Vincent Moon An Island című filmje

Vincent Moon filmje egy gyönyörű utazás téren és időn át sok-sok kiváló zenével, olyan hangulatban, amelyben Tarr Béla költői melankóliája a dán táj szépségével és magányával találkozik. A vetítés helyszíne: A38 Hajó Kiállítóhely, időtartama 50 perc, a belépés díjtalan.

An Island

Az Egy sziget tartalma röviden: az Efterklang 2010-ben négy napra „megszállt” egy apró dán szigeten, hogy a helyi lakosokkal együtt egy kötetelen összejövetel keretei között elpróbája és újra felvegye legutóbbi albuma dalait. A közel kétszáz (!) közreműködővel készült film e négy nap eseményeit, a próbafolyamatot örökíti meg, mindazt ahogy a profi zenészek és az „amatőr” laikusok találkozásából, ötleteiből és inspirációiból újjászületnek a jól ismert számok.

A film rendezője a zenei produkcióiról, videoklipjeiről elhíresült fiatal francia rendező, Mathieu Saura, azaz művésznevén Vincent Moon. A mindössze 32 éves rendező az elmúlt fél évtizedben számtalan zenei témájú, dokumentarista stílusú anyagot készített, legfontosabb projektje egy végeláthatatlan sorozat a La Blogothèque nevű honlapon. Ez a híres Take-Away Show, ami 2006 óta lassan a 120. részénél tart, és mainstream, illetve független zenészek Párizsban töltött mindennapjaiból meríti a témáit. Az R.E.M.-től Tom Jonesig, a Sigur Róstól a Xiu Xiu-ig számtalan zenészről készített rövid, fésületlen szkeccseket – a legismertebb ezek közül az Arcade Fire híres „liftes” videója, amelyben a zenekar egy felvonókabinban összezsúfolódva, liftajtón dobolva, újságpapírt tépkedve adja elő a Neon Bible-t.

Vincent Moon 2010-ben forgatta közös filmjét az Efterklanggal, ami Dánia egyik legnépszerűbb, de mindenképpen leginnovatívabb zenekara. Az együttes voltaképp egyfajta zenei kommuna vagy műhely – a négy alaptag mellett gyakran tűnnek fel zenésztársak, előadó- és videóművészek, és az Efterklang nagyon gyakran dolgozik együtt társalkotókkal. E nyitott szellemű felfogásnak köszönhetőek remekbe szabott videoklipjeik, illetve gazdagon hangszerelt, finom és nagyon változatos számaik.

Ez a „műhely-felfogás” az Egy szigetben bontakozik ki a leginkább: nyolc zenész érkezik egy kis szigetre, hogy a helyiekkel együtt szabályosan újraalkossa 2010-es lemeze, a Magic Chairs számait. Gyerekek és szüleik, nagymamák, autodidakta fuvolisták és önjelölt dobosok szállnak be a játékba. A film nagy része zene, úgy, ahogy a véletlen segítségével ott és akkor megszületett, azon a kis dán szigeten, Vincent Moon kamerája előtt. Mindehhez rengeteget tesz hozzá a francia rendező érzékeny, dokumentumfilmes stílusa.

Az A38 Hajó területére való belépéssel hozzájárulsz, hogy rólad a közönség részeként felvétel készüljön, és ez a felvétel nyilvánosságot kapjon. Részletek a házirendben.