Jubileumi Újbuda Jazzfesztivál

Jubileumi Újbuda Jazzfesztivál: 21 - Full Blast (D/CH), 22,30 - Tóth Viktor Four

Az Újbuda Jazzfesztivál első estje egy egészen rendkívüli ifjú magyar szaxofonistát mutat be kiváló zenészcsapatával egyetemben a jazz hagyományosabb vízei felől közelítve, míg az est másik csillaga Peter Brötzmann, az európai jazz élő legendája, aki a legkeményebb formációját, a Full Blast-ot hozza.

Full Blast - Brötzmann, Wertmüller, Pliakas (D/CH)


Peter Brötzmann, azaz a ”Vastüdő“, ahogyan őt a Wire zenei szaklap nevezi, az európai jazz egyik olyan legelső pionírja, s harmincévi élvonalbeli jelenlét után is atomreaktornyi energiával rendelkező veteránja, aki a mai napig leállíthatatlanul görgeti maga előtt azt, amit a Ma Zenéjének nevezünk.

A Full Blast-ban Brötzmann maga mellé állított két kiváló svájci zenészt, Marino Pliakast basszusgitáron és Michael Wertmüllert dobon, a ami létrejött, az jobb besorolás híján egyfajta jazz-metál, Brötzmann valamennyi formációja közül is talán a legütősebb: olyan hihetetlen energia szabadul fel koncertjeiken, amelyben a hangok egyetlen folyamatos hanggá olvadnak össze, olyan hangzássá, mint amilyen a világ keletkezésekor szólhatott.

Pályafutásának elején a festőnek készülő Brötzmann évekig Nam June Panik világhírű videoművész asszisztenseként dolgozott, amely átsegítette a „törésponton”, kiszakította a formális konzervatóriumi oktatás keretei közül, a mainstream jazz konvencióiból. Nehéz, belülről feszítő zenéjének minden egyes hangja szivárvány módjára egyszerre magában hordozza egy egész oktávnyi hang élményét.

Saját szavaival: "Ami engem igazán érdekel, az a hangzás elképzelése és megvalósítása. Azt mondtam harminc évvel ezelőtt Han Benninknek, hogy úgy szeretnék egy hangot megszólaltatni a hangszeremen, hogy abban az összes többi lehetséges hang is benne legyen, mint egy hangcsoport, ahogy a zongora is meg tud szólalni. És ez az, amit próbálgatok azóta is. Olykor a tárogatóval, ezzel a magyar hangszerrel egész kerülök hozzá…”

Felállás:
Peter Brötzmann - tenorszaxofon, tárogató
Michael Wertmüller - dob
Marino Pliakas – basszusgitár
 

Tóth Viktor Orionett

Tóth Viktor a fiatal dzsessz-szaxofonos generáció kiemelkedő, rendkívül sokoldalú zenésze. Több felállásban játszott és játszik Európa, valamint az Egyesült Államok számos dzsesszfesztiválján, saját tercettjét vezeti, zenét szerez, verseket ír, népdalokat gyűjt, táncosokkal duettezik. Rendszeresen koncertezik az improvizatív zene külföldi kiválóságaival, például Hamid Drake-kel, Henry Franklynnel vagy William Parkerrel. Climbing with Mountains című albuma a 2007-es év legjobb dzsesszlemeze lett, a Fidelio országos szavazásán pedig őt választották meg a 2010-es év dzsessz-személyiségének. Folyton kísérletező attitűdjére mi sem jellemzőbb, mint ez az egészen új felállású, „orionettnek” nevezett zenekar. A Tóth Viktor Orionett voltaképp szaxofonkvartett, amely a végsőkig kihasználja a hangszer(ek)ben rejlő lehetőségeket.

A zenekar tagjai
Tóth Viktor: alt szaxofon
Mészáros Zsófia: szoprán szaxofon
Kovács Ferenc: Trombita
Somos András: Fuvola
Haaz Imre: Tenor szaxofon
Weisz Gábor: szoprán és tenor szaxofon
 

Az A38 Hajó területére való belépéssel hozzájárulsz, hogy rólad a közönség részeként felvétel készüljön, és ez a felvétel nyilvánosságot kapjon. Részletek a házirendben.