Turbo, Chief Rebel Angel, Haunebu

A Turbo zenekar napjaink egyik magyar „supergroup”-ja, hiszen olyan együttesekből érkeztek a tagjai, mint a Freshfabrik, a P.O.T., a Warpigs, Mester Tamás, ám zenéjük ennek ellenére egyik anyabandáéhoz sem hasonlítható: zúzós, belevaló, szikrázó, életteli. Modern hangzásukat nem véletlenül kedvelik nagyon-nagyon sokan. Egy igazi Turbó este neked!

Turbo

A grunge, progresszív és garage jegyekkel bíró Turbo 2005-ben született az alapító tagok közös rock and roll iránti szereleméből. 2007 tavaszára elkészült az első, Németországban rögzített EP “Boarman sessions” címre keresztelve. Az EP-n található One More Time címu dalra készített első Turbo videóklipet a publikum és hazai MTV pozitívan fogadta. A dal és a klip is több hétig előkelő helyeken szerepelt a hazai listákon.

2009. januárjában a Turbo egyedüliként képviselte Magyarországot a hollandiai EuroSonic Fesztiválon, valamint ettől az évtől már szinte miden jelentős hazai
zenei fesztiválon részt vettek.

A zenekar első nagylemeze – Vol.1 címmel – 2009. február 27-én jelent meg a MamaZone gondozásában, mely később a Rádió Café hallgatóinak szavazata alapján a 2009-es „Év albuma” lett. Az MR2 Petőfi Rádió kérésére készített akusztik műsor részeként átdolgozott P.Mobil dal – a Lámpagyár – szintén számos nem várt elismerést hozott a zenekarnak.

A 2009-es Sziget Fesztiválon az önálló Turbo koncert mellett a zenekar részt vett a ’Zene a rasszizmus ellen’ elnevezésű koncertsorozaton, majd az egész éves
koncertezés és a fesztiválok mellett az év végére elkészült - a Heavyweight Promises című dalhoz - a Turbo második videója.

2010. februárjában a Fonogram Díjátadó Gálán osztatlan sikert arató fellépésük mellett „Az év hazai modern pop-rock albuma” kategóriában elnyert díjjal is
gazdagabb lett a zenekar. Ez évben a hazai fesztiválok mellett júliusban a szerb Exit Fesztiválon és a Siófokon megrendezett MTV Icon-on is sikerrel mutatkoztak be.

Ősszel ismét fővárosi és vidéki klubkoncertek következtek, valamint egy több héten át tartó Rádió Café listavezető dal, a Magnet megjelentetése. 2010. decemberében a Turbo másodjára volt vendége a népszerű holland énekesnőnek,
Anneke Van Giersbergen-nek.

A második nagylemez ’Lost Measure’ címmel 2011. májusában, szerzői kiadásban jelent meg. Ez az év koncertekkel, majd 2012-2013 főként stúdiómunkával telt. A zenekar egyszerre dolgozott egy hangos és egy akusztikus anyagon is,  melynek gyümölcseként - klippel kísérve - napvilágot látott az első magyar nyelvű dal, a
Nebulosus.

2013 októberében a tengerentúlról érkező New Model Amry vendégei voltak az A38 Hajón, majd decemberben önálló lemezbeharangozó koncertet adtak ugyanott, valamint bemutatásra került a harmadik nagylemez debütáló dala, a Soul Sister is, egyből egy különleges technikával forgatott videó kíséretében.

2014 április 9-én online megjelentette meg harmadik, Pentagram címet viselő nagylemezét a zenekar, szintén a MamaZone kiadó gondozásában.  

Felállás:
Tanka Balázs – ének
Vigh David – gitár
Dure - Hammond/Fender Rhodes + ének
Jero – basszusgitár
Delov Jávor – dob.

Chief Rebel Angel

A magát az Entombed svéd death metal zenekar Luciferről, az Isten ellen fellázadt angyalok vezéréről írt dalának címe nyomán elnevező Chief Rebel Angel már jó ideje a honi underground rockszíntér titkos ászának számít, de a tapasztalt zenészekből álló együttes mocskos death’n’rolljával eddig csak a BudapestRockNRoll válogatásokon találkozhattunk (a 2005-ös Vol.3 lemezen például rögtön övék volt a nyitódal). 2007 végén aztán végre megjelent a formáció bemutatkozó albuma, mely zömében másfél-két perces dalaival nem is okoz csalódást.

A budapesti Chief Rebel Angel 2004 elején alakultszabadidős mellékprojektjeként: a zenekar mai gerincét alkotó Felföldi Péter basszista-énekes (ex-Stereochrist) és Kiss Barnabás gitáros (ex-Polly Is Dead) mellett a kezdetekben Jakab Zoltán (Bridge To Solace), Szűcs Péter (Superbutt) és Szűcs Szabolcs (Superbutt) is tagja volt a formációnak. Jakabék csak rövid ideig tudták összeegyeztetni zenekari teendőiket egyéb munkáikkal, ezért nem sokkal később távoztak, a zenekar az underground polihisztorként elhíresült Pándi Balázs dobos érkezésével trió felállásban működött tovább, és így vette fel Death Rock City című debütáló anyagát is (a lemezfelvétel óta Pándi kiszállt, és a Trottelből ismert Ákos Csaba lett helyette az új dobos, és az albumon még csak vendégként közreműködő Fido személyében egy második gitárossal is bővült a felállás).

A névválasztás svédcsavarja nem véletlen: a CRA a súlyos death metalt punk-rockkal ötvöző Entombed örökségéből kiindulva alakította ki saját stílusát, amely hardcore, stoner és hard rock elemekből építkezik (szőrmentén előkerül némi blues és pszichedélia is), valamelyest eltávolodva a nagy skandináv példakép zenei világától. A dalok gyorsak és rövidek, a death metal stílusra jellemző súlyos riffek helyett inkább a Motörhead-féle reszelés, illetve a lendületes punkos témák dominálnak, néhány számban Pándi dobjátéka viszi el szélsőségesebb irányba a zenét.

A Chief Rebel Angel lényegre törő zenekar: a radikálrocker GG Allin (1956-1993) lázadó ars poeticáját hirdető intro után következő 13 szerzeményt sikerült alig félórába sűríteni, az átlagban alig több mint kétperces számok így minden fölösleges díszítést nélkülöznek. A tempó és a színvonal egységesen magas, a hangszeres játék nagyfokú profizmusra vall, megtalálják a helyüket a kísérleti jellegű megoldások is (az utolsó előtti felvételként elhelyezett The 57 Deal végén például a Tudósok vezére, Dr. Máriás szaxofonozik vadul, majd a néhai Annabarbi élén elhíresült – jelenleg az Óriás együttest vezető – Egyedi Péter gitárjátékának köszönhetően egy meglepően dallamos és felemelő instrumentális tétel zárja az albumot). Mindez így együtt bőven elegendő ahhoz, hogy a 2007-es év egyik legjobb hazai rocklemezévé emelje a Death Rock City-t.

A zenekar felállása:
Felföldi Péter (Stereochrist): basszusgitár, ének
Kiss Barnabás (ex-Polly Is Dead): gitár, vokál
Pándi Balázs: dob

Az A38 Hajó területére való belépéssel hozzájárulsz, hogy rólad a közönség részeként felvétel készüljön, és ez a felvétel nyilvánosságot kapjon. Részletek a házirendben.