Az A38 Hajó bemutatja

A38 Sessions @ Dürer Kert: Hexvessel (FI)

Mat McNerney, azaz Kvohst, a tíz éve Finnországba költözött brit énekes legnagyobb sikereit a Beastmilk élén aratta. De a fáradhatatlan zenész emellett számtalan zenekart vezet, ezek egyike a Hexvessel, a folk-rockot sötét északi pszichedeliába oltó együttes, ami jövő januárban jelenteti meg új lemezét. A Budapesten utoljára évekkel ezelőtt járt Hexvessel ezt a lemezt mutatja be az A38 Hajó szervezésében a Dürer Kertben.

Hexvessel (FI)

Kvohst, azaz Mat McNerney, a skandináv rock egyik legnagyobb egyénisége legutóbb szeptemberben jött Budapestre, akkor a Beastmilk-utódzenekar Grave Pleasures élén lépett fel az A38 Hajón. Most másik fontos zenekarával, a sötéten örvénylő pszichedelikus folkot játszó Hexvessellel érkezik.

Már az együttes neve is mélyen árulkodó: Kvohst úgy írja körül a fantázianevet, mint egy "szellemeket, rítusokat és varázslatokat tároló edényt", és ez a megközelítés mélyen jellemző a Hexvesselre. A hetvenes évek pszicho-folkját fordítja bele a sötét, északi, skandináv doom-rockba. Maguk a koncertek is teátrális rituálék, ugyanakkor mégis nagyon távol állnak Kvohst korább, blackmetálos henteléseitől.

A Hexvessel természetközelisége, a helyenként feltűnő akusztikus hangszerek, Marja Konttinen éneke és jelenléte egészen organikus jelleget ad a zenekarnak. Nem csoda, hogy a skandináv színtér egyik leginkább egyedi hangú együtteséről van szó, amire nemrég a neves lemezkiadó, a Century Media is felfigyelt. A Hexvessel harmadik nagylemezét már a Century adja ki, január 29-én. Így a budapesti koncertre már az új lemez anyagával érkezik a Hexvessel, az A38 Hajó szervezésében a Dürer Kertbe.

A zenekar tagjai
Mat McNerney: ének, gitár
Simo Kuosmanen: gitár
Niini Rossi: basszusgitár
Kimmo Helén: billentyűsök, hegedű
Marja Konttinen: ének, ütősök
Jukka Rämänen: dob

Lemezek
Dawnbearer, 2011
No Holier Temple, 2012
When We Are Death, 2016

Az A38 Hajó területére való belépéssel hozzájárulsz, hogy rólad a közönség részeként felvétel készüljön, és ez a felvétel nyilvánosságot kapjon. Részletek a házirendben.