A fétisbabaságtól a pasztorál öngyilkosságig

Marjai Judit lefotózta Karafiáth Orsolyát. A kádban. Több pózban. Szépen, brutálisan, nőiesen, ami a férfiaknak is tetszik. Meghökkentő fotóinak tárlata november 16-án nyílik a hajón.

November 16-án 18 órakor Marjai Judit fotóművész KÁDer - jelenetek egy kádból - című, Karafiáth Orsolya által ihletett fotóinak a tárlatát Bojár Iván András nyitja meg, Tamás Zsuzsa olvas fel Karafiáth írásokat és Ágens énekel.

"Ahogy egy nő élete lefolyik: születik; gyümölcsözik; megrontódik; levébe forr; nem akar hervadni, de néha tűri, hogy locsolják; make-upol és undokol; néha Ophelia- néha léha díva… azután elhallgat.
Marjai Judit képein Karafiáth Orsolya alakul át – s szerző és modellje együtt képezik egy nő életének stációit."


A38: Mióta foglalkozol fotóművészettel?

Marjai Judit: Hozzávetőleg két éve ébredtem rá, hogy a fotózás: látásmód. Tehát, jóllehet 20 éve fotózom, látásmódom, látás-modorom két éve radikalizálódott. Azt hiszem jobban érdekel a tartalom mint a forma; mintha inkább rendezném a saját képeimet, s kevésbé kivitelezném őket.

A38: Mennyire meghatározója művészetednek a női identitás?

Marjai Judit: Immanens az ügy, de nem feminista-tudatos.

A38: Karafiáth Orsolyát eddig sok szerepben láthattuk, hallhattuk, de amilyenben a fotóidon szerepel, az egy egészen új megközelítés: egyszerre van rajtuk jelen a női szépség és kiszolgáltatottság, a megtisztulás és az esetleges önkioltás hangulata. Hogyan jött össze közös munkátok, mióta ismeritek egymást, mennyire közösek ezek a képek?

Marjai Judit: Kitaláltam, befóliáztam és belöktem a kádba. Orsinál jobb, önmaga egóját a munkának alárendelő modellem még nem volt. Például, vegetáriánus létére zokszó nélkül feküdt a velőscsontok között a zsírkarikás húslevesben. Orsi Hiúság című írását a Főbűnösök című novella antológiában olvastam ( ahol a férjem írása is megjelent ), az alapötletet ez adta. Még aznap éjszaka fölhívtam. A képek, persze nem illusztrációk, önálló életre kelt projektről beszélhetünk, de az egész életét kényszeresen kádban szépülő, élni elfelejtő nő alapképe az ő írásából származik.

A38: A kiállítás címe, a "KÁDer" eléggé meghökkentő: szerepel benne alapmottóként a kád, amely a fotók valós szintere, másrészt a káder szó, mintha a képeken szereplő nő egy eleve meghatározott, "ígéretesen marginális" pályán kényszerülne mozogni a férfiakhoz képest. Vagy tévedek?

Marjai Judit: Beletaláltál.

A38: A képek tele vannak rejtett szexualitással, erőszakkal, abszurd humorral. A "főszereplő" mintha végig áldozat lenne, ugyanakkor úgy is hat, mint egy kis ártatlan kislány. Ez egyfajta női kettősségre utal?

Marjai Judit: Valóban, most, hogy mondod, a Manga babában fétisáldozat, a barbie babás kép az elveszett illúziók, közben az Archimboldó című képen
rügyezik, csírázik, virágba borul, szóval leküzdhetetlenül és organikusan él, az Electric suicide-babán pedig összeropppannak az ellentmondások: randira készül, de előtte rájön, hogy épp megfelelő pillanat ez a halálra. A nőket a társadalom a konvenciók és önmaguk is szerepekbe szorítják. Nem könnyű dolog. S ha megszokott, elvárt szerepéből egy-egy jelentősebb nöstény kitör, azt szívesen megtapossák.

A38: Hány kép éesz kiállítva, s mit várhatunk a megnyitón?

Marjai Judit: Kilenc jelenet (alcímként felmerült "a nő 9x” cím is), és az extrák. 15 kép össz-vissz..
Sok embert.A szerző jegyzetei a fényképekhez:

,,Jelenetek egy …kádból. (Lélekleírások)

Karafiáth Orsolya :,,Hiúság” c. novellája alapján

Modell: Karafiáth Orsolya
Fotó:Marjai Judit
Styling: Sára Kata
Make-up: MAC, Sára Kata
Haj: Gellei-Gerő
Határidő: 06.15.

Helyszín: Fürdőszobaszalon

1.Törökfürdő (a langyos víz idegnyugtató hatású)
Style:törökös etno
Színek: ezüst-kék-fehér
Kellékek: jatagán, ezüst gyertyatartó, ezüst teáskanna, csésze, kanál, dísztárgyak, legyező, ezüst kar- és bokaékszer
Paróka: fekete ,(törölközőbe csavarva)

A modell törölköző-turbánban fekszik a kék színű vízben, mint egy huri, a kezében egy jatagánnal. A fegyver a lába közül emelkedik ki a vízből, a hegye a néző felé mutat..A modell arcán ,,angyali nyugalom”…

2. Anti-Wrinkle (forever) , Örökké ránctalanul
Style: szado-mazo
Színek: sötétzöld, halványzöld áttetsző
Kellékek: folpack, tapasz, nagy mennyiségű áttetsző műanyag ékszer
Paróka: szezámszőke

A modell folpackba csavarva, száján egy sötétzöld tapasszal( szeme is leragasztva kereszt alakban) fekszik a zöldes színű vízben. Gúzsbakötöttség, kétségbeesett szépülni vágyás.
(kis esszé arról ,hogy a fóliázás zsírégető tulajdonságú, oldja a cellulitos görcsöket a kötőszövetben. és simítja a bőrt)

3. Electric Suicide,…,,az utolsó fellépés”
Style: techno
Színek: selyemfényű króm, bordó, sötétkék
Kellékek: 12 db nagyméretű fém hajcsavaró, fém hajcsipeszek, alufólia, 3 db profi hajszárító, 1 db tönkretehető hajszárító, nagyméretű fém fülbevaló és karperec, ezüst színű csillámpor, ezüst műszempilla.
Paróka: platinaszőke

a,
A modell a vízben fekszik áramtól sújtottan fekszik az ezüstösen csillámló vízben, mellette lebeg a hajszárító. A kád szélén még két hajszárító, valamint csavarók és csipeszek hevernek.
Vagy…
b,
Vidám hajszárító jelenet, a vízből plusz egy kéz segít hajat szárítani

4. Archimboldó ( gyümölcs-zöldség variációk)
Style: reneszánsz
Színek: narancs-zöld-lila
Kellékek:
Paróka: világosvörös

A modell a kádban fekszik, testrészein különböző gyümölcsökkel….csak élvezi a pakólásokat….

Narancssárga, magvakkal - punci
Zöld füge - mellek
Koktélparadicsom - kéz- és lábujjak közötti terpeszben
Feketeribizli fürt – szemek
Szeder – ajkak

5. Magzat
Style:
Színek: bőr
Kellékek: 12 meztelen barbie, cumi
Paróka: világosbarna

A modell embriópózban fekszik a kádban, a kád szélén a meztelen barbiek kétségbeesetten figyelik őt.

6. Anime
Style: anime
Színek: fekete-fehér
Kellékek: digitális kütyük, fekete és fehér szépítőszeres tégelyek, lekerekített formában (ovális), tej, extra méretű műszempilla
Paróka: fekete

A modell felöltözve, fehér blúzban, kockás miniben, kockás zokniban és böbebabacipőben fekszik a tejes vízben.

7. Ofélia ..( úszni tanul..)
Style: késő gót
Színek: törtfehér és vízszínek
Kellékek: nagyméretű kavicsok, hínár, vízinövény, édesvízi állat
Paróka: szürke

A modell áttetsző hernyóselyem ruhában fekszik a vízben, a kád alja fehér kavicsokkal és rákokkal van kirakva. A testre hínár tekeredik.

8. A Cubák ( Mindent anyámról….) ...anyám levese
Style: 80-as
Színek: a húsleves színei
Kellékek: zöldségek, csontok, olaj, nokedli. .v.macesz gomboc?
Paróka: melírozott

A kád egy nagy fazék, tele a fövő húsleves kellékeivel. A modell a húslevesben a hús.

9. Elimináció
Style:
Színek: vörös
Kellékek: hypermangán, méz, ételfesték, törött üveg, rúzsok
Paróka: vörös

A véres vízben lebeg egy vörös paróka. A kád szélén összevérzett üvegcserepek . kitépett rúzsok hevernek, Nem tudjuk, hogy belehalt-e a modell a kísérletekbe, vagy megmenekült.