Polyphony - Programsorozat Magyarország EU-elnöksége Alkalmából

Watcha Clan (FR) Radio Babel - lemezbemutató koncert, Szabó Balázs Bandája

A Watcha Clan mindössze négy zenészből áll – az elbűvölő énekes mellett mindössze két gitárt, egy nagybőgőt, egy harmóniumot, néhány billentyűs hangszert és samplert használnak – s a marokkói, algériai, spanyol és francia hagyományos népzenét az elektronikus tánczene legpörgősebb formáival ötvözi elragadó módon. Mellettük fellép Szabó Balázs, aki hallgatóságát szívhez szóló zenéjével és remek bandájával nyűgözi majd le. A Watcha Clan Live akusztikus minikoncertje és a velük készült interjú a Radio Cafén vasárnap, a koncert előtti napon 17 órától hallható

Watcha Clan (FR)


Ha valaki azt gondolja, hogy a világzene kifújt, az nagyon téved. A francia Watcha Clan olyan új kiszerelésben, olyan új energiákkal feltöltve hozza a Mediterrán és Észak-Afrika hagyományos zenéjét, ami mellett nem lehet szó nélkül elmenni. Zenéjükben a Földközi-tenger törzsi kultúrái és London legkorszerűbb elektronikus tánczenéi találnak egymásra.

Ez a minössze négy zenészből álló együttes, - amely az elbűvölő ének mellett mindössze két gitárt, egy nagybőgőt, egy harmóniumot, néhány billenytűs hangszert és samplert használ - napjaink egyik legizgalmasabb fusion/crossover zenekara, amely a marokkói, algériai, spanyol és francia hagyományos népzenét az elektronikus tánczene legpörgősebb formáival ötvözi, így megtalálható benne a drum’n’bass, a hiphop, a dub, a jungle, a reggae és a ragga, amelyek a legtermészetesebb módon szervülnek a tradicionális énekekkel és zenei elemekkel.

A marseille-i együttes már 2002-ben megjelent Nomades a.k.a. című első lemezével hatalmas sikert aratott, amely húszezer példányban kelt el, az igazi áttörést és a szakmai elismerést mégis második lemezük, a 2005-ben megjelent Le Bastion című hozta meg, amellyel körülturnézták jóformán a fél világot. Fáradhatatlan energiáiknak és a hatalmas érdeklődésnek köszönhetően már a következő évben ismét újabb lemezzel jelentkeztek, a Diaspora Hi-Fi című albummal, amelyen az elektronikus tánczene már teljes mértékben kidomoborodhatott, s amelyen ugyanakkor számos algéria és spanyol kimagasló autentikus népzenész is közreműködött.

Az együttes sikerének a titka egyrészt az élő és az előre megkomponált elektronikus zenei elemek keverésében van, másrészt a megdöbbentően tiszta énekhangú és vonzó személyiségű énekes, ütőhangszeres, táncos Sista Ka karizmájában, akinek a színpadi jelenléte és látványa nem hagy senkit hidegen. Az ő énekére épül a Watcha Clan produkciója, amelyhez Soupa Ju rappel, míg a többiek elképesztő energiával adják alájuk az ősi balkáni, arab, zsidó, francia és spanyol tradicionális zenékből előtörő, táncra perdítő energiákat.

Szabó Balázs Bandája

Szabó Balázs dalszerző-énekes, multiinstrumentalista zenész, bábszínész és mesemondó. A Suhancos zenekarból való távozása után 2009-től már saját bandája élén énekel, gitározik, hegedül és kavalozik - és milye jól teszi! Miközben gyerekkori álmát váltja valóra (hogy egyszer saját zenekara legyen), rendszeresen és hivatásszerűen él két másik szenvedélyének: a táncháznak, illetve a bábszínészetnek. A magyar népzene, a rock, a pop és a funk határvidékein mozgó Szabó Balázs Bandája eddig három lemezt jelentetett meg: a Megcsalogató és az Átjárók című dupla album után 2014-ben adták ki a legfrissebb dalokból álló nagylemezüket, az Élet elvitelre címűt, amely 2015-ben "Az év alternatív albuma" kategóriában Fonogram díjat kapott.

Felállás:
Acsády Soma - basszusgitár
Ferencz László - dob
Harangozó Sebestyén – gitár
Ölveti Mátyás - cselló
Szabó Balázs - ének, hegedű, gitár, kaval, cajon

Az A38 Hajó területére való belépéssel hozzájárulsz, hogy rólad a közönség részeként felvétel készüljön, és ez a felvétel nyilvánosságot kapjon. Részletek a házirendben.