A géntechnológia és az ember

Génmódosított élelmiszerek terítéken címmel az Öko-filmklub estet rendezett, melynek kapcsán Dr. Heszky László egyetemi tanárral, a Genetika és Biotechnológiai Intézet igazgatójával, az est egyik vendégével beszélgettünk.

A38: Mennyiben veszélyes a génmódosítás a hétköznapi értelemben, s milyennek képzeljük el magunkat, ha a környezetünkben is elszabadul?

Dr. Heszky László: Minden módosítást külön kell értékelni, vannak teljesen veszélytelenek pl. a kék szegfű, de lehetnek olyanok, melyek veszélyeket hordoznak. A géntechnológiai törvényeknek és azok alapján felállított szervezeteknek pontosan az a feladata, hogy a veszélyes módosításokat időben kiszűrje és ne engedje azokat forgalomba hozni. Nem kell betojni, ezek nem vírusok, amelyek halálos vagy gyógyíthatatlan betegségeket terjesztenek. Az igazi veszélyt  a titkosan fejlesztett biológiai fegyverek jelentik az emberiség számára, de ezekről semmit sem tudni.

A38: Hogyan tudjuk megkülönböztetni a génmódosított terményeket és élelmiszereket, ha az nincs rajtuk feltüntetve?

Dr. Heszky László: A fogyasztó sehogy, de nem is kerül hazánkban az üzletek polcaira olyan élelmiszer, amely káros összetevőt tartalmazna. Ezért is állították fel a Nemzeti Élelmiszerlánc Biztonsági Hivatalt (NÉBIH).

A38: Mi a tapasztalat a nyugati országban? Mennyire tud a tudatosság gátat szabni a manipulációnak?

Dr. Heszky László: Amennyiben a nyugati országok alatt az EU-t érti akkor elmondható, hogy a civil társadalom sokkal elutasítóbb, mint a hazai. AZ USA-ban az elmúlt évtizedben elintézték azt a kérdést azzal, hogy a transzgénikus növények és élelmiszerek lényegileg azonosak és kész. 17 év termesztés után most kezdenek ébredezni a zöld és környezetvédő mozgalmak.

A38: Meddig tudja Magyarország fenntartani a GMO-mentességet?

Dr. Heszky László: Elvileg addig, amíg nem jelennek meg olyan transzgénikus fajták, melyek bizonyítottan veszélytelenek a környezetre, és a fogyasztókra. Gyakorlatilag, addig amíg az EU által veszélytelennek ítélt és az EU-ban termesztési engedélyt kapott transzgénikus fajták termesztését tiltó országok nem részesülnek komoly büntető szankciókban.

A38: Túlzások-e azok a rémképek, amelyek a génmódosítás következtében az ember elkorcsosulását vizionálják?

Dr. Heszky László: Ez nem túlzás, ez ostobaság. Az emberiség jövője szempontjából a géntechnológia óriási jelentőséggel bír. Napjainkban is számos gyógyszer készül géntechnológiával módosított mikroorganizmusok felhasználásával. A génterápia teszi lehetővé a genetikai betegségek gyógyítását, amire már egyes fejlett országokban önálló orvosi szakot alapítottak az orvosképzésben. Ezenkívül, a géntechnológia adja kezünkbe az ember tökéletesítésének "nemesítésének" lehetőségét a jövőben, ami ma még komoly etikai akadályokba ütközik, de a jövőben megkerülhetetlen lesz.

Dr. Heszky László
egyetemi tanár, MTA r. tagja
SZIE, a Genetika és Biotechnológiai Intézet igazgatója
 

Illusztrációként Bukta Imre GM-kukorica című alkotássorozatának részletei láthatók