Világunk tükre

Napokon belül egy olyan izgalmas kiállítást láthatunk a Millenárison, amellyel fiatal környezetvédők azt a kérdést igyekeznek megválaszolni, hogy mire is van szüksége egy emberi lénynek. Számos égető kérdést vetve fel és válaszolva meg olyan multimédiás helyzeteket hoznak létre, amelyekben a megoldásokra magunk döbbenünk rá, olykor akár másvalaki bőrében. A kiállítás alkotóival beszélgettünk. A Tükörben a világ című interaktív kiállítás a Zöld Fiatalok Egyesület és a Cellux Csoport közös programja!

Kérdéseinkre Pais Panni és Jagodics Edit válaszoltak. A csoport további tagjai még Kismarty-Lechnrer Zita és Élő Fruzsina.

A38: Mikor éreztél magadban először indíttatást, hogy tegyél a környezetünkért, s mikor léptél először? Hogyan kezdődött az egész?

P.P.: Nem tudok egy konkrét történetet elmesélni, de az egyik kezdő lökést Takács-Sánta András két félévnyi egyetemi elôadása adta, amely a Bioszféra és az ember címet viselte. Ezzel párhuzamosan az általunk kitermelt elképesztô mennyiségû hulladék problémája került az érdeklődésem középpontjába, ami azóta formatervezőként is nagyon izgat. Ezután kezdtek el fogalkoztatni más dimenzióiban is a környezeti kérdések, és az, hogy ezt hogyan lehetne gyerekekkel megosztani (a Cellux csoport kreatív foglalkozásain), valahogy belecsempészni az oktatásba (a Tükörben a világ program keretén belül a Zöld Fiatalokkal).

A38: Csoportotok, a Tükörben a világ egy egész sor olyan kérdést vet fel a mai társadalommal kapcsolatban a szegénységtől a megkülönböztetésen át a természeti értékek, valamint a szabadság és a szeret szüksegésségéig, amelyek ma valóban égető fontosságúak. Milyen ellenállásra és milyen segítségre futottatok eddig? Mire számíthattok?

P.P.: A Tükörben a Világ csapatot a Zöld Fiatalok alapították, majd csatlakozott hozzá a Cellux Csoport. 2005 óta tartunk gyerekeknek és fiataloknak a globalizáció témáját feldolgozó interaktív foglalkozásokat. Az elmúlt két évben számos budapesti és vidéki iskolában fordultunk meg. Nagyon sokféle gyerekkel ismerkedtünk meg, nagyon sokféle reakcióval találkoztunk. A foglalkozásaink üzenete, hogy az ember cselekvő lény, aki a szűkebb-tágabb világ történéseinek nem passzív elszenvedője, hanem kreatív alakítója. Ellenállásba kevésszer ütköztünk, többnyire érdeklődés kíséri az óráinkat, de természetesen akad kevésbé aktivizálható hallgatóság is. Ilyenkor a legjellemzôbb hozzáállás az, hogy "ugyan mit tehetnék én?", "ugyan, mit számít ha teszek bármit is?". Igyekszünk az ehhez hasonló szkeptikus hozzáállást feloldani.

A38: A kiállítás egyik alapkoncepciója, hogy "próbáljuk ki, milyen érzés más bőrében lenni". Hogyan tudjátok majd ezt megvalósítani? Hány típus lesz? Mennyire interaktív módon?

P.P.: A kiállítás alapvetően arra törekszik, hogy bemutassa, minden embernek - éljen a világ bármely szegletében is - alapvetően ugyanazok az igényei vannak. Arra buzdítjuk a látogatót, hogy képzelje magát bele kicsit egyik-másik szerepbe, vagy akár tekintse meg magát egy nagy montázs részeként, új szereplőkkel (emberekkel, állatokkal, természettel) körbevéve.
A kiállításon lesz például egy olyan szoba, ahol a biztonság igényéről beszélünk. Itt öt ország öt különbözô gyerekével ismerkedhetünk meg. Képzeletben ezen karakterek bôrébe bújhat a látogató, kicsit jobban megismerheti a különbözô gyerekek közti különbségeket és hasonlóságokat, az ő szempontjukból értheti meg, mit jelent a biztonság.

A38: Hogyan állt össze a kiállítás anyaga? Kinek az ötleteiből, munkájával, milyen anyagokból? S tervezitek-e esetleg máshol is azt bemutatni?

J.E.: A kiállítás alapgondolatát az All We Need luxemburgi kiállítás ihlette, azt pedig minden bizonnyal a Beatles All You Need is Love című nótája. A szeretet egészen biztosan egy olyan dolog, amely mindenkinek kell. Hogy ezen kívül vajon melyek azok a dolgok, amelyekre minden embernek szüksége van? Szedjük össze, és vizsgáljuk meg őket mélyebbről!

Kis csapatunk ezen az úton indult el, és saját asszociációinkat fogalmaztuk meg az elkészült installációkban. Vegyük például azt az igényt, hogy az ember szeretné felfogni, hogy mi is történik a világban, de az olyan átláthatatlanul hatalmas, s az adatok oly nehezen emészthetők. Mi olyan körbejárható, megtapogatható Földgömböket mutatunk be a kiállításon, amelyekből nagyon látványosan látszik, hol mennyi ember él, hol vannak erdők, mennyi autó szaladgál a bolygón. Egy másik példa: pihenésre, szabadidőre is minden bizonnyal szüksége van az emberiség tagjainak. Hogyan pihenünk, hogyan töltjük az időnket? Különböző átalakított órák mesélnek erről a látogatóknak.

Úgy érezzük, hogy az első lépés ahhoz, hogy mi emberek megpróbáljunk javítani a környezet egyre romló állapotán, és csökkenteni a társadalmi egyenlőtlenségeket, az lehet, ha magunkba nézünk, megvizsgáljuk, hogy mik az igazán fontos dolgok. Emellett kinyítjuk a szemünket a világ folyamataira. Ezek nem kerülik el hazánkat sem, hiszen a globalizációban elmosódnak az országhatárok.

Az anyagot a későbbiekben utazókiállítás formájúvá szeretnénk átalakítani, és más helyeken is, akár szerte az országban bemutatni.

A38: A számos érintett probléma közül az egyik alapvető a Föld felmelegedésével kapcsolatos kérdéskör. Van-e itthon olyan társadalmi szervezet, közösség, civil kezdeményezés, amely konkrét lépéseket tett ebben a kérdésben? Melyek a legnagyobb gátak? Mit tehet ezen a téren egy hétköznapi gyermek vagy felnőtt?

J.E.: Ez egy olyan téma, amely mindenkit érint, és egyéni, közösségi, gazdasági, állami, intézményi szinten nagyon sok tennivaló van. Több magyarországi szervezet is foglalkozik a kérdéssel.

Egy aktuális esemény a december 1-6. között Klímaébresztő! címmel megrendezett országos filmhét. A rendezvény aktualitását a december elején zajló poznani klímacsúcs adja, amelyet számos országban civil megmozdulások kísérnek. A filmhét keretében Budapesten (dec. 5-6 Toldi mozi) és vidéki helyszíneken kisközösségekben kerülnek bemutatásra a klímaváltozással kapcsolatos filmek. A vetítést mindenütt beszélgetés követi. Bővebben: www.klimaebreszto.net.

Ezenkívül a Greenpeace Mentsd meg az éghajlatot! című Pesti Est különszámában kaphatnak majd az érdeklődők ötleteket arra vonatkozóan, hogy hétköznapjaikban mit tehetnek az éghajlat megmentése érdekében (energiatudatosság, fenntartható fűtési, közlekedési választások, stb.)

A38: Mit tennél, ha te lennél az ország teljhatalmú királya azért, hogy ezek a gondok közül legalább néhány megoldódhasson?

J.E.: Attól félek, hogy eleinte elég népszerűtlen intézkedéseim lennének! Drágává tenném, megadóztatnám mindazt, ami környezetszennyező vagy etikátlan. Ökológiai adóreformot vezetnék be, fizessen a szennyező elvet érvényesítenék. Ezenkívül az oktatási rendszerbe, iskolától az egyetemig olyan elemeket csempésznék, amelyek sokkal aktívabbá, kritikusan gondolkodóbbá, önszerveződőbbé tennék a fiatalokat. Az élelmiszer is egy kulcsfontosságú téma számomra, valahogyan elősegíteném, hogy a helyi termékek, a közvetlen kereskedelem létfeltételei megteremtődjenek.

A38: Mik a Zöld Fiatalok Egyesület és a Cellux Csoport tervei, álmai és a rémálmai a következő évre vonatkozóan?

J.E.: Én azt szeretném, ha a kiállításon felsorakoztatott alapvető szükségletek mindegyikéből kijutna nekünk. Egyikből sem lennék „szegények”. Lenne elegendő tiszta vízünk, betevő falatunk, alkotási lehetőségünk, szabadságunk, rálátásunk a folyamatokra, az emberek szeretnének minket, maradna időnk lazítani. Sőt! Azt szeretném, ha minél több embert juttatnánk hozzá a környezetünkben ahhoz, hogy ezeken a területeken is kibontakozzon.

A Tükörben a világ című interaktív kiállítás a Millenárison 2008 december 12 és 2009 január 25 között tekinthető meg. A kiállítás a Zöld Fiatalok Egyesület és a Cellux Csoport közös programja!

Nyitvatartás: hétfő-péntek: 9.00–17.00; szombat-vasárnap: 10.00–18.00  (A kiállítás december 21. és december 25. között, valamint december 31. és január 4. között az ünnepekre való tekintettel nem látogatható!)