Dance With The Dead

Dance With The Dead (US)

Bár a nyolcvanas évek szintipop-hangzásait horrormetálba öltöztető synthwave főleg Franciaországból terjedt el, azért az USA-ban is jócskán vannak hívei. Ilyen hívő volt a két kaliforniai jóbarát, Justin Pointer és Tony Kim, akik egyszerre rajongtak a klasszikus horrorfilmekért, a gazdagon riffezett metálért és a műanyaghangzású elektronikáért. Aztán egyszercsak megtaláltak egy hangzást, amely tökéletesen ötvözte mindhármat, és pár évvel ezelőtt megalakult a Dance With The Dead. Remek húzás volt, hogy elkészítették néhány nagy klasszikus Metallica-, Mötley Crüe- és Queen-szám synthwave-remixét, amelyek hatalmas népszerűséget hoztak számukra. Az első lemez nem is olyan rég, 2013-ban jelent meg, a duó pedig szinte évente ad ki új lemezt, a legutóbbit idén.

Loved to Death tökéletes összefoglalása az összetévesztehetetlen DWTD-esztétikának. John Carpenter- és Dario Argento-filmzenékből elcsent hangulatok, nyolcbites szintiszólamok, kíméletlen négynegyedet ütő dobgépek, mindehhez sújtó riffek és kacskaringózó Guitar Hero-szólók. Nehz eldönteni, hogy miből van több a Loved to Death-en, de valószínűleg metálból, hiszen több számban is közreműködik Nick Hipa, az As I Lay Dying és a Heaven Shall Burn hathúrhőse. De persze akad jócskán horrorból is, hiszen a DWTS vizuálfelelőse, a jellemző módon Sadist Art Design név alatt alkotó Marc Schoenbach valódi horrorkattant grafikus, B-kategóriás slasherek, horrorfilm-fesztiválok plakátjainak és véráztatta lemezborítók trash- és goth-rajongó nagymestere.

Az A38 Hajó a Demogorgon partisorozattal már nagyon alaposan bemutatta itthon a synthwave színteret: Carpenter Brut, Dan Terminus, GosT, TimeCop 1983, Tommy86 és a március 7-én az Akváriumba visszatérő Perturbator mellett most a Dance With The Dead érkezik újra, hogy bemutassa friss lemezét.

A zenekar tagjai

Justin Pointer: elektronika, kütyük

Tony Kim: elektronika, kütyük

Lemezek

Out of Body, 2013

Near Dark, 2014

The Shape, 2016

B-Sides: Vol.1, 2017

Loved to Death, 2018


Linkek