hazai zeneszeretőknek.

2010-ben az elismert képzőművésszel, DJ Dork-kal új platformot keresnek, hogy a technóval kapcsolatos gondolataikat kifejezhessék: így születik meg a Technokunst, melynek kifejezett célja a minőségi techno visszaterelése Magyarországra. Budapest top klubjában, az A38 hajó gyomrában rendezett Technokunst-sorozat rövid idő alatt szerezte hírnevét olyan klasszikus, és egyben nagyon is aktuális zenészekkel, mint Len Faki, a The Black Dog, Joey Beltram, Surgeon, vagy a Sandwell District.

Isu saját szettjeiben is a friss, mindig előremutató, soha meg nem alkuvó, érzelmekben is örök dinamikát diktáló irányzatot részesíti előnyben - a techno legigazabb magyar nagyköveteként.

Az A38 Hajó területére való belépéssel hozzájárulsz, hogy rólad a közönség részeként felvétel készüljön, és ez a felvétel nyilvánosságot kapjon. Részletek a házirendben.