Önfeledt boldogságot!

Benő az egykori Tilos az Á kultikus személyiségeként, ma az A38 programszervezőjeként évente gondoskodik arról, hogy ne feledkezzünk meg városunk legelső világszínvonalú klubjáról, melynek csütörtökön, 29-én különös slágerfesztivállal idézik meg a szellemiségét. Benővel beszélgettünk…

A38: A mai fiatalok és a feledékenyek, de még inkább az örömmel visszaemlékezők miatt is idézzük fel egy kicsit, milyen is volt az a kultikus Tilos az Á, Magyarország hosszú ideig egyetlen világszínvonalú, vérbeli underground helye? Te miként emlékszel rá?

Bende Zsuzsa: Úgy emlékszem vissza a helyre, mint a második otthonomra. Tényleg csak azért jártunk haza, mert nem voltak ágyak. Mivel kb. az egyetlen hely volt, amivel azonosulni lehetett egy értelmes embernek akkoriban, tkp. szerintem csak megnyitni volt nehéz (ha egyáltalán), ugyanis úgy vonzotta a hasonszőrű embereket, művészeket, zenekarokat, mint a mágnes. Mindenki megtalálta a helyet, akinek meg kellett. Olyan volt, mint egy menedék, ahol a hülyeség elől egy időre megmenekültünk.

A38: Éveken át dolgoztál a Tilos az Á-ban. Milyen érzés volt a csapat részének lenni? Kik voltak a kedvenc munkatársaid?

Bende Zsuzsa: Nagyon örültünk, amikor Vova a hely vezetője megkérdezte, van-e kedvünk ott dolgozni a volt férjemmel Normál Bétzzel. Merthogy így is, úgy is ott voltunk minden este. Vagy játszottunk ott az Új Nemmel, vagy vendégek voltunk. Előbb pultos, később DJ voltam, Bétz pedig programszervező. Ráadásul akkori viszonyok között Vova tisztességesen is fizetett, és ennél jobb helyet meg álmodni sem lehetett volna. Mindenkit szerettem asszem, de olyan volt a hely szelleme, hogy ott rosszindulatot sosem tapasztaltam. Palotai, Kerényi Gyuri, Tiwald Gyuri, Kistamás Laci a Csernátonyi Dórival, Vajdai Vili, csupa kreatív ember, akikkel felemelő volt időt tölteni. Természetesen ma már tudom, hogy az életkorunk is éppen megfelelő volt az élmény teljes mellszélességű befogadásához. Mindent úgy él meg az ember ilyenkor, hogy az az ő kizárólagos felfedezése és először történik meg a történelemben. A zenék, filozófiák, vallások, szerelmek, barátságok, könyvek, mind olyan elementárisan robogtak be az életbe, hogy csak hujjogtunk és nehezen tudtuk feldolgozni.

A38: Mely estek, koncertek, partik, mulatságok voltak számodra az egykori Tilos az Á-ban a legemlékezetesebbek?

Bende Zsuzsa: Nagyon sok jó koncert volt, csak párat említek: Kong, Gore, Nits, Noir Desir, Subtle Plague, Ali Hassan Kuban, Lydia Lunch, FFF, The Ex a Muzsikással, Blurt, Chumbawamba, Legendary Pink Dots...

De voltak virágvasárnapok, a roma estek ott kezdődtek Balogh Bélával, gay partik, vagy szimpla hétköznapok, amikor olyan világ volt, hogy leszakadt az ég, úgy táncolt mindenki. Lehet, hogy a Palotai volt a legdurvább: az első években csak ő játszott minden este. Olyan zenei beavatást kaptunk tőle, hogy egy életre köszönettel tartozunk neki. Azt látom, hogy ez még mindig így van, azóta egy másik generációnak is ő adja a mannát.

A38: Megdöbbentő címmel rendez a Hajó egy a Tilos az Á szellemiségét megidéző estet Tilos az Á Slágerfesztivál címmel. Mit takar a cím, s kik lépnek majd fel?

Bende Zsuzsa: Nehéz megidézni a szellemiséget, mert nem nagyon léteznek már azok a zenekarok, amelyek akkoriban játszottak ott, így valójában az a lényeg, hogy újra lássa egymást a sok ismerős, és hogy lehetőleg a régi arcok szórakoztassák őket. Tkp. a slágerfesztivál feeling nagyon messze volt a Tilos szellemiségétől, éppen ezért remélhetőleg egy rendhagyót sikerül rittyenteni, amiben van egy kis twist...

A résztvevők egyrészt azok, akik állandó fellépők és vendégek voltakakik, Szabó Győző, aztán Soma, ef Zámbó István és Fekete Jenő, majd kicsit messzebbről, de állandó támogatóink, rokonszenvező művészek voltak Falusi Mariann, Kulka János és Nagy Ervin, (na meg, hogy profik is legyenek a szórakoztatásban, bár azt hiszem egyedül én nem vagyok már énekes), valamint a nagyszerű Studio 11 zenekar.

A38: A Tilos az Á alapításának a napja körül az A38 évente tart egy emlékestet, amelyet a kultikus klub emlékének szentel. Mondhatjuk azt, hogy az A38 egy új korban, környezetben, szinten viszi tovább, élteti a Tilos az Á szellemiségét a mai világban?

Bende Zsuzsa: Remélem, valamit sikerül átmenteni onnan, hiszen Bognár Attila, a Hajó művészeti vezetője is állandó vendég volt ott, meg a web-szerkesztő Máriás is, de a technikusok vezetője Barnabás is játszott, megfordult ott. Mindazonáltal itt már több a közös nevező, a hajót másért lehet szeretni: felnőtt fejjel, de nem kihűlt szívvel, a zenén keresztül, a jó fejeknek élményt adni. Ez közös, de itt 10-szer annyian dolgozunk, mint ott.

A Hajó egyébként az én esetemben újra egy nagyon szerencsés találkozás volt (tele van az életem ilyenekkel, hál ‘istennek) és nagyon passzol egy húsz évvel későbbi lelkiállapothoz. Mivel sohasem tudtam, hogy mi legyek, ha nagy leszek, így általában mások találták ki, mi legyen velem. Ez mindig szerencsésnek bizonyult. Így találta ki tíz évvel ezelőtt Gáncs Andi, hogy programszervező legyek.

Valószínűleg nagyon erre lehettem predesztinálva, mert kétszer is mondtam az Andinak, hogy nekem ez túl nagy falat, jó munkám van (Lajkó Félix menedzsmentjében dolgoztam Vovával, amit szintén más, a Vova talált ki, és nagy élmény volt), és hogy inkább nem lennék én programszervező. Aztán amikor harmadszor is rákérdezett egy éven belül, elvállaltam végre, így dolgozom a hajón most már tíz éve.

A38: Milyen meglepetésekre számíthatunk a Tilos az Á Slágerfesztivál estén?

Bende Zsuzsa: Mivel amint mondtam, nincs már túl sok zenekar abból az időből, ezért úgy döntöttünk Vovával, hogy a gyerekkorig megyünk vissza, mert az ugye szintén elég egyforma volt a mi korosztályunknak. A slágerfesztiválokat mindenki látta, mindenkinek bevésődött, ha akarta, ha nem, és a gyermekkor okán remélhetőleg mindenkinek a boldogsággal van összefüggésben. Ezt szeretnénk előhozni az emberekből: az önfeledt boldogságot!