The Moog

The Moog

Amikor a Moog 2004-ben megalakult a tagok valószínűleg nem sejtették, hogy néhány év leforgása alatt olyan eredményeket érnek majd el, ami igen kevés más magyar zenekarnak adatott meg. Álmodni sem mertek volna amerikai kiadóról, turnékról és menő stúdiókról, ám 2007-2008 során ez mind-mind valóra vált a budapesti zenekar számára.

A zenekart egy gimnáziumi formáció vázára építette fel a kezdeti trió, Szabó Tamás - Tonyo (ének, billentyűs hangszerek), Bajor Ádám (gitár) és Dorozsmai Gergő (dob), akikhez egy szigetes koncert alatti beszélgetés után csatlakozott Szabó Csaba basszusgitáron. 2007 őszén György Gergő – Miguel, gitáros belépésével alakult ki a The Moog mai felállása. A tagság zenei háttere igen sokszínű, hiszen a Strokes és a Hives mellett, amelyek rögvest érezhetőek, David Bowie és a Ramones mellett a Nirvana, a Sonic Youth, a Smiths és Roxy Music ugyanúgy fontos szerepet kapott a Moog hangzásának kialakításában, mint a Sonics, a Beatles vagy épp a Bauhaus. Az együttes két eddigi lemezén hallhatóak is ezek a hatások, melyekből a Moog ügyesen kreál valami sajátot, ami jól ötvözi a punk, a goth, az indie, a garage és a popzene elemeit. Bár a dalszövegek - elsősorban a zenekart ért hatásoknak köszönhetően - angolul íródnak, mégis felfedezhető egyfajta kelet-európai sötét „íz” a The Moog zenéjében.

Bár a dalok túlnyomó részét Tonyo írja, a többiek is kezdik megtalálni a dalszerzéshez szükséges ihletet, hiszen Gergő, a dobos már az első albumon is jegyzett egy saját és egy közös dalt. Az idén tavasszal megjelent Razzmatazz Orfeum című második nagylemezen szintén hallható egy Dorozsmai Gergő dal (Lost Day), míg egy másik szerzemény (Self & Soul) ismét Tonyoval közös munka eredménye. A koncerteken nagy közönségkedvenc lett a Boys & TV című szám, amelyet Miguel jegyez, akinek ez az első Moog dala.

A The Moog bemutatkozó anyaga Sold For Tomorrow címmel 2007 tavaszán jelent meg. Ezt Budapesten rögzítette a zenekar, de a keverési munkálatok már Seattle-ben zajlottak, a legendás Jack Endino közreműködésével. Ő a felelős többek között a Nirvana Bleach című bemutatkozó albumáért, valamint dolgozott a Therapy-val, a Hot Hot Heat-tel és még jónéhány nagynevű rockzenekarral. A lemezről két dalhoz is készült klip, az I Like You és az Everybody Wants is nagy kedvence volt mind a magyar zenei csatornáknak, mind a rádióknak, mitöbb az amerikai MTV egyetemistáknak készített mtvU elnevezésű csatornáján és az ottani egyetemi rádiókban is sokszor szerepelt mindkét dal. Az I Like You egyik amerikai diadaláról itthon is több helyen beszámoltak, miszerint a szám bekerült az Vészhelyzet című sorozat egyik epizódjába. A bemutatkozó The Moog album további dalai is előfordultak filmben, reklámban, sőt még videójátékban is.

A 2009 májusában napvilágot látott második The Moog album, mely elődjéhez hasonlóan hazánkon kívül több országban (USA, Japán, Németország) is megjelent, vagy nemsokára megjelenik. A Razzmatazz Orfeum, már teljes egészében a kissé Budapestre emlékeztető hangulatú és klímájú Seattle-ben készült, összesen négy különböző stúdióban, annak a Geoff Ott-nak az irányításával, aki korábban már dolgozott a Pearl Jam-mel, Mark Lanegannel és a Queens Of The Stone Age-el is.

A lemez első nagy sikere a You Raised A Vampire című dal volt, amely különösen az MR2-Petőfi rádióban szerepelt igen sokat, de a misztikus klip a magyar MTV-n is gyakran volt látható a 2009-es esztendő első felében. Az album második slágere, a When I See You néhány hete kezdte meg az elődje által kitaposott utat járni, hiszen immáron harmadik hete szerepel a legtöbbet játszott MR2-es dalok között. A magyar MTV-n is igen gyakran kerül lejátszásra a klip, melyet egy legendás los angelesi bábszínházban vett fel az együttes annak az AG Garth-nak a rendezésében, aki a kanadai Adult és az amerikai Von Bondies zenekarok mellett a szintén tengerentúli, de itthon jóval ismertebb White Stripes két korábbi videóját is rendezte. A When I See You-hoz készült klip minden elődjét megelőzte az amerikai sikereket illetően, hiszen az ottani MTV2 és a nem rég indult csatorna, az MTV LOGO is többször játszotta és játsza jelenleg is alternatív zenei műsoraiban. Az egyik legfrissebb fejlemény, hogy a második lemezen található Joyclad Armies című szám az egyik legnépszerűbb, új NBA játék (NBA 2K10) egyik dalaként is megjelent.

A The Moog a hazai koncertek után 2010 tavaszán ismét az Egyesült Államok felé veszi majd az irányt, hogy negyedik amerikai turnéjukon mutassák be a Razzmatazz Orfeum dalait a tengerentúli rajongóiknak.


Linkek