Itt a Sziget!

Itt a fesztiválok fesztiválja, régiónk legnagyobb és legszínvonalasabb zenei rendezvénye, amelynek az A38 Hajó is boldog, büszke és fontos résztvevője az idén is augusztus 9 és 16 között: a Sziget!

Bár évről évre szinte hihetetlennek tűnik, de a műsorkínálat idén is tovább tudott lépni még egy lépcsőfokot felfelé úgy minőségben, mint mennyiségben, a tengernyi kiváló programban bárki megtalálja kedvenceit. Mi ezúttal egy-két tippet adunk nektek az OTP SZÍNPAD BY A38 idei műsorából jobbára azokat a fellépőket ajánlva a figyelmetekbe, akik az A38 Hajón már számunkra felejthetetlen koncerteket adtak.

Kensington (NL)

Csütörtökön lép fel a Magyarországon az A38-on hatalmas sikerrel debütált utrechti Kensington, amely az utóbbi évek legnagyobb holland könnyűzenei sikersztorija. A laza, könnyed indie rockjáról elhíresült négyes harmadik nagylemeze, a 2014-ben megjelent Rivals elsöprő sikert aratott, és azonnal a hazai albumlista élén kezdte. És nem mellékesen a tagok imádják Magyarországot, olyannyira, hogy a Kensington egyik legutóbbi nagy slágere, a Done with It többmilliós nézettségű videóklipjét szinte kizárólag Magyarországon (és részben az A38 Hajón) készült felvételekből vágták össze.

Alex Clare (UK)

Alex Clare még a kétezertízes évek elején jelentette meg első lemezét, a Lateness of Hourt. Bár az album tele volt remek dalokkal, producerei a legnagyobb sikerkovácsok voltak, Mike Spencer és a Major Laser duó, igazából csak közepesen érdeklődött utána a közönség. Alex Clare-t ki is rúgták a kiadótól az Island Records türelmetlen urai, pár héttel azelőtt, hogy a lemez egyik slágergyanús dalát, a Too Close-t kiválasztották volna a Microsoftnál egy kampány reklámfilmjéhez. Ahogy az már lenni szokott, a kampány óriási sikert aratott, a Too Close a listák élére katapultált, a dalt Brit Awardra jelölték, Alex Clare pedig egy csapásra hatalmas sztár lett. Clare fantasztikus hangja, elektronikával kacérkodó dalai, karakteres személyisége hatalmas népszerűséget hozott neki. 

Crystal Fighters (UK/ES)

2013-ban mutatkozott be az A38 Hajón a Crystal Fighters, amelyre tradicionális-akusztikus baszk hangszerek, kásás basszus alapok és euforikus elektronikus hangok a lazulós chillwave tájakról, valamint a tempósabb dubstep-electro frontról jellemző

Ezekkel az asszociatív elemekkel lehet felcímkézni a Crystal Fighters szabad ötleteinek jegyzékét, mely annyira komplex és annyi megkapó zenei stílusjegyet foglal magában, hogy a Crystal Castles fantáziavilágához hasonlóan jelenleg nincsen párja az alternatív tánczenei univerzumban.

Paul Lester, a Guardian újságíróját idézve minden bizonnyal ilyen zenéket játszanának egy baszk kisváros lakói a századfordulón, ha egy időutazó felszerelné őket a huszonegyedik századi hangszerarzenállal.

Mac Demarco (CAN)

Ha van korunk hőse, a kanadai self­made­man, alter­szupersztár Mac DeMarco biztosan az. A ténylegesen a semmiből előtűnt, még mindig csak husazs éveiben lubickoló dalszerző­előadó két legutóbbi lemezével (bár a két lemez összesen nincs egyórás) a vancouveri undergroundból az indie­listák és a kényes ízlésű vájtfül-magazinok és zeneblogok kedvenclemez­felsorolásainak élére katapultált.

Tegyük hozzá, teljesen megérdemelten. Ez a minden pozőrségtől mentes, barkácsmániájában és attitűdjében a korai Becket idéző, halál laza és közvetlen fiú tökéletesen hozza a "szomszédsrác" imidzset.

Besztondult dreampop és részegen üvölthető kocsmapunk, perfekcionista slágerek és hanyagul odavetett dalvázlatok, a késői Lennonra kísértetiesen emlékeztető hangzás, elhangolt gitárok, a közepükön véget érő számok: Mac DeMarco minden megmozdulásából süt a zeneiség és a szabadság.

Alex Vargas (DK)

Bő egy hónapja mutatkozott be Magyarországon először az A38 Hajón a mindössze 28 éves dán noise soul énekes Alex Vargas, aki az elmúlt két évben mindig tett azért, hogy kiérdemelje a kontinens figyelmét saját, őszinte és törékeny dalaival: a Giving Up The Ghost szívszorító refrénje, vagy a Wear Your Demons Out minimalizmusa már egy érett, saját képességeit teljesen kihasználó dalszerző-énekest tükröztek megjelenésükkor is.

De Staat (NL)

A fesztivál egyik zárókoncertjének sem lesz akármilyen az őrült és vicces De Staat koncertje. Az ötfős nijmegeni rockzenekar már 2009-es első nagylemezével elsöprő sikert aratott. A szuggesztív frontember-producer, Torre Florim vezetésével nagyon hatásos, jellegzetesen zakatolós blues-rock-pop elegyet dolgozott ki. Nem véletlen, hogy már a debütlemez is elnyerte a legmenőbb holland zenei adó, a 3FM fődíját (amit azóta - midmáig egyetlenként - meg is ismételt).

A De Staat azóta állandó szereplője a népszerűségi listáknak, amiben óriási szerepe van Torre Florim végtelenül szórakoztató és önironikus személyiségének, a jól eltalált klipeknek és a koncepciózus lemezeknek. Az O-val például megkérdőjelezhetetlen fesztiválkedvenccé vált a zenekar. Olyannyira, hogy a fanatikus rajongótábor például a nagy sláger, a Witch Doctor klipje alapján elképesztően látványos külön küzdőtéri koreográfiát alakított ki. Kevés szórakoztatóbb és látványosabb dolog volt, mint a legkülönbözőbb holland fesztiválok felvételeit nézni, ahogy a közönség jellegzetes, örvénylő törzsi táncát járja, amelynek közepén ott feszít Florim mint rendíthetetlen "witch doctor". Úgyhogy érdemes készülni: az egyik legjobb európai poprock-formáció ad hiperenergikus koncertet.

A színpad teljes programja itt látható

A Sziget fesztivál honlapja pedig itt!