Ez a koncert vad lesz!

Interjúnk Mats Gustafssonnal! Szédületes űrutazás volt csütörtökön: az elektronikus zajzene doayenje, Merzbow Akita, a free jazz titánja, Mats Gustafsson és a metál + a kísérleti zenék legnagyobb ötvözője, Pándi Balázs trióban zúztak, előttük pedig Magyarország legismeretebb zenésze, Csihar Attila szólóban lépett fel.

A38: Számtalanszor felléptél már az A38-on különféle formációkkal. Hogyan írnád le a mostanit, mitől különleges számodra a csütörtöki koncert?

Mats Gustafsson: Ez a koncert VAD lesz, így csupa nagybetűvel. Ráadásul először fogunk színpadon állni ebben a felállásban, ami még különlegesebbé teszi az eseményt. Masamival már játszottam együtt, de Balázzsal még soha, viszont hihetetlenül nagy a lelkesedés mindenki részéről, alig várom, hogy belecsapjunk végre, biztos kivételes élmény lesz ebben a felállásban játszani.

A38: Ahogy említed is, rendszeresen együttműködsz Merzbowval. Az egyik legismertebb ilyen kollaboráció a Roskilde fesztiválon történt elképesztő tömeg előtt, ahol a Sonic Youth meghívására léptetek fel, velük együtt. Hogyan gondolsz vissza erre a koncertre?

Mats Gustafsson: Elképesztő volt. A koncertet Kim és Steve kezdte, majd egyenként csatlakoztunk hozzájuk, míg tele nem lett a színpad. Ezután elkezdtük ugyanígy szépen lassan visszabontani a tagságot, míg Masami egyedül nem maradt. Tisztán emlékszem a pillanatra, amikor Masamival és Jimmel hárman maradtunk, elképesztő dolgokat hoztunk ki a trio felállásból, majd  mindenkit darabokra szedett Masami, amikor szólóban játszott a végén! Elképesztő volt!

A38: Az évek során a kortárs improvizációs zenei élet legnagyobb alakjaival játszottál együtt. Ha quartetben kellene gondolkodnod, kit adnál hozzá még a jelenlegi triohoz?

Mats Gustafsson: Úgy érzem, hogy ez a trio így tökéletes lesz, és nem tudnék senkit mondani aki még hozzá tudna tenni. Talán többet miután már játszottunk, de egyelőre az foglalkoztat, hogy ebből a felállásból hozzuk ki a legtöbbet, mind a színpadon, mind a stúdióban rá két nappal.

A38: Hatalmas lemezgyűjtő hírében állsz, valamint saját kiadványaid is rendszeresen bakeliten is megjelennek. Mit gondolsz az utóbbi időkben felbukkanó statisztikákról, amelyek szerint folyamatosan nő az eladott bakelitek száma az elmúlt években?

Mats Gustafsson: Ó igen... Én is ezt vettem észre, hogy egyre több a fanatikus lemezgyűjtő, és a bakelit nemhogy visszajön, de le is fog igázni minden hanghordozót. Ahogy Olof barátom mondja: minden nap egy lemez, az egészségnek kedvez!

A38: Mi volt a 3 legutóbbi trófeád?

Mats Gustafsson Rolling Stones - Satanic Majesties Request eredeti UK mono nyomás, Ebba Grön - Tyst för Fan - eredeti svéd punk 7", Clifford Brown with string első nyomás

A38: Az egyik legelfoglaltabb zenész vagy napjainkban. Mit tartogat a jövő a Merzbow - Gustafsson - Pándi trio koncert illetve lemezfelvétel után?

Mats Gustafsson Egy elképesztő együttműködés Neneh Cherry és a The Thing között az első, utána intenzív zaj terror japánban a Jim O'Rourkekal kiegészült FIRE!-rel, és egy barbecue és töményszesztől tocsogó turné a The Thing és Joe McPhee részvételével, valamint sok más elképesztő projekt. Közben szeretnék a honlapommal is foglalkozni.