Klassz elmerülni egymásban

Az egyik nyári, az A38 tetőteraszán tartott, kirobbanó hangulatú Random Trip után jött az ötlet: összekötni a Random és a Zoohacker zenei világát, közönségét, s csaptak egy kísérletezős, izgalmas, fantasztikus estét! Fábián Julival beszélgettünk.

A38: Csütörtökön egy különös Random Tripre kerül sor a Zoohacker Remake Orchestra-val, Sárik Péterrel és persze Veled. Hogyan jött az ötlet, és miként állt össze a kép, s a műsor?

Fábián Juli: A Random Trip nevű heti improvizációs klub már két és fél éve fut Delov Jávor vezetésével és szervezésében, szerencsére hatalmas sikerrel - ennek tulajdonképp a Random indulása óta aktív tagja vagyok, nagyon szeretem! Jávorral a Barabás Lőrinc Eklektric-ben eltöltött öt közös évünk alatt nagyon megszerettük egymást mind emberileg, mind zeneileg, és a zenekar megszűnése óta is folyamatosan keressük az alkalmat a közös zenélésre. Az egyik nyári, az A38 tetőteraszán tartott, kirobbanó hangulatú Random Trip után - amin Sárik Péter és én voltunk a vendégek - vetette fel az ötletet Bérczes Ádám, a Fábián Juli & Zoohacker nevű új projektünk kiadója, hogy valahogyan össze lehetne kötni a Random és a Zoohacker zenei világát, közönségét. Mivel Jávornak és a többi srácnak is nagyon tetszett az ötlet, gondoltuk, csapunk egy kísérletezős, izgalmas estét! Terveink szerint a műsor első felében a Random és a Zoohacker banda egy része fog a szokásos bármilyen útjába sodródó stílust érintve improvizálni. A második részben viszont színpadra lép a Zoohacker-stáb maradék pár tagja, és fix ötleteket, számokat, illetve totálisan random zenei szöveteket fog teljesen újszerű módon megközelíteni. Úgy érzem, ez lesz az egyik legkülönlegesebb koncert, amiben mostanában aktív részem volt és lehet.

A38: Megannyi formációnak vagy meghatározó tagja, két éve mégis egy újabb fába vágtad a fejszédet, amikor megalapítottad a Fábián Juli Jazz Riff együttest. Miért volt erre szükség, s miként szervül a mai magyar szcénába?

Fábián Juli: Igen, több zenekar tagja vagyok, de egy ideje a vendégszereplések, együttműködések mellett leginkább a "saját gyerekeimre" koncentrálok - a jazz duónkra Sárik Péterrel, a Jazz Riffre és az új elektro-akusztikus projektünkre, a Fábián Juli & Zoohacker-re. A Jazz Riff tulajdonképpen az első valódi, olyan saját jazz zenekarom, ahol zömében saját szerzeményeimet, számainkat játsszuk. Mivel gyerekkorom óta szerzek zenét, írok szövegeket, egyértelmű volt, hogy lesz egy bandám, amivel többek közt ezeken az ötleteken is dolgozunk majd. Szerencsére olyan fantasztikus zenészeket sikerült zenekarrá formálni - Sárik Péter, Fodo, Csejtey Ákos és Papesch Péter részvételével -, akik maguk is gyakran jelennek meg szám-ötletekkel, tehát érezhetően a sajátjuknak érzik a projektet. A zenekar rengeteget játszik belföldi és külföldi klubok, fesztiválok, események fellépőjeként, többnyire szuper közönség előtt - jártunk már Párizsban, Brüsszelben, Ljubljanában, Bécsben, Kassán, sokfelé.

A38: Nem először vagy tagja csak nőtagú formációnak, most legutóbb, ha jól tudom a hajón első ízben bemutatkozott 4 FreeBirds-szel léptél fel egy fesztiválon. Miként alakul ez az a capella formáció, s milyen érzés volt rögtönzésekkel és kortárs jazz-elemekkel működő repertoárral fellépni egy templomban?

Fábián Juli: A 4Free Birds tavaly ősszel alakult egy rodoszi békekonferencián való fellépést követően. Ott azt tapasztaltuk, hogy hihetetlen módon élvezzük az együtt-éneklést a csajokkal - az örmény Gayaval, Tóth Evelinnel és Molnár Emesével. Nagyon klassz dolog elmerülni egymás gyakran egészen eltérő személyiségében, zeneiségében, miközben a legmeglepőbb stílusok elegyítésével kísérletezünk. Mindehhez persze hatalmas lökést ad Szalai Péter ütőhangszeres sokszínű és varázslatos játéka. A zenekar meghívást kapott egy novemberi koncertre Bolzanoba, Olaszországba, most épp erre készülünk. (a templom is csak novemberben lesz, de azon én nem tudok ott lenni)

A38: Népszerűsíted a magyar termékeket, többek között a Tisza-cipőt. Ezt egyfajta patriotizmusból teszed?

Fábián Juli: Nem vagyok különösebben nacionalista, de fontos számomra, hogy támogassak bizonyos hazai termékeket, gyártókat, akár csak azzal, hogy az ő termékeiket veszem meg, ha tehetem. A Tisza cipő évekig az Eklektric támogatója volt, gyönyörű és nagyon jó minőségű ruhákat kaptunk tőlük, amiket nem volt nagy áldozat viselni :)

A38: Milyen egyéb projektekben utazol manapság, s milyen további tervek izgatnak még?

Fábián Juli: A már említett projektjeim most a legfontosabbak, ezekbe fektetem a legtöbb ötletet, energiát, szeretetet. Különösen lelkes vagyok a most készülő Zoohacker-lemezzel kapcsolatban, mert itt számomra még érintetlen, de annál izgalmasabb területeken mozoghatunk, alkothatunk - határvonalak nélkül. Az összes saját zenekaromról elmondható, hogy mind a zenésztársak, mind a managementünk hihetetlenül lelkes, és megteszik a tőlük telhető legtöbbet a bandák sikeréért. Feltöltő és pozitív érzés ilyen támogató, egymást segítő közegben dolgozni, létezni, ami egyébként itthon nem igazán jellemző. A közeljövőben szeretnék majd egy magyar nyelvű anyagot is felvenni - erről már egy ideje szó van, és a dalszövegek nagy részét már meg is írtam. Innentől kezdve csak idő és energia kérdése, mikor születik meg a zenekar és a lemez. Persze ezernyi ötletem, vágyam van még, de most azokat élvezem ki, azokban mélyedek el, amik születőben vannak vagy már világra jöttek.