Szeleshát-Fűszerész wine-dinner

Szeleshát-Fűszerész wine-dinner

Szeleshát-Fűszerész wine-dinner
January
24
Thursday 19:00
Restaurant

Szeleshát-Fűszerész wine-dinner

Szeleshát-Fűszerész bor&bors vacsora

Különös borvacsora egy újonnan berobbant kiváló szekszárdi pincészettel, a Szeleshát Szőlőbirtokkal.

Az A38 Hajó, a Szeleshát Szőlőbirtok és a Fűszerész bemutatja:

BOR & BORS

különleges borvacsora az A38 Étteremben

Kacsa & Rózsabors & K2
Pecsenye kacsamáj pástétom sóvirággal és rózsaborssal

Lazac & Guineai Bors & Pinot Noir
Balzsamecetben párolt lazac házi póréhagymás derelyével és guineai borssal

Sertés & Szegfűbors & Merlot
Szegfűborssal sült tarja szójás mártásban párolt gyöngyhagymával

***

Marha & Madagaszkári Vadbors & Oroszlán
Rózsaszín hátszínszelet vadborssal és francia rakott burgonyával

Csokoládé & Selim Bors & Nomád
Lágy csokoládétorta selim borssal fűszerezve

Asztalfoglalás:
tel: 464.39.46

Szeleshát Szőlőbirtok

A szekszárdi  Szeleshát Szőlőbirtok tavalyi évben robbant be a hazai boros közéletbe, amikor az első évjáratából származó  tételeivel megjelent a piacon.

A főként szőlész múltú családi csapat  boraik harmonikusságával  váltotta ki a borgourmék figyelmét, a szüreti időpontok és az alkalmazott borászati technológiák helyes megválasztásával nyert gyümölcsösségen, lágy savakon, bársonyos tanninon túl, a termőhely adta ásványossággal és a jól megválasztott hordóhasználattal alkották meg a Szeleshát borok védjegyét.

A tulajdonosi team,  a viszonylag gyorsan jött népszerűség ellenére sem kívánt visszavenni a tempón, hanem szinte a teljes eddigi palackozott és  palackozni  kívánt tételekre kiterjedő kóstolóra  hívta a  kíváncsiakat.  Teljes  szortimentet  felölelő vertikálissal hazánkban nemigen kényeztetik az érdeklődőt, ezért nagy várakozás előzte meg a Sas Centerben megrendezett bemutatót.

A kóstolt  tételek , fajtánként az alábbiak voltak:

1.     Pinot Noir 2009. (hordóminta)
2.     Pinot Noir 2008. (palackozás előtt)
3.     Pinot Noir 2007. (kifutó tétel)

A legheterogénabbnak mondható fajtasor. A vékonyabb, fűszeres  2007-est, extraktédességben és alkoholban bővelkedő 2008-as követi  majd. A  palackozási előtti  tétel extaktédessége miatt, főként a hölgyek körében  számíthat sikerre. A hordómintaként elhozott "kilences" évjárat kecsegtet  a  legpinósabb ígérettel, és adja leginkább a keresett harmonikusságot.

4.      Kékfrankos 2009. körfejtéses  (minta)
5.      Kékfrankos 2009. kézi csömöszölésű (minta)
6.      Kékfrankos  2008. teljes éréskor szüretelt ( minta)
7.      Kékrankos 2008. kései szüret   (minta)
8.      Kékfrankos 2007.
9.      K2  kékfrankos  válogatás 2007.

A  bemutató egyedi eleme volt az  azonos időpontú szüret, különböző borászati technológiával készült és különböző időpontú szüretek,  azonos  borászati technológiával  készült különbségeinek érzékeltetése.  A különböző technológiával készült borok esetén a körfejtéssel feldolgozott  tételnél egy kifinomult, lágy textúrát kaptunk,  a kézi csömöszölés esetében sűrű  szövésű,  rusztikus, vastag bor lett az eredmény. Eltérő szüreti  időpontok "vizsgálatakor", tapasztalhatóvá vált, hogy a korai szüret friss, vibráló meggyes, cseresznyés gyümölcs jegyei , hogyan alakulnak át még a fürtön a  késői szüret érett, szilvás, lekváros jegyeivé. Várhatóan a korai szüret termése az alap kékfrankosként, a késői, a K2 kékfrankosként kerül ászokolás után palackozásra.

10.   Merlot 2009. (minta)
11.   Nomád  2008. (minta)
12.   Merlot 2007. (elfogyott)
13.   Merlot reserve 2007. (palackozás előtt)
14.   Nomád 2007.
15.   Merlot 2006. (korlátozott)

A Szeleshát Szőlőbirtok legsikeresebb fajtája, a  6,5 hektáron fekvő merlot ültetvény, melynek 2007 évjáratból palackozott tételei  elsőként fogytak el a polcokról. A fajta, a birtok első telepítéseinek egyike, még 2006. évben a teljes területről csak egyetlen sornak a   szőlőiből, mindössze   600 palackkal készült. A Szeleshát merlot-k ismérve a gazdag gyümölcsösség mellett, karakán ásványosság, melyet a borok a magas vastartalmú, vörösagyag termőrétegnek köszönhetnek. A borok évről évre frissebbek, rakoncátlanabbak, ami a hordóminták esetében még némi nyersességgel vegyül.

16.   Cabernet Sauvignon 2007.
17.   Cabernet Sauvignon 2008.
18.   Cabernet Sauvignon 2009.

A cabernettekkel a borászat krónikusa  szerint még csak az ismerkedés fázisában tartanak, de  szerintünk,  már e fajta esetében is mélynek mondható a barátságuk. A Szeleshát cabernet-re a merlothoz hasonlóan gazdag gyümölcsösség és ásványosság jellemző, az évjáratok közül "legszebbnek"  a 2008-ból származót értékeltük.

19.   Oroszlán 2007.

Noha a birtok egyik csúcsborának számító Oroszlán 55 százalékban cabernet sauvignon  alapú, mégis úgy gondoltuk külön bekezdést szánunk neki. A további 30% kékfrankos, 15% merlot és 10% pinot noir házasítás  egy fűszeres, csokoládés,  gyümölcsös  bort ad a szánkba, érett tanninokkal, hosszú lecsengéssel.  A záró tételt  a különleges  borokra jellemző fineszesség  emeli ki nemcsak a Szeleshát, de a  hazai szortimentből is.

A  résztvevők egy jól felépített, izgalmas és érdekfeszító kóstolón vehettek részt, melynek várható eredményeképpen a  Szeleshát Szőlőbirtoknak és  borainak jó hírét viszik majd.
 

Galleries

  • Szeleshát Szőlőbirtok
    Szeleshát Szőlőbirtok
    3

The venue

Restaurant