J.B.Sz.: Sziget-book

J.B.Sz.: Sziget-book

J.B.Sz.: Sziget-book
June
13
Wednesday 10:30
Restaurant

J.B.Sz.: Sziget-book

Kossuth Publisher presentation

Presentation of the book which tells the story of the Sziget Festival written by the leading Hungarian music critic, Béla Jávorszky Szilárd.

Jávorszky Béla Szilárd: Húsz év hév

Felütés

Egy horvát szigeten, a háború kellős közepén, éjszaka, a csillagos égboltot bámulva találkoztam először a Szigettel.
A hozzá vezető médium: egyszerű drót, műanyagba burkolt rézhuzal, többé-kevésbé karikába hajtva. A szakadt Ladán ezt csúfoltuk világvevő antennának.
Az istennek sem akart beállni, folyton félrecsúszott, aztán úgy este tíz körkor beindult a mozgás, a surrogás, érkeztek az első hangfoszlányok, majd váratlanul Sziámi szólalt meg az éjben. És miközben a háború miatt kihalt Cres szigetén a feleségemmel a tejút általunk korábban sosem látott teljességében gyönyörködtünk, egy nagydarab szőke hang, abban a rozzant, sistergő rádióban nagy álmokról, gigantikus házibuliról meg csillagközi utazásokról mesélt.
Delejező vízió, szimpatikus elszántság, merész ötlet. Akkor, 1993-ban még persze nem tudtam, hogy a Sziget 2012-re olyan lesz, amilyen; hogy e baráti alapú kivonulás professzionális programgyárrá, e civil kezdeményezés nemzeti intézménnyé válik. Idén pedig többszázezer fiatal Európa legjobb fesztiváljának szavazza meg.
Persze nem feltétlen tudatosan történt ez így. Inkább az emberi, a társadalmi, a politikai környezet, illetve ezek nagymértékű hullámzása és átalakulása formálta ilyenné. És avatta mindenekelőtt az egész térség legjelentősebb, legsokszínűbb, egyben legellentmondásosabb kulturális eseményévé. Ahol tényleg megtalálja mindenki azt, amire vágyik. Legyen szó szakadt punkról, köldöknéző bölcsészről vagy szórakozni vágyó bankvezérről.
Ez a könyv a huszadik Szigetre ráfordulva az elmúlt tizenkilenc évet igyekszik minél több irányból megragadni, annak legfontosabb eseményeivel, jelenségeivel, vetületeivel. Hogy miként indult el ez a kezdetben bájos történet, miként váltott véresen komollyá, különösen az elmúlt tizenpár évben. Hogy hol a helye az időközben öt napra rövidült, de a nulladik és mínusz egyedik nappal mégis újra „egy hét együttlétnek” a külföldi és hazai fesztiváltörténelemben, és hol napjaink Európájában. Hogy lehet-e még időben és térben bővülni, az Adriától Szentpétervárig terjeszkedni. Hogy milyen technikai, infrastrukturális és egészségügyi hátteret igényel; mit lát a biztonsági főnök, az ifjúságkutató, a nagyker vezetője, a kommunikációs és a szolgáltatásfejlesztő részleg szeme. Hogy milyen sztárok, sztorik, szteroidok kötődnek hozzá; meddig jöttek a személyes kedvencek és mikortól indult be a szavazógép. Hogy miként hullámzott a Sziget és a politika kapcsolata; miként épült ki a Sziget portfolió, milyen rendezvények és médiumok voltak, vannak és lehetnek körülötte.
Mindenkinek megvan a maga Sziget-képe. Az enyémet ebbe a kötetbe préseltem bele.


Szigetkönyv 2012 (2012-04-25)

(Tartalom – 5)

Felütés – 9

1993: A kezdet bája és hibája – 10
Miként álmodta meg Müller és Gerendai a Szigetet egy zötykölődő mikrobuszban, kikkel és hogyan álmodták tovább egy Erkel utcai lakásban; miként pörögtek és kalapoztak, főzték a fővárosi önkormányzatot, a Pepsit és a Coca Colát, mire az első rendezvény összejött.
Plusz: A Sziámi-táborok *  A „fekete bárányoktól” az oroszok kivonulásáig * Óbudai-sziget-sztori * A K-híd története * Kincsvadászó játék

1994/95: Woodstock nyomában – 32
Álmok és utórezgések, az eredeti Woodstock és az 1994-es revival, az Atlanti óceánon túl és innen. A Sziget helye és szerepe a nemzetközi fesztiváltörténelemben, jellege és jelentősége a mai európai fesztiváltérképen.
Plusz: Woodstock hősei * Woodtock 94 – a tengerentúlon * Kis magyar fesztiváltörténet * Az önjáró Bahia * Szigeti blues

Térképek (1994, 1996) – 56


1996/98: Tarlós és a keresztapa – 58
A keresztapa színrelépése, a Pepsi-frigy következménye. Tarlós István első beintése, a techno megjelenése, a Sziget növekvő reklámértéke. A szponzorok és támogatók szintén felismerik a Sziget reklámértékét. 1996-tól a vendéglátást is igyekeznek gatyába rázni, feláll a máig működő nagykereskedelmi rendszer. Szordínós Sziget és Hangszigetelés.
Plusz: Az első karszalagok * Sziget-média: Sziget Híradó, Sziget Rádió, Sziget Sun * Az első kólaháború * Anni néni

Intermezzo1: Sziámi portré – 84

1999: Az átfordulás éve, a Sziget újrapozícionálása – 86
Az első „új” Sziget. Ekkor érezhető a később kiteljesedő arculatváltás, az új típusú profi személet, a fogyasztás-orientáltság, a stílusban, színvonalban, célközönségben való széjjeltárulkozás. Takács Gábor színrelépés, a tömegkommunikáció átalakul, a Sziget működése cégszerű lesz.
Plusz: Tradícióváltás * Ráncdalfesztivál * Civil Sziget * Dan * Techno az ajtórésben – a Lovebarikád nyomában * Alain batchi

2000: Szocio tekintet – A középosztály Szigete – 110
A Sziget társadalomtudományi vetülete. Hogyan volt kezdetben a rendezvény a fiatalok szabadság- és autonómiaigényének szimbóluma, miként lett később ezzel együtt az „új középosztály” manifesztuma. Miként látja az ifjúságkutató a Sziget változását, esetleges színeváltozását, szocializációs szerepét és lehetőségét. Korábban sosem látott mértékű fogyasztási nyomás, erőteljes szponzorattak és egy bölcs ajándék: a világzenei nagyszínpad. Kardos József belépésével erőteljes nyitás a többi művészeti ág felé, különösen színházvonalon erősítenek. A Sziget kettős arca: az első kortárs operabemutató és Uhrin Benedek mennybemenetele.
Plusz: A Sziget-szociológus (Gábor Kálmán) * A szigetcsúcs közelében: világzenei nagyszínpad

Térképek (2000/2010) – 134

2001/02: A szivárvány minden színében – 136
Az első vehemens politikai roham – Torgyán és Medgyessy egyaránt szigetel. Az eddigi legnagyobb Sziget-botrány, a meleg ügy, ahol végül egy homofób nézeteket valló polgármester és a meleg szervezetek közötti háborúhoz a rendezvény adta a díszletet. Egyre nagyobb anyagi ráfordítással egyre erőteljesebb nyitás a többi művészeti ág. Különösen a színházi vonalon erősítenek.
Plusz: Egyszerre unikum és hungarikum (Roma sátor) * Kistehén a fa tetején * Menekülés a káosz elől (Luminárium)

2003/04: Voltok, wattok, ventilátorok – 162
A színpadtechnika és az infrastrukturális háttér. Vezetékes telefonnal és rajzpapírral tervezett Sziget kontra digitális ortofotókkal különböző anyagminőségek varázsolása térben és időben. Mennyi watt szólt kezdetben és ma a színpadokon, milyen igényekkel lépnek fel a külföldi és hazai előadók. Miként építenek fel évről évre egy komplett várost a Május 9. partban, hogyan bővülnek a kommunális és kommunikációs szolgáltatások. A rendezvény biztonsági és egészségügyi háttere, az In-Kal színe és visszája.
Plusz: Banános Sziget * Szigetes közönségnevelők: Wanted, TV Sziget, Sziget.hu, Kultiplex * Silent Disco

Intermezzo2: Gerendai portré – 188

2005/06: A Sziget és a politika – 192
A rendezvény menthetetlen elnemzetköziesedése. Generációs nyitás, az első nulladik nap, rajta indításként Illés-búcsú. A fesztivál hozadéka nemzetgazdasági szempontból is egyre jelentősebb. A tömegvonzás törvényének engedve igazi búcsújárásba kezdenek a politikusok. Demszky Gábor pro/kontra Sziget. Tarlós István pro/kontra Sziget. Újpest is beszáll a decibelháborúba, éveken át perel, de sosem nyer.  Egyre erőteljesebb és politikai kurzusoktól független a Sziget érdekérvényesítési képessége. A területhasználat díj bevezetése és a jobbos blokád.
Plusz: Kell-e az állami támogatás? * Ne vágj ki minden fát!

2007/09: Sztárok, sztorik, szteroidok – 218
Sártenger és Woodstock-feeling. Az Egy hét együttlét immár 5+2 napra szól. Müller Péter Sziámi kiszállása. A növekvő sztárhalom. Egy kis színes-szagos, laza kulisszatitkok, ellesett pillanatok, bájos sztáresetek, színpadi érdekességek és média-gumicsontok. A sztárgázsiknál immár 500 ezer euró a lélektani határ. Bővülő kínálat, elszabadult árak, jól teljesítő szavazógép.
Plusz: Magyar Dal Napja * Sziámi és a nagyszínpad

2010/12: A fesztiválbiznisz – 244
Prince rocktörténeti eljövetele és a Sziget történetének legveszteségesebb napja. A szokásosnál szellősebben szórakozó szigetlakók. Újabb bölcs ajándék: a Hungarikum Falu. Kelet-Európai Vursli, spiclikkel, útlevél ellenőrzéssel, rendőri zaklatással. Széles tárt kulináris kínálat. Bővülő/átalakuló Sziget-portfolió: Volt, Balaton Sound, Sport Sziget, Budapest Parádé, Gourmet. A külföldi expanzió ténye (Félsziget) és lehetőségei, az Adriától Szentpéterváron át Kínáig. A Sziget Kft tulajdonosi szerkezetének nagymértékű hullámzása. Az econet.hu, a Live Nation és egyéb kérők.
Plusz: 2012-ben a Sziget Európa legjobbja * A kontinens legnagyobb poprock fesztiváljai  *  3 magyar + 3 külföldi szempár * Privát Sziget (fotómontázs)

Levezetés – 277

Index – 278

Galleries

  • Jávorszky Béla Szilárd: Húsz év hév
    Jávorszky Béla Szilárd: Húsz év hév
    2

The venue

Restaurant