Kepes Róbert 1964-2011 - koncert a legkiválóbb basszusgitáros emlékére: Ferenczi György & a Herfli Davidson, Felkai Jam, Pribojszki Mátyás Band, Ripoff Raskolnikov, Palermo Boogie Gang

Augusztus 4-én váratlanul elhunyt Kepes Róbert basszusgitáros, aki olyan zenekarokban játszott karrierje során, mint a Felkai Jam, a Palermo Boogie Gang vagy Ferenczi György Herfli Davidsonja. Magyarország egyik legkiválóbb zenésze volt, akire ezen az estén barátai, zenésztársai és tisztelői emlékeznek egy hatalmas koncert keretében. A koncert teljes bevétele Kepes Róbert családjának a támogatására lesz fordítva. 

Kepes Róbert

Elment egy kiváló basszusgitáros, akit nem arról ismertünk, hogy kijátsza a közönség szemét, nagy ívben tett az ilyesfajta öncélú magamutogató cirkuszra. Ezzel szemben viszont rendelkezett a zenészek számára legfontosabb kinccsel: saját sound-ja volt. Ha ő állt a színpadon, azt azonnal meg lehetett hallani. Teljesen mindegy volt, hogy egy apró kis gyakorló erősítőn vagy egy 8x10-es Ampegen játszott, a "sound" mindig ugyanaz maradt.

Anno a Palermo Boogie Gang tagjaként lett országszerte ismert, majd hamarosan hazánkon túl is fogalom lett a neve. Alapító tagja volt a Herfli Davidsonnak, több, mint 20 éve Ripoff Raskolnikov elválaszthatatlan partnere, szintén hosszú ideje a Felkai Band meghatározó tagja és a sort folytathatnánk még sokáig. Sok sztárral muzsikált együtt, mégis számtalanszor előfordult, hogy a koncert utáni dícséretek nem a főhősöknek szóltak, hanem a szolid alapokat emlegette mindenki. Fifivel illetve Gyenge Lajossal közösen olyan ritmusszekciót alkottak, ami fogalom lett.

Tucatnyi tanítvány nőtt fel a kezei alatt, akik mára elismert élvonalbeli zenészek. Türelemmel, de könyörtelen következetességgel tanított.

Imádott sakkozni, szinte mindent tudott az időjárásról, földrajzról. Mániákus gyalogló volt, jól vezetett, de ennek ellenére inkább átsétált a város másik végébe, mint, hogy autóba üljön.

47 éves volt, 3 gyereke és a felesége most biztos nagyon nehezen tudja feldolgozni azt a hatalmas hiányt, amit hagyott maga után. Sajnos a zenei életben ugyanígy betöltetlen marad ez az űr.

                                                                            Podlovics Péter

Ripoff Raskolnikov (A)

Ripoff Raskolnikov jól ismert figura. A blues osztrák mestere lssan húsz éve rendszeres vendége a hazai kluboknak, fesztiváloknak. Az utóbbi időkben főleg szólólemezeket adott ki így külön öröm, de például az A38 Hajón volt Everything Is Temporary című lemezének bemutatója is. Ezúttal Big Daddy Wilsonnal közös projektjére kerül sor.


szólj hozzá: Ripoff Raskolnikov A38 Hajón 3

Pribojszki Mátyás

Pribojszki Mátyás zenéje újrapozícionálja a szájharmonikát, mint hangszert és a szájharmonikázásról alkotott sztereotípiákat. Megmutatja, hogy ez a különlegesen intim szólóhangszer a tradicionális blues műfaján túl is nyújt zenei felfedezésekre váró új ízeket, korosztálytól függetlenül.

Pribojszki Mátyás jelenleg az egyik legismertebb kortárs magyar szájharmonikás Európában: az elmúlt 15 évben mintegy 25 országban lépett fel zenekaraival. 1994-2003 között a Blues Fools alapító/énekes-szájharmonikás frontembereként itthon elsősorban a blues-rajongók körében vált népszerűvé. Számos sikeres itthoni és nemzetközi fellépés mellett 1997-ben a németországi Szájharmonika Világbajnokságon megkapta a legmagasabb szintű minősítést, ami nemzetközileg a legnagyobb elismerés a világ legjobbjaiból álló szakmai zsűritől. Az elmúlt 4-5 évben új zenekarával a Pribojszki Mátyás Band-del, az igényes hangszeres élőzenét kedvelő, jóval szélesebb közönség számára is bemutatkozott. 2005-ben jelent meg egy teljesen egyedi hangzású, különleges hangulatú, rendkívül energikus albuma, a „Flavours". A zenekar stílusa egészen sajátos, szűk műfaji keretek közé nem szorítható, így egyetlen szóban kifejezve: „jazzy": a dallamos jazz és a dinamikus groove keveréke, erős funky érzésekkel, ízlésesen kiegészítve blues-os motívumokkal.

Pribojszi Mátyás egészestés DVD-felvétele Live in Budapest címmel egyik az A38-on adott fergeteges koncertjén készült.

Az A38 Hajó területére való belépéssel hozzájárulsz, hogy rólad a közönség részeként felvétel készüljön, és ez a felvétel nyilvánosságot kapjon. Részletek a házirendben.