Palya Bea, Ando Drom

Világzenei esemény a forradalom utóestéjén. A fiatal generáció egyik legkiválóbb énekesnője, Palya Bea lép fel kvintettjével, produkcióját pedig az egyik legsikeresebb roma zenekar, az Ando Drom koncertje követi.

Palya Bea Quintet

Palya Bea a kortárs magyar népzenei előadók fiatal generációjának egyik legkiválóbb és leginkább sokoldalú képviselője. Európai és keleti dalokat egyaránt énekel, de nem idegen től a dzsessz vagy a megzenésített vers sem, emellett gyereklemezt is készített.

Mozgékony egyénisége számtalan közös munkára ösztönzi, alapító tagja volt a Folkestrának és a Kárpátiának, de gyakran lép fel a Kalákával, a Nagy János Trióval vagy az Etnofonnal. Közreműködött a Chalaban a Zurgó és Kiss Ferenc lemezein is. Önálló elképzeléseinek megvalósítására alakította kvintettjét, melyben kiváló muzsikusok ügyködnek a népzene-világzene, a dzsessz és - mint azt Weöres-lemezük bizonyítja - a költészet vegyítésén.

A kvintett tagjai
Palya Bea: ének
Lukács Miklós: cimbalom
Szokolay Dongó Balázs: fúvósok
Novák Csaba: nagybőgő
Dés András: ütőhangszerek

Diszkográfia (önálló albumok)
Weöres Sándor - Psyché, 2006
Álom-álom kitalálom, 2004
Ágról-ágra, 2003

Ando Drom

Az Ando Drom a magyarországi népzene talán legfantasztikusabb sikertörténete. Az autentikus roma népzenét játszó együttes alapjait Zsigó Jenő rakta le még a nyolcvanas évek közepén, amikor egy budapesti gyermekklub segítőjeként vezette rá a gyerekeket a zene szeretetére. A sikerek hatására aztán a csoport együtt maradt, egyre professzionálisabban álltak a zenéléshez, míg a kilencvenes évek elején eljött az igazi világsiker is.

A nagy fordulatot Tony Gatlif híres fikciós dokumentumfilmje, a Latcho Drom hozta el. A kísérőzeneként felhasznált Ando Drom-motívumok, és az együttes akkori énekesnője, Juhász-Miczura Mónika éneke lenyűgözték az európai nézőket-hallgatókat is, és az Ando Dromból nemzetközi fesztiválkedvenc lett. A gazdag ritmika, a vérbő előadásmód, a hagyomány és a virtuóz újítás nagyszabású keveréke joggal aratott sikert. Az Ando Drom Miczura kiválása után is folytatta a sikertörténetet, az együttes legutóbbi lemeze tavaly év végén jelent meg.

A zenekar
Zsigó Jenő: gitár, mandolin, tambura, kanna, kanál, szájbőgő, ének
Horváth Mónika: ének, tánc, szájbőgő, kanna, kanál
Dobi Matild: ének, tánc, szájbőgő, kanál
Bihari Imre: ének, szájbőgő, gitár, kanna,
Balogh Rudolf: gitár, ének, szájbőgő, kanál

Lemezek
Chants tziganes de Hongrie, 1992
Káj phirel o Del?, 1995
Phári mamo, 1997
Live '99, 2000
Muro Nav, 2005

Az A38 Hajó területére való belépéssel hozzájárulsz, hogy rólad a közönség részeként felvétel készüljön, és ez a felvétel nyilvánosságot kapjon. Részletek a házirendben.